REVIEW

Beneficiile unui ‘pui de somn’. De ce ar trebui cu toţii să dormim în timpul zilei

Foto: Pinterest.com

Multe companii din lume, inclusiv Google și Apple, le permit angajaților să doarmă în birou, deoarece studiile medicale sunt în favoarea acestui lucru, rezultând că astfel se îmbunătățește productivitatea. Unul dintre studii, realizat la University of Colorado Boulder a scos la iveală faptul că acei copii care sar peste somnul de prânz au șanse mai mici de a fi fericiți și prezintă probleme precum anxietate și dificultate în rezolvarea celor mai simple sarcini.

Acest lucru este valabil și pentru adulți sau cel puțin așa a demonstrat o echipă de cercetători de la Berkeley, care a observat că cei care trag câte un pui de somn din când în când au memoria mai bună, drept pentru care învață mai repede, deoarece somnul are un efect pozitiv asupra creierului, care primește timpul necesar să se restarteze, potrivit feminis.ro.

CITEȘTE ȘI: Un neurolog american dezvăluie paşii obigatorii pentru un somn de calitate

Cât trebuie să dureze un pui de somn

După cum susțin experții, un pui de somn corespunzător ar trebui să dureze între 10-20 de minute, astfel încât creierul să se regenereze.

Aceste perioade sunt mai scurte decât somnul propriu zis, așa că evită să dormi mai mult de 20 minute în timpul lucrului, pentru că altfel riști să te trezești amețit, cu vederea încețoșată, dureri de cap și stare de dispoziție morocănoasă.

Acest lucru este valabil mai ales în cazul somnului care durează o oră sau mai mult, deoarece organismul începe să alunece în starea de somn profund, pe care dacă o întrerupi, ajungi să te simți mai obosit decât înainte. În plus, cele mai lungi perioade de somn diurne, care ating 90 de minute, indică faptul că persoana respectivă nu doarme corespunzător noaptea și nu se odihnește cum trebuie.

CITEȘTE ȘI: Cinci lucruri uimitoare care se întâmplă în creier când dormim. Cum ne ajută somnul la luarea deciziilor

Procesul de adormire influențează pozitiv tot organismul și îți îmbunătățește creativitatea și capacitatea de gândire logică, deci trage un pui de somn dacă poți, dar fii atent să nu-ți afecteze somnul de noapte.

Comentarii: