Bătăi neregulate ale inimii: Când este acest lucru periculos. Termenul „aritmie” include un grup mare de boli care combină diverse tulburări de ritm și de conducere ale inimii. Un diagnostic precis poate fi făcut doar de un specialist – un aritmolog sau un cardiolog, cu condiția ca aceste tulburări să fie înregistrate pe ECG, spune cardiologul Dr. Nataliya Platonova.
Bătăi neregulate ale inimii: Când este acest lucru periculos
„Există o serie de aritmii care amenință viața pacientului. De exemplu, aritmiile ventriculare pot duce la pierderea cunoștinței și chiar la stop cardiac, spune medicul. „În timpul fibrilației și flutterului atrial, în cavitățile inimii se formează cheaguri de sânge, care intră în fluxul sanguin și blochează accesul sângelui la creier, intestine și rinichi”, explică specialistul.
CITEȘTE ȘI: Fructul cel mai bun pentru inimă pe timp de caniculă
În cazul aritmiei, pacienții observă o bătaie ritmică rapidă sau neregulată a inimii. Se spune adesea că inima „flutură” sau „îngheață”. În acest caz, ritmul cardiac poate fi atât ridicat, cât și scăzut.
Astfel de palpitații sunt uneori însoțite de slăbiciune, amețeli, chiar pierderea cunoștinței și o senzație de lipsă de aer.
„Este periculos dacă tensiunea arterială scade pe fondul simptomelor de aritmie. Acesta este un motiv pentru a solicita urgent ajutor medical”, spune medicul.
De ce apare aritmia?
Aritmiile au mai multe cauze, atât cardiace, cât și extracardiace. Aritmia extracardiacă se poate dezvolta din cauza:
- boli ale glandei tiroide;
- anemie;
- intoxicații;
- tulburări ale metabolismului electrolitic.
Cauzele aritmiei cardiace pot fi ereditatea sau boli ale sistemului cardiovascular care duc la tulburări de ritm:
- hipertensiune arterială;
- boli coronariene;
- cardiomiopatie;
- boli cardiace inflamatorii.
Cum se tratează aritmia?
„Dacă se suspectează o aritmie, pacientul este trimis imediat pentru un ECG. Cu toate acestea, dacă aritmia este tranzitorie, este posibil să nu fie detectată în timpul examinării. Pacientul este apoi trimis pentru monitorizarea zilnică a ECG-ului: i se atașează senzori care înregistrează ECG-ul pe parcursul întregii zile. Examinarea se efectuează în ambulatoriu, atunci când persoana își duce modul obișnuit de viață”, spune cardiologul.
„În unele cazuri, cu episoade rare de aritmie, se poate efectua monitorizarea ECG pe mai multe zile, care durează până la șapte zile. Dacă pacientul are o aritmie non-cardiacă, atunci tratamentul principal vizează boala care provoacă tulburări de ritm cardiac. Astfel, în „În cazul hipertiroidismului, vor fi luați în considerare mai întâi hormonii tiroidieni. Atunci când nivelul lor este normal, se va recupera și ritmul cardiac”, adaugă expertul.
„Pentru aritmie, medicul poate prescrie medicamente care trebuie luate în timpul atacului, precum și după acesta, pentru prevenire. Când apare o aritmie care pune viața în pericol, medicii efectuează cardioversia, o încercare de a restabili ritmul normal cu un șoc electric”, explică cardiologul.
Dacă tratamentul medical nu ajută sau este imposibil de aplicat, pacientul este trimis la ablație prin radiofrecvență, o operație minim invazivă în care sursa aritmiei este distrusă cu un curent electric.
CITEȘTE ȘI: Ai grijă! Băuturile care îți pot ucide inima pe caniculă
Ce nu trebuie să faceți dacă aveți aritmie?
„Există multe tipuri de aritmii, iar ceea ce se folosește în tratamentul unei patologii poate pune viața în pericol în cazul alteia. Prin urmare, nu trebuie aplicate autodiagnosticul și autotratamentul. Specialistul trebuie să recunoască aritmia și să întocmească un plan de tratament care va da cu siguranță un algoritm de acțiune în cazul în care apare un atac de o anumită aritmie”, mai spune medicul, potrivit actualno.com.
Comentarii: