Băutura care mărește nivelul acidului uric în organism. Alcoolul conține purine, pe care organismul le transformă în acid uric. De asemenea, alcoolul împiedică acidul uric să părăsească organismul. Nivelurile ridicate de acid uric pot provoca gută. Toate tipurile de alcool, inclusiv vinul , pot crește nivelul de acid uric.
Acest articol analizează efectele vinului, în special asupra acidului uric, și dacă acesta poate provoca sau agrava atacurile de gută.
Băutura care mărește nivelul acidului uric în organism
Este posibil ca persoanele cu gută să trebuiască să evite sau să limiteze băuturile alcoolice, deoarece acestea sunt bogate în purine.
CITEȘTE ȘI: 5 moduri de a vă „curăța” articulațiile de excesul de acid uric
Potrivit Arthritis Foundation , toate tipurile de alcool sunt bogate în purine, iar experții recomandă limitarea consumului de purine pentru a ajuta la gestionarea gutei.
Conform unei revizuiri a cercetării din 2021, mai multe studii arată că berea și băuturile spirtoase sunt declanșatoare de gută, dar numai unele studii adaugă vinul ca declanșator de gută.
Cercetările mai vechi din 2004 nu sugerau nicio legătură între vin și riscul de gută. În plus, unii cercetători cred că un consum moderat de vin poate ajuta la scăderea nivelului de acid uric și la prevenirea atacurilor de gută datorită proprietăților sale antioxidante. Cu toate acestea, experții nu au demonstrat această teorie.
Majoritatea studiilor din revizuirea din 2021 au găsit o legătură între consumul ocazional de alcool și atacurile de gută, indiferent de tipul de alcool consumat de persoane.
Autorii revizuirii recomandă ca persoanele cu gută sau cu risc de a dezvolta gută să își limiteze consumul de toate tipurile de alcool pentru a ajuta la prevenirea gutei.
Are vreo importanță dacă se bea vin roșu sau alb?
Atât vinul roșu, cât și cel alb pot crește riscul de atacuri de gută.
Limitarea consumului de toate tipurile de alcool poate contribui la reducerea nivelului de acid uric din sânge și la prevenirea gutei.
Vinul de cireșe și guta
Un studiu a legat cireșele de nivelurile reduse de acid uric și de mai puține atacuri de gută. Aceasta include cireșele amare, concentratul de cireșe și suplimentele de cireșe.
Cireșele conțin antocianine, care au efecte antiinflamatoare și antioxidante și pot proteja împotriva gutei.
Cu toate acestea, toate tipurile de alcool cresc riscul de atacuri de gută, astfel încât oamenii pot prefera să aleagă sucul de cireșe amare în locul vinului de cireșe.
Alte tipuri de alcool și guta
Arthritis Foundation sfătuiește oamenii să evite alcoolul în timpul unei crize de gută.
În schimb, aceștia pot încerca să bea zilnic 8-16 pahare de lichide nealcoolice, dintre care cel puțin jumătate să fie apă. Acest lucru ajută organismul să scape de excesul de acid uric și previne alte afecțiuni, cum ar fi pietrele la rinichi.
CITEȘTE ȘI: Alimentele care ușurează criza de gută: Elimină surplusul de acid uric din articulații
Potrivit unei revizuiri din 2019, cercetările arată că berea are cea mai mare asociere cu riscul de gută dintre toate tipurile de alcool.
Dintre toate băuturile alcoolice, berea are cele mai ridicate niveluri de adenină și hipoxantină, două tipuri de purine.
Alte modificări ale stilului de viață pe care o persoană le poate face pentru a reduce crizele de gută
- Atingerea și menținerea unui indice de masă corporală (IMC) moderat
- Urmarea unei diete care limitează sau evită alimentele bogate în purine, cum ar fi carnea roșie, fructele de mare și siropul de porumb bogat în fructoză
- Urmarea unei diete sănătoase care se concentrează pe consumul de legume, fructe, cereale integrale, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și carne slabă, cum ar fi carnea de pasăre.
- Medicamentele pot fi, de asemenea, necesare pentru a gestiona atacurile frecvente de gută sau simptomele severe. În timpul unui atac de gută, odihna și ridicarea zonei afectate și aplicarea de gheață pot ajuta la ameliorarea simptomelor.