X

Avertismentul medicilor: Boala de inimă care te poate ucide în 24 de ore, indiferent de vârstă

Boala cardiovasculară care te poate ucide în 24 de ore. Una din cele mai mari urgențe ale medicinei cardiovasculare și nu numai sunt sindroamele aortice acute. Este așa numita disecție de aortă.

Practic, întâlnim în această patologie o rupere a vasului principal al organismului, care pleacă pe toată lungimea lui și este urgența medicală cea mai mare.

În fiecare 24 de ore, 50% din pacienți vor deceda dacă se întârzie diagnosticul și tratamentul. Este foarte bine de știut că disecția de aorta poate apărea la orice vârstă, de la adolescent până la 90 de ani.

Din punctul de vedere al simptomatologiei, atât infarctul cât și disecția de aortă pot înșela chiar și un medic specialist – datorită apariției acestei dureri toracice anterioare, cu un caracter intens și foarte asemănător în ambele cazuri, potrivit doctorulzilei.ro. O durere intensă, acută, sfâșietoare, migratoare, cu debut brusc poate sugera diagnosticul de sindrom aortic acut.

Bolile care duc la slăbirea și la ruperea aortei pot fi genetice sau dezvoltate în timpul vieții.

CITEȘTE ȘI: Înțepăturile de inimă: Cum îți dai seama dacă sunt inofensive sau anunță un infarct miocardic

Bolile dobandite genetic

Bolile dezvoltate

Ateroscleroza

Reprezinta cauza principala a dezvoltarii de anevrisme, odata cu procesul de imbatranire. Modificarile degenerative pot duce la ruptura intimei si dezvoltarea de disectii. Procesul de disectie poate apare in 65 % din cazurile cu anevrisme degenerative aterosclerotice localizate pe aorta ascendenta.

Traumatismele

In special in accidentele de circulatie, 15-20 %, din cauzele de deces sunt date de trauma aortei. Ruptura aortica imediata, disruptia doar a intimei, dezvoltarea de anevrisme, asocierea cu lezarea cordului, contuzia miocardica face din acest capitol etiologic o urgenta in sine. In ordinea severitatii leziunilor aortice parietale posttraumatice putem intalni; hematom parietal, hemoragie parietala cu laceratie intimala, laceratia mediei, laceratie parietala totala, pseudoanevrismul si hematomul periadventicial.

Disectiile aortice pot apare si in urma unor proceduri chirurgicale cardiace, interventionale (angioplastii), masaj cardiac. Disectia aortica poate apare imediat dupa chirurgia cardiaca (locul de canulare aortica, femural, constructia anstomozelor proximale), sau la distanta de momentul chirurgical dar legat de acesta.

CITEȘTE ȘI: NU ignora durerea de umăr! Poate fi generată de cancerul pulmonar sau de bolile de inimă

Inflamatorii

Arteritele Takayasu, o inflamatie nespecifica, de etiologie necunoscuta poate duce la formarea de anevrisme si disectii. De asemenea in cazul aortitelor nonsecifice, aortitele micotice, sau specifice, luetice se pot dezvolta anevrisme si disectii subsecvente.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro