Băutura pe care diabeticii ar trebui să o bea imediat după masă. Diabetul de tip 2 apare din cauza producției insuficiente a hormonului insulină, care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Fără acest mecanism cheie, nivelul zahărului din sânge poate ajunge la niveluri periculoase, crescând riscul de complicații grave.
Din fericire, unele produse devin adevărate „arme” în lupta cu boala.
Băutura pe care diabeticii ar trebui să o bea imediat după masă
Un condiment dulce care are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru este dovedit de un studiu publicat în Journal of Diabetes Research. Este vorba despre scorțișoară, care, potrivit oamenilor de știință, ar trebui adăugată la ceai și băută după mese. Apoi, în 30 de minute, nivelul zahărului din sânge va scădea.
Studiul a inclus 30 de adulți. Au fost prelevate probe de sânge de la fiecare participant la 30, 60, 90 și 120 de minute după ce a băut ceai de scorțișoară. Rezultatele au arătat că a existat o „reducere semnificativă” a nivelului de zahăr din sânge după o masă și la 30 de minute după consumul băuturii fierbinți cu scorțișoară.
Acest studiu a inclus persoane fără diabet, dar un alt studiu a constatat că scorțișoara a îmbunătățit nivelurile de glucoză și profilurile lipidice la persoanele cu diabet de tip 2.
„Nu ar trebui să vă bazați prea mult pe scorțișoară”, spune Dr. Deborah Lee din Marea Britanie. Ea recomandă consumul a 8 mg de scorțișoară pe zi – aceasta este doza pentru un adult de 81 kg. Deși consumată în cantități mici, compoziția chimică a scorțișoarei poate afecta în mod activ metabolismul, având un efect benefic asupra funcționării organelor interne și ducând la pierderea activă în greutate, potrivit actualno.com.
Proprietățile medicinale ale scorțișoarei se datorează următoarei compoziții:
- complexul de vitamine B: B1, B2, B5, B6, B9;
- betacaroten, vitaminele E, K, PP, C, A;
- di- și monozaharide, acizi grași saturați; flavonoide și antioxidanți necesari pentru sănătatea întregului organism;
- cinamaldehidă, care are proprietăți analgezice și bactericide active;
- colină, necesară pentru curățarea vaselor de sânge, reducerea colesterolului rău și îmbunătățirea metabolismului lipidic;
- complex de oligoelemente: seleniu, calciu, fier, mangan, sodiu, magneziu, zinc.
Beneficiile scorțișoarei pentru organism sunt următoarele:
- creșterea rezistenței la stres,
- îmbunătățirea calității somnului și au un efect benefic asupra sistemului nervos central;
- reducerea colesterolului rău și a glicemiei,
- luptă eficientă împotriva aterosclerozei, diabetului;
- refacerea articulațiilor, ameliorarea proceselor inflamatorii din țesuturi,
- eliminarea proceselor degenerative inițiale;
- pierderea în greutate în condiții de siguranță fără a dăuna sănătății,
- controlul greutății prin îmbunătățirea metabolismului lipidic,
- reducerea nivelului de glucoză din organism;
- întărirea stării generale de sănătate,
- consumul de scorțișoară este util pentru îmbunătățirea sănătății, protejează împotriva oboselii;
- puternic efect antifungic, antibacterian;
CITEȘTE ȘI: Mierea cu scorţişoară, combinaţie din medicina tradiţională chineză: Lista bolilor pe care le tratează
Scorțișoara va fi utilă în următoarele cazuri:
- controlul greutății, pierderea sigură în greutate fără o dietă strictă;
- îmbunătățirea potenței;
- combaterea depresiei și a situațiilor stresante;
- insomnie, alte tulburări de somn;
- tulburări ale imunității, metabolismului lipidic;
- lipsa vitaminelor B, PP, K în organism;
- menstruație excesiv de dureroasă la femei și multe alte cazuri.