Bacteriile intestinale și insomnia: Ce să mănânci pentru a dormi mai bine. Noi cercetări arată o legătură directă între microflora intestinală și calitatea somnului. Cina potrivită va ajuta la influențarea bacteriilor intestinale.
Lipsa cronică de somn ucide inima și creierul. Riscul de accidente vasculare cerebrale crește semnificativ, cresc șansele de diabet, demență și moarte prematură, psihicul suferă și apare depresia. În general, somnul bun este important și insomnia ar trebui abordată.
Și aici, un studiu recent publicat în jurnal s-a concentrat pe nutrienți. Oamenii de știință de la Shenzhen Institute of Advanced Technology au investigat modul în care microflora intestinală poate afecta calitatea somnului, relatează doctorpeter.ru.
CITEȘTE ȘI: ATENŢIE la acest mineral esenţial! Lipsa lui din organism duce la depresie, dureri de cap, insomnie
Bacteriile intestinale și insomnia: Ce să mănânci pentru a dormi mai bine
Se știe că miile de specii de microorganisme care trăiesc în tractul gastrointestinal nu numai că ajută digestia, dar influențează și imunitatea și funcția creierului. În plus, microbiota intestinală influențează comportamentul și emoțiile, răspunsurile la stres și ciclurile de somn.
Anumite bacterii intestinale produc serotonină și acid gamma-aminobutiric, care pot afecta direct sau indirect somnul și starea de spirit.
Cercetările arată că, cu cât flora intestinală este mai puțin diversă, cu atât somnul este mai prost. În plus, anumite microorganisme intestinale, cum ar fi bacteriile fecale și bifidobacteriile, sunt asociate cu o calitate mai bună a somnului.
Cu toate acestea, oamenii de știință nu se limitează la studiul microorganismelor. Ei s-au concentrat pe modul în care bacteriile afectează insomnia prin intermediul metaboliților lor – substanțe pe care microorganismele le produc după fermentare.
Studiu cauză-efect
Studiul a fost realizat folosind randomizarea mendeliană (o metodă care evaluează relațiile cauză-efect dintre variabilele genetice), iar datele studiului au fost preluate dintr-o bază de date de studii genomice.
Rezultatele arată că anumiți carbohidrați, inclusiv amidonul, precum și aminoacizii și nucleotidele (molecule organice compuse din nucleozid și fosfat), pe care unele bacterii le prelucrează, sunt asociate cu creșterea bacteriană excesivă și insomnia.
Printre bacteriile care ne împiedică să dormim, oamenii de știință au identificat E. coli și clostridia.
Prin creșterea nivelului de zahăr din sânge în timpul nopții, acestea pot afecta negativ somnul, spun autorii. În același timp, afectarea metabolismului glucozei afectează furnizarea de energie către cortexul cerebral și hipotalamus, care sunt cruciale pentru menținerea ciclului somn-veghe.
Pe de altă parte, bifidobacteriile și lactobacilii produc acid lactic și alți produse metabolice benefice, reglând funcția sistemului nervos și promovând somnul.
Cum să ne influențăm microflora intestinală pentru a dormi mai bine
Pentru un somn de calitate, oamenii de știință chinezi recomandă să reduceți consumul de carbohidrați și amidon înainte de somn.
Prin urmare, excludeți din dieta dvs. de seară
- dulciurile și alte produse de panificație;
- cartofii;
- paste făinoase din făină de calitate superioară;
- leguminoase;
- orez și alte cereale;
CITEȘTE ȘI: Amestecul de sare și zahăr care ajută la insomnie: Cum îl poți folosi
În schimb, cercetătorii recomandă consumul de alimente fermentate pentru cină care conțin probiotice producătoare de acid. Pentru a îmbunătăți somnul va ajuta:
- iaurt;
- brânză de vaci;
- brânză;
- băuturi din lapte fermentat – kefir, iaurt, acidophilus, koumiss;
Adăugarea acestor alimente va ajuta la reglarea echilibrului microbiotei intestinale, la optimizarea activității căilor metabolice aferente și la reducerea insomniei.
Comentarii: