SANATATE

Beneficiile dormitului FĂRĂ pernă – Coloana ta îţi va mulţumi. Cine ar trebui însă să-l evite

talkaboutsleep.com

Unele persoane pot constata că dormitul fără pernă are beneficii, dar nu este o idee bună pentru toată lumea să doarmă în acest mod.

Sunt persoane care obișnuiesc să doarmă pe burtă, iar acestea nu au nevoie de pernă, deoarece capul, gâtul și coloana sunt pe aceeași linie în timpul somnului. Însă cei care dorm pe o parte au nevoie de o pernă potrivită, pentru că altfel capul și gâtul vor sta strâmbe, nealiniate cu coloana. Astfel, se pot trezi, la propriu, cu dureri de gât sau de spate.

Beneficiile dormitului fără pernă

Pe de o parte, există anumite persoane care pot să nu apeleze deloc la pernă sau să folosească una extrem de subțire. Este vorba despre cei care obișnuiesc să doarmă pe abdomen: în cazul lor, dormitul fără pernă poate alinia coloana vertebrală cu capul în timpul somnului, ajutând la ușurarea durerilor de spate sau de gât în timpul zilei, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Somnul, cel mai bun medicament împotriva durerii. Ce se întâmplă în creier când nu dormim suficient

Studiile au arătat că pernele pot comprima pielea în timpul somnului, în special la persoanele care dorm pe burtă. În timp, acest lucru poate duce la apariția ridurilor de somn, contribuind astfel la accentuarea semnelor vizibile ale îmbătrânirii. Prin urmare, cei care dorm pe burtă pot renunța la pernă pentru un ten cu mai puține riduri. Alte modalități de a întârzia apariția ridurilor sunt evitarea expunerii la soare și a fumatului, o alimentație sănătoasă și hidratarea corespunzătoare zilnic (6-8 pahare cu apă sau ceai de plante neîndulcit).

Nu există dovezi care să sugereze că dormitul fără pernă are vreun beneficiu pentru păr și nici pentru atenuarea acneei. Totuși, legat de acnee, e indicat ca persoanele care se confruntă cu această problemă a pielii să schimbe mai des fața de pernă pentru a elimina bacteriile.

Riscurile dormitului fără pernă

Pe de altă parte, pentru persoanele care obișnuiesc să doarmă pe o parte sau pe spate, dormitul fără pernă poate contribui la dezvoltarea unor probleme ale coloanei vertebrale. Dimineața, aceste persoane se pot trezi cu dureri de cap, de gât sau de spate. Prin urmare, e recomandat ca persoanele care dorm pe spate sau pe o parte să își aleagă o pernă nici prea voluminoasă, nici prea subțire, ci una pe care capul stă așezat perfect, în linie cu gâtul și coloana.

În concluzie, dormitul fără pernă poate avea beneficii pentru anumiți oameni, și le poate dăuna altora, important e să știi în ce categorie te încadrezi. De asemenea, în funcție de afecțiunile de care suferi, trebuie să fii atent la postura de dormit: dacă suferi de hipertensiune, poți încerca să dormi pe abdomen, pentru a contribui la scăderea valorilor, iar dacă știi că ai probleme digestive, e bine să dormi pe partea stângă.

CITEȘTE ȘI: Cum să scapi de insomnii: Tehnica de adormire în două minute a soldaților

Cum îți poți îmbunătăți somnul

Nu doar perna este importantă pentru un somn bun, ci și salteaua, așa că alege una mai fermă sau mai moale, în funcție de cum simți că te avantajează. În afară de aceste aspecte „tehnice”, ia în calcul următoarele aspecte:

  • Aerisește bine dormitorul cu o jumătate de oră înainte de culcare și înlătură sursele de zgomot (sau, dacă acest lucru nu este posibil, folosește dopuri de urechi).
  • Limitează cantitatea de alcool băută seara. Deși alcoolul îți poate lăsa impresia că este un somnifer bun, în realitate există un risc sporit să îți întrerupă somnul în timpul nopții. Consumul de alcool înainte de somn poate duce la apariția sforăitului și la apneea de somn.
  • Dacă obișnuiești să bei un pahar seara, e indicat să îl bei la cină, cu câteva ore înainte de culcare.
  • Evită să mănânci mult la masa de seară sau lasă între cină și ora de somn cel puțin 3 ore. Nu mânca și nu bea nimic care conține cofeină după ora 15:00.
  • Evită să folosești dispozitive electronice cu o oră înainte de culcare (telefon, tabletă etc.). În schimb, citește dintr-o carte, ascultă muzică sau pregătește-ți o baie caldă.
  • Încearcă un supliment de melatonină. Melatonina este un hormon cu rol în reglarea somnului, dar este disponibilă și ca supliment alimentar eliberat fără rețetă. Melatonina poate fi luată de persoanele care suferă de insomnii ușoare sau cauzate de schimbarea fusului orar.

Comentarii: