NUTRITIE SANATATE

Bogăția toamnei: Leguma care te protejează de bolile de inimă și de cele ale sistemului nervos

googleapis.com

Bogăția toamnei: Leguma care te protejează de bolile de inimă și de cele ale sistemului nervos. Mâncărurile cu dovleac ajută la prevenirea bolilor sistemului cardiovascular, nervos și reproducător, spune medicul rus Dr. Alexander Sozikin.

Bogăția toamnei: Leguma care te protejează de bolile de inimă și de cele ale sistemului nervos

Potrivit medicului, dovleacul conține foarte puțini carbohidrați și grăsimi – are un conținut ridicat de acizi grași omega-3, dar totuși nu este potrivit pentru diabetici.

„Este mai bine să mănânci dovleacul gătit – la aburi sau fiert. Acest lucru ajută la eliminarea toxinelor din organism și accelerează metabolismul”, sfătuiește medicul.

CITEȘTE ȘI: Combinația care întrece așteptările gustului: dovleac cu brânză feta și chilli

Dovleacul este bogat în fibre, vitaminele A, C, B, D, K, PP, carnitină, betacaroten și minerale: calciu, fosfor, fier, zinc și potasiu. Semințele sunt și ele foarte utile, notează medicul și explică faptul că acestea conțin antioxidanți – carotenoizi, tocoferoli, vitaminele A, E, B, F, PP, acizi grași sănătoși, iod, calciu, potasiu, fier, magneziu, fosfor, zinc, seleniu , acid glutamic și linoleic și pectine.

Cine să nu consume dovleac

„Persoanele cu aciditate crescută, boli ale tractului gastrointestinal și ale pancreasului nu ar trebui să mănânce dovleac sau ar trebui să-l mănânce în cantități mici, gătit”, împărtășește Dr. Sozikin.

Alte beneficii ale dovleacului

Dovleacul conține și fibre vegetale grosiere (fibre). Efectul lor benefic este legat de crearea unei senzații de sațietate, motiv pentru care mâncărurile din dovleac sunt recomandate persoanelor care doresc să piardă kilogramele în plus: sunt puține calorii în pulpă (100 de grame conțin doar 20-28 kcal), dar nu veți simți foamea .

De asemenea, fibrele, împreună cu pectina din compoziția dovleacului, au un efect benefic asupra funcționării intestinelor în general și asupra compoziției microflorei, care joacă un rol important în menținerea activității sistemului imunitar al organismului nostru.

Menținerea nivelului glicemiei

În plus, fibrele alimentare mențin nivelul normal al zahărului din sânge și îmbunătățesc digestia. Un aport sănătos de fibre (25-30 de grame pe zi) este una dintre măsurile de prevenire a cancerului de colon. Includerea dovleacului în dieta zilnică vă va ajuta să compensați deficitul de fibre dietetice.

Dovleacul conține substanțe care sunt materiale de bază pentru formarea de fitoestrogeni (analogi vegetali ai hormonilor sexuali feminini) în organism. Acestea mențin tinerețea pielii, protejează vasele de sânge de depunerea colesterolului în ele și îmbunătățesc activitatea sistemului nervos. De aceea, dovleacul este deosebit de potrivit pentru femeile de vârstă înaintată care au o producție redusă de estrogeni proprii.

Dovleacul este util și pentru sănătatea bărbaților

Vitamina E, zincul și L-arginina conținute în semințe au un efect pozitiv asupra funcționării prostatei. În plus, bărbații au nevoie de zinc pentru a menține oasele și articulațiile sănătoase. Iar potasiul, împreună cu magneziul, sprijină activitatea normală a inimii.

Semințele de dovleac sunt foarte utile

Ele conțin grăsimi, proteine, vitamine și săruri minerale. Ele sunt folosite pentru a curăța de paraziți, așa că semințele de dovleac uscate sunt adesea date copiilor pentru a preveni astfel de probleme.

CITEȘTE ȘI: Secretul care îți arată că un dovleac este proaspăt cules

Dovleacul este perfect absorbit de organism

În special, atunci când mâncați terci crud, puteți ameliora inflamația intestinală și îmbunătăți funcționarea vezicii biliare. Sucul de dovleac este folosit pentru răceli și dureri de gât. Consumul regulat de dovleac vă va întări imunitatea și vă va proteja de efectele nocive ale virușilor și bacteriilor. Pulpa de dovleac are un efect diuretic și laxativ și curăță bine întregul organism.

În cazul bolilor de ficat, se recomandă consumul pulpei crude de dovleac sau prepararea terciului din aceasta.

Comentarii: