Covrigeii şi biscuiţii s-au integrat rapid în alimentaţia noastră. Mâncăm aceste produse drept gustare, le ronţăim între mese, când stăm la televizor sau de stres. Ba, de multe ori, înlocuiesc cu succes şi cina. Avem impresia că sunt sărace în calorii, dar, de fapt, ne ajută să câştigăm mai multe kilograme.
„Când vine vorba de o gustare, de obicei apelăm la un produs ambalat care, fie e uşor de ţinut în geantă sau în sertarul de la birou, fie se găseşte la orice chioşc sau automat dintr-o clădire. Important e să ştim că deşi pacheţelele/punguţele sunt mici, rareori conţin o singură porţie.
Pentru a fi mai uşor de apreciat care e porţia corectă, luaţi în calcul că în nutriţie noţiunea de gustare înseamnă un aport de aproximativ 150 calorii. Şi mai luaţi în calcul că toate ronţăielile, fie că sunt dulci sau sărate, au în medie 450 calorii. Concluzia: o gustare corectă înseamnă maxim 35 grame!’’, precizează nutriţionistul Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
CITEŞTE ŞI: Sfaturi de neratat ale nutriţioniştilor: Cu ce înlocuim zahărul din alimentaţie
Bătălia cu caloriile nu se opreşte însă aici. “Când vine vorba de ciocolată, chips-uri şi oleaginoase gen alune sau migdale, pentru că au în medie 550 calorii, porţia scade la 25 grame’’, susţine specialistul.
Gustare dulce
Pentru 150 cal aveţi de ales între: 2,5 biscuiţi digestivi, 2 bucăţi Eugenia, 1 baton de cereale, 8 prune uscate, 3,5 napolitane, 5 pătrăţele de ciocolată, 1/2 baton de slăbit sau un croissant cu ciocolată.
Gustare sărată
Aceleaşi 150 cal pot proveni din: 20 boabe de fistic, 30 alune, 30 sticks-uri, 7 bucăţi bake rolls, 10 covrigei, 4 covrigi de Buzău, o ceaşcă de chips-uri.
CITEŞTE ŞI: Descoperire de senzaţie a nutriţioniştilor: Secretul incredibil al bananelor
„Nu vă lăsaţi amăgiţi de aceste produse, de obicei cel mai mic ambalaj conţine minim două porţii şi depăşeşte ca aport caloric o farfurie de mâncare. Asta ca să nu ne mirăm că ne-am îngrăşat din…gustare”, adaugă nutriţionistul Mihaela Bilic.
Comentarii: