În general, bărbaţii sunt mai expuşi riscului de a suferi un infarct miocardic în comparaţie cu femeile, în timp ce vârsta medie la care poate surveni un astfel de eveniment este mai mică la bărbaţi, potrivit Agerpres.
Însă, descoperirea sugerează că diferenţa începe să se estompeze în cazul femeilor cu un stil de viaţă nesănătos.
Oamenii de ştiinţă au avertizat că bolile de inimă sunt încă ”neobservate” de majoritatea femeilor şi au lansat totodată un apel la egalitate în ceea ce priveşte accesul la tratament.
”Deşi riscul de (atac de cord) este, în medie, de circa trei ori mai mare la bărbaţi decât la femei, acestea din urmă tind să ‘îi prindă din urmă’ într-o oarecare măsură dacă prezintă anumiţi factori de risc cardiovascular”, subliniază studiul publicat în British Medical Journal.
”Concluziile noastre sugerează că medicii ar trebui să fie vigilenţi când pacientele lor sunt vârstnice, fumează, au diabet sau au hipertensiune. Totodată, aceste concluzii subliniază importanţa accesului egal al bărbaţilor şi femeilor cu vârstă medie şi înaintată la tratamente (oferite) pe baza liniilor directoare pentru diabet şi hipertensiune, precum şi la programe pentru pierderea din greutate şi stoparea fumatului”, au adăugat cercetătorii.
Oamenii de ştiinţă au analizat date incluse în UK Biobank, un studiu de amploare ce cuprinde adulţi din Marea Britanie.
La această cercetare au participat puţin peste 500.000 de participanţi cu vârste între 40 şi 69 de ani, în perioada 2006 – 2010.
Potrivit concluziilor, femeile care fumează peste douăzeci de ţigări pe zi prezintă un risc relativ de atac de cord de două ori mai mare în comparaţie cu bărbaţii care au acelaşi obicei.
Fumatul a 10-19 ţigări pe zi, diabetul de tip 2 şi hipertensiunea de grad 1 sau 2 au fost cu 40% mai puternic asociate cu riscul de infarct miocardic în cazul femeilor în comparaţie cu bărbaţii.
În acelaşi timp, hipertensiunea a fost asociată cu un risc relativ de peste 80% la femei.