X

Avertismentul medicilor: Afecțiuni care duc la inflamarea nervului sciatic și la dureri cumplite de spate

In corpul uman, cel mai lung nerv si unul dintre cei mai importanti se numeste nerv sciatic. Acest nerv sciatic incepe de la maduva spinarii, trece prin solduri si fese si apoi se ramifica in jos, pe fiecare picior. Acest nerv are un efect direct asupra capacitatii de a ne controla si de a ne simti picioarele. Cand are loc inflamatia nervului sciatic sau cand acesta este iritat, pacientul se va confrunta cu o criza de sciatica.

Sciatica este o senzatie care se manifesta ca o durere moderata spre severa in zona spatelui (zona lombara), feselor si picioarelor. Totodata, este posibil ca pacientul sa simta amorteala sau slabiciune in aceste zone. Criza sciatica este un simptom cauzat de o afectiune ori de un factor care irita nervul sciatic sau de o zona care are un impact negativ asupra nervului sciatic, cum ar fi vertebrele, potrivit doc.ro.

Ce afectiuni ori conditii pot da dureri in cazul inflamarii unui nerv sciatic

Este important, asadar, sa retinem ca o criza de sciatica este un simptom comun al mai multor afectiuni medicale diferite. Chiar si asa, aproape 90% dintre cazurile de sciatica (in care nervul sciatic este iritat) se datoreaza herniei de disc din zona lombara.

Asa cum probabil stii, coloana vertebrala este alcatuita din trei parti: vertebrele sau oasele individuale din coloana care protejeaza nervii aferenti, nervii si discurile intervertebrale.

Aceste discuri dintre vertebre sunt alcatuite din cartilaj, care este un material puternic si rezistent. De fapt, cartilajul actioneaza ca o zona-tampon, ca un amortizor intre fiecare dintre vertebre si permite coloanei sa fie flexibila.

CITEȘTE ȘI: Te chinuie spatele? Mișcările simple care îți iau durerea cu mâna

1. Hernie de disc

Cand un pacient sufera de hernie de disc, un astfel de disc intervertebral este impins de la locul sau, punand presiune pe nervul sciatic.

Pe langa hernia de disc in zona lombara, exista si alte afectiuni care favorizeaza aparitia unei crize de sciatica:

2. Stenoza spinala in zona lombara

Aceasta inseamna ingustarea canalului spinal in zona inferioara a spatelui.

3. Spondilolisteza

Este o afectiune in care un disc intervertebral aluneca inainte (se deplaseaza anterior), peste vertebra de sub el.

4. Tumorile din interiorul coloanei vertebrale

Aceste tumori pot duce la compresia sau apasarea radacinii nervului sciatic.

5. Infectie

Cand in cele din urma o infectie afecteaza coloana vertebrala, aceasta infectie poate fi o cauza a crizei de sciatica.

6. Alte cauze

De exemplu, un traumatism ori o leziune in interiorul coloanei vertebrale pot da o criza de sciatica.

7. Sindromul cauda equina (coada de cal)

Este o boala rara, dar grava, care afecteaza nervii din partea inferioara a maduvei spinarii; acest sindrom necesita ingrijiri medicale imediate.

8. Sindromul Piriformis poate fi si el o cauza a crizei de sciatica

El este o afectiune rara neuromusculara, in care muschiul piriformis se contracta sau se incordeaza involuntar, cauzand sciatica. Cand acest muschi se incordeaza sau se contracta, el poate pune presiune pe nervul sciatic, ducand la aparitia nevralgiei sciatice.

In multe cazuri, insa, cand vine vorba despre criza de sciatica, nu exista o cauza evidenta care sa explice motivul pentru care nervul sciatic este inflamat sau iritat.

CITEȘTE ȘI: Pericolul durerilor de spate: Combinaţia cu slăbiciunea picioarelor te trimite direct la medic

Ce trebuie sa retii despre sciatica si afectiunile care o favorizeaza?

O criza de sciatica este un tip frecvent de durere care afecteaza nervul sciatic, un nerv lung care se extinde pe o suprafata mare. Sciatica este cauzata de iritarea radacinilor unui nerv important din organism, din zona lombara si din zona lombo-sacrala. Alte cauze frecvente ale crizei de sciatica (nevralgie sciatica) pot fi, asadar: stenoza spinala in partea lombara (ingustarea canalului spinal); o afectiune degenerativa a discurilor intervertebrale (distrugerea sau degradarea discurilor care se afla intre vertebre); spondilolisteza (deplasarea unei vertebre); sarcina; spasmele musculare in zona spatelui sau feselor; sindromul Piriformis (la nivelul nervului sciatic).

Si osteofitele pot pune presiune pe nervul sciatic, in zona lombara. Cand se intampla acest lucru, pot sa apara multe probleme de-a lungul nervului sciatic.

Important!

Criza de sciatica sau o nevralgie sciatica are loc cand nervul sciatic este atins sau iritat, de obicei din cauza herniei de disc din zona lombara ori din cauza unor cresteri osoase (osteofite sau ciocuri osoase) de pe vertebre. Mai rar, acest nerv sciatic poate fi supus compresiei din cauza unei tumori sau poate fi deteriorat din cauza unei boli, cum ar fi diabetul.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro