SANATATE

Banalul sughiț te poate trimite la doctor: Când e nevoie de intervenție medicală

portablepress.com

De ce apare sughițul? Sughițul apare din cauza unei perturbări la nivelul căilor nervoase care leagă creierul de diafragm, acesta fiind de altfel și motivul pentru care sughițul apare, cel mai frecvent, în situații emoționante.

Atunci când diafragmul, mușchiul situat între plămâni și stomac, se irită începe să se contracte și cauzează spasme musculare.

Iar fiecare astfel de contracție este urmată de o închidere bruscă a corzilor vocale, ducând la zgomotul caracteristic sughițului.

Sughițul obișnuit, care durează mai puțin de 48 de ore, apare când:

  • Bei băuturi carbogazoase
  • Consumi prea mult alcool
  • Mănânci prea mult
  • Ai o stare euforică, agitată
  • Ești stresat emoțional
  • Apar schimbări bruște de temperatură
  • Înghiți aer în timp ce mesteci gumă sau mănânci bomboane.

CITEȘTE ȘI: Corpul și-a dezvoltat mecanisme de apărare. De ce apar sughitul, strănutul, lacrimile, pierderea memoriei și alte reacții involuntare

Cum scapi de sughiț

  • Ține-ți respirația și numără până la 10
  • Bea 10 înghițituri mici de apă
  • Ține un cub de zahăr sub limbă
  • Cere cuiva să te sperie sau să te ia prin surprindere, acesta este probabil cel mai faimos și răspândit remediu. Uneori chiar funcționează.

Când trebuie să mergi la medic

În cazul în care sughițul durează mai bine de 48 de ore ori te împiedică să mănânci, să dormi sau chiar să respiri, este indicat să mergi la medic, recomandă dcmedical.ro.

Acest tip de sughiț ar putea fi cauzat de o varietate de factori, grupați astfel:

Lezarea sau iritarea nervilor frenici sau vagi, care servesc mușchiul diafragmului. Factorii care pot leza sau irita sunt: un fir de păr care atinge timpanu, o tumoră sau un chist la nivelul gâtului; reflux gastroesofagian; durere în gât sau laringită.

Afecțiuni ale sistemului nervos central (SNC). O tumoră sau infecție la nivelul SNC sau lezarea SNC ca urmare a unui traumatism, pot de asemenea să perturbe controlul asuprea sughițului. Aceste afecțiuni sunt: encefalita, meningita, scleroza multiplă, accidentul vascular cerebral, leziuni cerebrale, tumori, tulburări metabolice.

Alte cauze ale sughițului pe termen lung: alcoolul, anestezia, barbituricele, diabetul, dezechilibrul electrolitic, insuficiența renală, steroizii și tranchilizantele.

De ce sughiți după ce mănânci pâine? Răspunsul e destul de simplu

Spre exemplu, bucățile de pâine sunt mai greu de mestecat și de înghițit, motiv pentru care pot irita anumiți nervi de la nivelul esofagului. Plus că înghiți mai mult aer mestecând mai mult timp. De asemenea, bucățile de pâine duc la umflarea stomacului, punând presiune pe diafragmă. Astfel, apare sughițul.

Cercetătorii de la University College London (UCL) susțin, într-un studiu, în care au monitorizat 13 nou-născuți, că sughițul a declanșat un val mare de semnale cerebrale care ar putea ajuta dezvoltarea lor. Lorenzo Fabrizi, autorul principal al studiului, consideră că această activitate a creierului ar putea ajuta bebelușii „să învețe cum să monitorizeze mușchii respirației”, ducând în cele din urmă la o capacitate de a controla respirația în mod voluntar: „Când suntem născuți, circuitele care procesează senzațiile corpului nu sunt pe deplin dezvoltate, astfel încât înființarea unor astfel de rețele reprezintă o etapă crucială de dezvoltare pentru nou-născuți”.

CITEȘTE ȘI: Boala rară de care suferă Delia: Simptomele ieșite din comun care o fac greu de diagnosticat

Oamenii de știință bănuiesc că sughițul ar apărea în trimestrul final al sarcinii. Potrivit cercetătorilor, fetușii și nou-născuții adesea sughit. Fenomenul este observat încă de la nouă săptămâni până la sarcină, iar sugarii născuți înainte de termen – cei născuți cel puțin trei săptămâni premature – petrec aproximativ 15 minute sughițând în fiecare zi.

Comentarii: