Uleiul de krill este un supliment care este folosit de unele persoane ca alternativa la uleiul din peste. El este obtinut din krill, animale nevertebrate marine (crustacee) consumate de balene, pinguini si de alte vietati.
La fel ca uleiul din peste, acesta este o sursa de acid gras docosahexaenoic (DHA) si de acid gras eicosapentaenoic (EPA), care sunt tipuri de acizi grasi Omega-3 care se gasesc in principale in sursele marine. DHA si EPA au multe functii importante in corpul uman si au diverse beneficii pentru sanatate, potrivit doc.ro.
In multe tari, uleiul de krill este vandut sub forma de capsule moi, ca supliment, avand obiectivul de a reduce colesterolul total si de a ajuta la reducerea inflamatiei.
CITEȘTE ȘI: Colesterolul – pericolul fără simptome. Cum ştii că e prea mare
Uleiul de krill si colesterolul
Impactul acestuia asupra trigliceridelor si asupra colesterolului total nu a fost studiat mult. Exista unele indici care arata ca uleiul obtinut din krill te poate ajuta sa nu ai probleme cardiovasculare.
Atat uleiul de krill, cat si uleiul de peste contin EPA si DHA care sunt doua tipuri importante de acizi grasi Omega-3. S-a dovedit ca EPA si DHA reduc trigliceridele si inflamatia, care pot sa afecteze starea vaselor noastre de sange. Totodata, uleiul de krill contine si o fosfolipida, asa ca este absorbit mai usor in organism (are o rata buna de absorbtie).
Ce spun studiile despre uleiul de krill
O cercetare publicata in jurnalul „Pharmacy & Therapeutics” a aratat ca o doza zilnica de 1 pana la 3 grame de ulei de krill a redus colesterolul total si nivelul trigliceridelor in mod eficient. Aceasta cantitate (1-3 grame) de ulei de krill este considerata o doza zilnica standard.
Un alt studiu, din 2004, a avut rezultate asemanatoare. Pacientilor cu hiperlipidemie (120 in total) care au participat la acest studiu li s-au administrat diferite doze zilnice de ulei de krill. Rezultatele: uleiul de krill (1-3 grame pe zi) s-a dovedit a fi eficient in ce priveste reducerea glucozei, colesterolului total, trigliceridelor, colesterolului LDL, in comparatie cu pilulele placebo. Oamenii de stiinta au concluzionat, deci, ca uleiul de krill este eficient in managementul hiperlipidemiei, prin reducerea semnificativa a colesterolului total, a colesterolului LDL si a trigliceridelor si prin cresterea valorilor colesterolului HDL.
Eficient in reducerea factorului de risc cardiovascular
Un alt studiu de peste hotare a explorat efectele suplimentelor cu ulei de krill, administrate pe o perioada de 12 luni, asupra trigliceridelor serice si asupra nivelurilor particulelor de lipoproteine. La studiu au participat 300 de barbati si femei, care au fost impartiti in 5 grupuri. Un grup a primit suplimente placebo (cu ulei de masline), iar celelalte patru au primit doze diferite zilnice de ulei de krill. Lipidele serice au fost masurate apoi la intervale de 6 si de 12 saptamani.
CITEȘTE ȘI: Aliaţii arterelor: 11 soluţii naturale împotriva colesterolului rău
In comparatie cu grupul care a primit placebo, participantii carora li s-a administrat uleiul de krill au avut o reducere semnificativa a valorilor trigliceridelor serice, de 10,2%. Mai mult, valorile colesterolului LDL nu au crescut in cazul grupurilor de participanti care au luat ulei de krill, in coparatie cu grupul de control. Rezultatele acestei analize sugereaza ca uleiul de krill este eficient in reducerea factorului de risc cardiovascular.
Potentiale efecte adverse ale uleiului de krill
In general, suplimentele pe baza de ulei de krill sunt considerate sigure cand sunt folosite in dozele recomandate de medic. Vei putea reduce potentialele efecte adverse (cum ar fi stomacul deranjat) daca iei suplimentele acestea in timpul mesei.
Nu ar trebui sa folosesti ulei de krill sau ulei de peste daca ai o alergie la peste sau la crustacee. Uleiul de krill iti poate creste riscul de sangerare, poate sa iti reduca tensiunea arteriala sau poate sa aiba un impact asupra glicemiei.
Cere sfatul medicului tau inainte de a lua suplimente cu ulei de krill daca:
– ai o afectiune ce te predispune la sangerari sau iei medicamente anticoagulante (pentru subtierea sangelui)
– suferi de tensiune arteriala mica (hipotensiune) sau iei medicamente care iti scad tensiunea arteriala
CITEȘTE ȘI: Cum să reduci nivelul colesterolului: Cele mai eficiente exerciții fizice
– ai diabet sau hipoglicemie sau iei medicamente care iti influenteaza concentratia de glucoza din sange.
Comentarii: