De foarte multe ori auzim că lipsa somnului ne poate afecta sănătatea şi, încă un studiu ne confirmă acest aspect. Dacă devine un obicei să nu dormi suficient, rişti să te confrunţi cu problemele cardiovasculare.
Oamenii de ştiinţă au descoperit în urma cercetărilor că dacă nu dormim suficient, sănătatea generală este afectată din toate punctele de vedere. Lucrarea publicată în Juranlul Colegiului American de Cardiologie punctează importanţa unui somn de calitate.
CITEȘTE ȘI: Cum să scapi de insomnii: Tehnica de adormire în două minute a soldaților
”Atunci când vorbim de intervenţii pentru prevenirea accidentelor vasculare şi a infarctului, ne concentrăm asupra dietelor şi sportului”, notează autorul studiului, Tianyi Huang. ”Chiar şi când vorbim despre somn, tindem să ne concentrăm asupra duratei- câte ore dormim pe noapte- dar nu pe faptul că un somn neregulat şi obiceiul de a ne duce la culcare la ore diferite sau că nu dormim în fiecare noapte la fel de mult poate avea un impact asupra sănătăţii”, continuă autorul. ”Studiul nostru indică faptul că un somn sănătos nu înseamnă doar cantitate, ci şi variabilitate, ambele având efecte importante asupra sănătăţii inimii”, încheie Tianyi Huang.
Cercetătorii au analizat datele obţinute de la 1,992 de participanţi cu vârste cuprinse între 60 şi 70 de ani, care nu sufereau de probleme cardiovasculare. Pe o perioadă de şapte zile, participanţii au purtat în talie un monitor pentru a le putea obseva activitatea, iar astfel cercetătorii obţineau informaţii legate de ora la care mergeau la culcare, durata somnului şi timpul de trezire.
CITEȘTE ȘI: Cum ştii dacă ai un somn de calitate – Semnele care îţi arată că te-ai odihnit corespunzător
Timp de 4,9 ani, cercetătorii au avut acces şi la informaţiile de sănătate ale participanţilor la studiu şi, în toată acea perioadă, un total de 111 participanţi s-au confruntat cu diferite probleme cardiovasculare ca infarct sau accident vascular cerebral. Echipa de cercetători a putut observa o schimabre în privinţa orelor de somn le participanţilor, de ca durată la calitate şi un risc crescut al bolilor cardiovasculare.
Comentarii: