Doctorul neurochirurg Dan Bentia explică modul în care reacţionează creierul, coloana şi membrele în perioada de iarnă când temperaturile devin foarte scăzute. El avertizează că infecţiile de la nivelul sinusurilor se pot transmite creierului şi pot determina un abces cerebral (colecţie de puroi la nivelul creierului).
Frigul de afară ne dă bătai de cap tuturor, doctorul neurochirurg Dan Bentia ne spune cum reacţionează coloana şi creierul în perioada de iarnă. Din cauza temperaturii scăzute, la nivelul pielii şi ţesutului subcutanat se produce vasoconstricţia (micşorarea sau contracţia vaselor sangvine din piele şi din ţesutul subcutanat), mecanism ce asigură păstrarea temperaturii corpului de 37 de grade în condiţii de frig, potrivit adevarul.ro.
Odată cu scăderea diametrului vaselor scade şi apărarea imunitară la nivelul corpului pe anumite zone. De asemenea, se exacerbrază fenomene inflamatorii locale.
CITEȘTE ȘI: Ai mâncărimi la picioare când e frig? Şase soluţii ca să scapi de această problemă
Din punct de vedere cerebral se pot inflama nervii periferici de la nivelul craniului şi feţei, provoacând nevralgii (cel mai frecvent nevralgia nervului occipital cu dureri în ceafă). Din cauza nevralgiilor pot apărea şi dureri la nivelul ochilor, urechilor şi tâmplelor.
În general, durerile de cap sunt exacerbate în această perioadă. Astfel, se exacerbează şi migrenele preexistente. Umezeala şi curenţii de aer accelerează aceste fenomene precum şi percepţia temperaturii. Din cauza fenomenelor inflamatorii prezentate mai sus şi scăderii imnunităţii generale a organismului pot apărea sinuzite vechi sau noi (inflamaţia sinusurilor feţei), iar acestea pot provoca dureri la nivelul feţei cu iradiere craniană, precum şi secreţii purulente pe nas şi în gât.
În unele cazuri, infecţiile din zona ORL (la nivelul sinusurilor) se pot transmite creierului şi pot determina un abces cerebral (colecţie de puroi la nivelul creierului).
În ceea ce priveşte coloana vertebrală, frigul produce o creştere a fenomenelor inflamatorii la nivelul canalului vertebral şi astfel modificări la nivelul unor discuri intervertebrale, pot începe dureri la nivelul spatelui şi pe picior.
Fenomenele inflamatorii pot provoca inflamaţii ale articulaţiilor coloanei şi ale bazinului cu dureri în această regiune.
Apariţia poleiului poate produce alunecări ale persoanelor şi, implicit, traumatisme ale coloanei cu apariţia de posibile fracturi ale corpurilor vertebrale şi/sau hernii de disc post traumatice, alunecări ale corpurilor vertebrale.
CITEȘTE ȘI: Mâini și picioare calde când este foarte frig afară? AFLĂ CUM!
Cea mai frecvetă regiune afectată este coloana lombară datorită mobilităţii mari a acesteia. La apariţia simptomelor dureroase, pacienţii trebuie să se adreseze medicilor de famile sau neurochirurgilor în funcţie de severitatea simptomelor prezentate.
Dacă aţi fost expuşi un timp îndelungat la frig, vânt sau umezeală e recomandat să consumaţi alimente şi băuturi calde, să aveţi o dietă echilibrată în nutrienţi alimentari (fructe şi legume proaspete), să evitaţi sedentarismul şi excesul raportului caloric caractetistic perioadei de iarnă.