SANATATE

Boala care face ravagii printre micuţi: Cum trebuie să reacţioneze părinţii

Aceasta este boala care face ravagii pur şi simplu printre micuţi. Specialiştii vin cu sfaturi extrem de importante pentru părinţi şi le spun acestora cum trebuie să reacţioneze.

 

Daca micutul tau pare palid si slabit, sunt sanse sa aiba o anemie cauzata de carenta de fier (anemie feripriva). Aceste doua simptome sunt, de altfel, cele mai des intalnite semne ale anemiei.

 

Alte simptome includ ritmul cardiac alert (batai rapide ale inimii), iritabilitatea, pierderea apetitului si o limba umflata si dureroasa. Un copil cu anemie feripriva s-ar putea totusi sa nu prezinte toate simptomele.

Potrivit statisticilor facute la nivel mondial, aproximativ 7% dintre copiii cu varsta de un an sunt anemici.

Ce este anemia feripriva si ce anume o cauzeaza?

Indiferent de tipul ei, anemia se instaleaza cand celulele rosii din sange nu transporta suficient oxigen catre tesuturile din corp. In cazul anemiei feriprive, vorbim de o deficienta de fier, care perturba producerea de hemoglobina, interferand in procesul de oxigenare a sangelui.

Astfel, organismul uman are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, pigmentul rosu purtator de oxigen din sange. Daca micutul tau nu primeste destul fier, va avea mai putine celule rosii de sange, iar cele pe care le va avea vor fi mai mici, prin urmare tesuturile vor primi mai putin oxigen decat au nevoie.

Copiii sunt vulnerabili la anemie in special in perioadele de crestere rapida, cand au nevoie de mai mult fier. Dar anemia provocata de carenta de fier nu apare peste noapte, ci este cauzata de o lipsa acuta, ce se dezvolta in timp. Deficienta de fier poate aparea din mai multe motive, care includ lipsa fierului din alimentatie, pierderi constante de sange (din tractul intestinal, de exemplu), precum si o absorbtie slaba a fierului in organism.

Cat de periculoasa e anemia?

Anemia feripriva poate fi periculoasa pentru sanatatea micutului tau. Pe langa simptomele amintite, un copil anemic poate suferi probleme mentale si fizice permanente. Deficienta de fier face copiii mai susceptibili la infectii si la otravirea cu plumb.

Chiar si o deficienta de fier care nu este destul de grava pentru a cauza anemia poate provoca probleme, precum dificultati de concentrare si de atentie sau lipsa agerimii.

Factori de risc

Exista mai multi factori care pot influenta aparitia anemiei feriprive.
– Varsta: Copiii sunt mai sensibili si predispusi la anemie incepand de la varsta de 9 luni si pana la 2 anisori.
– Alimentatia: De asemenea, micutii care nu primesc destul fier in alimentatie pe masura ce cresc au un risc mai mare de a deveni anemici. Pentru a contracara acest lucru, asigura-te ca puiul tau are o dieta echilibrata, care include din belsug alimente bogate in fier.
– Laptele de vaca: Tranziţia către laptele de vacă trebuie facuta la momentul potrivit, adica nu inainte ca bebelusul sa implineasca un anisor. Sigur ca laptele aduce nutrienti importanti in dieta micutului tau, dar are un continut scazut de fier, intervenind chiar in absorbtia de fier a organismului. Daca micutul tau bea mult lapte, exista riscul sa devina anemic si pentru ca, avand burtica plina, va refuza alte alimente, poate chiar pe cele bogate in fier, de care are atata nevoie.
– Intoleranta la lactoza: Totodata, copiii care au intoleranta la produsele lactate, iar aceasta nu a fost diagnosticata, ar putea face anemie. Motivul: un copil alergic care bea lapte poate avea sangerari intestinale, ce pot duce la anemie.

Cand e cazul sa chemi medicul

Imediat ce apar primele semne de anemie. Pentru a determina daca micutul tau este intr-adevar anemic, medicul ii va face un test de sange, ca sa masoare nivelul de hemoglobina.

Metode de prevenire a anemiei feriprive

Pentru a preveni anemia cauzata de deficienta de fier, in primul rand trebuie sa limitezi consumul de lapte al bebelusului la o cantitate cuprinsa intre 400 si 700 ml pe zi. De asemenea, e indicat sa ii dai cereale fortifiate cu fier, precum si alte alimente bogate in fier: carne de pui, peste, paste cu fier, orez, oua, legume cu frunze verzi.

Ofera-i destule fructe si legume, care sunt bogate in vitamina C (precum portocalele, capsunile, kiwi, avocado si pepene galben), pentru ca acesta vitamina ajuta organismul sa absoarba mai bine fierul. Daca esti vegetariana si nu doresti sa ii dai deloc carne copilului tau, ar trebui sa consulti un nutritionist, pentru a te asigura ca micutul primeste destul fier.
 

Cum este tratata anemia la copii?

Este important sa intensifici absorbtia de fier a copilului tau, dar schimbarile de dieta nu sunt intotdeauna de ajuns pentru a indeparta anemia. Asa ca puiul tau ar putea avea nevoie si de un supliment alimentar cu fier.

Fierul este absorbit cel mai bine pe stomacul gol, dar, pentru ca poate provoca dureri de burta (si are si un gust destul de neplacut), pediatrul ti-ar putea sugera sa-i dai suplimentul in mancare. Probabil ca medicul il va consulta din nou pe micut, pentru a vedea care este nivelul de hemoglobina dupa ce a primit suplimente vreme de o luna-doua.

De obicei dureaza aproape doua luni pentru ca numarul celulelor rosii din sange sa revina la normal, apoi alte 6-12 luni pentru a asigura necesarul de fier din organism. Dupa aceasta, nivelul de fier din organismului copilului tau ar trebui sa poate fi mentinut cu ajutorul alimentatiei potrivita.

Ce trebuie sa stii despre suplimentele cu fier

Suplimentele cu fier sunt folositoare in unele momente, dar prea mult fier poate fi otravitor, astfel incat este mai bine sa consulti un medic pediatru inainte de a-i da copilului asemenea suplimente, conform sfatulparintilor.ro.

Odata ce ai cumparat suplimente cu fier (sau vitamine care contin fier), asigura-te ca le-ai pus intr-un loc greu accesibil pentru micutul tau. Fierul reprezinta cauza principala a otravirilor accidentale.

Comentarii: