Există unele boli mai dificil de diagnosticat şi care necesită investigaţii medicale mai amănunţite pentru tratarea lor. Printre acestea se numără sindromul de colon iritabil, boala celiacă, apendicita, scleroza multiplă și Alzheimer.
Iată care sunt simptomele acestora și când trebuie să mergi la medic!
1. Sindromul de colon iritabil
Această afecțiune provoacă dureri în zona abdominală și modificări ale scaunului care durează de cel puțin 3 luni. Medicul va trebui să se asigure că nu ai intoleranță la lactoză, boala celiacă, o infecție bacteriană sau paraziți înainte de a putea pune un diagnostic precis.
2. Boala celiacă
Acest lucru face ca în organismul tău să se declanșeze reacții ale tractului digestiv atunci când mănânci gluten, o proteină din grâu, orz și secară. Cel mai adesea, afecțiunea provoacă diaree, oboseală și scădere în greutate, dar este posibil să te confrunți și cu articulații dureroase, erupții cutanate, dureri de cap, depresie și convulsii. Și alte afecțiuni pot provoca aceste reacții, cum ar fi ulcerele, boala Crohn și sindromul intestinului iritabil. Medicul îți poate face analize de sânge și poate efectua o biopsie a intestinului pentru diagnostic, potrivit doc.ro.
3. Apendicita
Acesta este momentul în care apendicele (porțiunea mică asemănătoare unui deget atașată la intestin) se inflamează. Poate provoca dureri în jurul buricului. Durerea debutează brusc și radiază spre abdomen sau spre picior, pe măsură ce se agravează. De asemenea, poți avea greață, vărsături, febră, constipație sau diaree. Apendicita nu este întotdeauna diagnosticată imediat, deoarece boala Crohn, boala inflamatorie pelviană, obstrucția intestinală și colita pot avea simptome asemănătoare. Un examen fizic și teste imagistice te pot ajuta să identifici afecțiunea.
CITEȘTE ȘI: Îți curge nasul imediat ce te-ai trezit? Când nu e vorba despre răceală
4. Hipertiroidism
Când glanda tiroidă produce prea mult din hormonul tiroxină, apare această afecțiune. Este posibil să fii nervos, anxios sau iritabil și poate părea o simplă tulburare de dispoziție. Te ajută să spui medicului despre toate simptomele, care ar putea include, de asemenea, pierderea în greutate, bătăi accelerate ale inimii sau transpirație neobișnuită. Acestea, împreună cu testele de sânge, te pot ajuta să te îndrepți spre diagnosticul corect.
5. Hipotiroidism
Dacă te simți lipsit de energie și constați că ai luat în greutate, poate fi din cauză că tiroida nu produce suficientă tiroxină. De asemenea, părul poate deveni fragil, poți avea probleme de tranzit intestinal și poți fi mai sensibil la cald sau frig. Aceste simptome, împreună cu testele de sânge, pot ajuta medicul să își dea seama dacă suferi de hipotiroidism.
6. Apnee în somn
Aceasta este definită ca momentul în care respirația se oprește și revine în timp ce dormi. Dimineața poți fi obosit, deși ai dormit ore bune, poți avea gura uscată, dureri în gât și dureri de cap. Dar acestea ar putea fi și semne de gripă, răceală sau alte afecțiuni. Pentru a ști cu siguranță, medicul îți poate recomanda o monitorizare a somnului, în care un dispozitiv înregistrează activitatea creierului, ritmul cardiac, respirația și nivelurile de oxigen și observă dacă sforăi în timp ce dormi.
7. Boala Lyme
Se întâmplă atunci când o căpușă te infectează cu o anumită bacterie printr-o mușcătură. O erupție cutanată este un semn că ai fost infectat, dar acest lucru nu apare întotdeauna. Și, deși este posibil să ai dureri de cap, dureri articulare și amețeli, acestea pot fi cauzate de o mulțime de alte lucruri. Tratamentul precoce este important, dar este posibil ca semnele bolii să nu apară la testele de sânge timp de câteva săptămâni, așa că oamenii de știință caută alte modalități de a o diagnostica.
8. Fibromialgie
Nu există niciun test pentru acest lucru, așa că medicul se va asigura mai întâi că simptomele nu sunt cauzate de artrită, lupus sau o altă afecțiune. Dacă ai probleme cu somnul sau nu poți gândi clar, medicii pot încerca, de asemenea, să excludă depresia sau anxietatea. Odată ce sunt siguri că nimic altceva nu îți provoacă simptomele și le-au urmărit cu atenție pentru o vreme, îți pot pune diagnosticul de fibromialgie.
9. Lupus
Aici, sistemul tău imunitar, care de obicei te protejează, atacă țesuturile și articulațiile. La fel ca unele tipuri de artrită și fibromialgie, poate cauza oboseală și disconfort. O anumită erupție poate ajuta medicul să identifice lupusul, dar nu toată lumea o prezintă. Niciun test nu poate arăta că îl ai, iar simptomele pot fi diferite și pot apărea și dispărea. Un examen fizic și alte teste pot exclude alte condiții, apoi medicul îți poate urmări simptomele pentru a stabili dacă ai lupus.
10. Boala Parkinson
Acest lucru face ca celulele creierului să nu mai funcționeze așa cum ar trebui. Este posibil să constați tremor al brațelor, rigiditatea gâtului, probleme de echilibru. Dar acestea ar putea fi, de asemenea, semne de accident vascular cerebral, leziuni ale capului, boala Alzheimer și chiar stres. Nu există un test standard, deci poate dura ani buni să știi cu siguranță dacă îl ai. Testele de imagistică care arată modul în care creierul folosește dopamina chimică pot ajuta medicul să îți pună un diagnostic.
11. Scleroza multiplă (SM)
Afecțiunea determină sistemul imunitar să atace învelișurile anumitor terminații nervoase. Acest lucru face mai greu pentru creier să-i spună corpului tău ce să facă. Poate provoca oboseală, probleme de vedere, slăbiciune, amețeli, depresie și alte simptome care ar putea sugera o serie de afecțiuni. Nu există niciun test care îți poate confirma singur că ai SM, dar scanările imagistice sau testele lichidului spinal pot elucida situația.
12. Sindromul oboselii cronice
Dacă ești obosit tot timpul timp de 6 luni sau mai mult fără un motiv clar, este posibil să suferi de oboseală cronică. De asemenea, poate provoca dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare, probleme de somn și probleme de concentrare. Dar acestea pot fi, de asemenea, semne de apnee în somn, insomnie, probleme tiroidiene, anemie, diabet și alte afecțiuni. Nu există un test pentru sindromul oboselii cronice, așa că medicul trebuie să excludă alte lucruri înainte de a pune un diagnostic.
13. Sindromul ovarului polichistic (SOP)
Este dificil de diagnosticat SOP, dar medicii sunt atenți la aceste simptome:
– Chisturi pe unul sau ambele ovare
– Ciclu menstrual neregulat
– Semne de niveluri ridicate de hormoni androgeni, cum ar fi creșterea suplimentară a părului sau acneea
Dacă ai aceste simptome, medicul îți poate recolta sânge pentru a exclude alte afecțiuni, cum ar fi problemele glandei. Dacă rezultatele testelor de sânge nu indică nimic, pentru diagnostic va fi luat în considerare istoricul medical, un examen clinic și examinarea cu ultrasunete a ovarelor.
14. Endometrioza
Acest lucru se întâmplă atunci când țesutul care acoperă uterul unei femei crește în afara acestuia. Poate duce la dureri grave la nivelul abdomenului inferior și probleme de fertilitate. Endometrioza poate fi confundată cu alte lucruri care provoacă durere în aceeași zonă, cum ar fi un chist pe ovar sau sindromul intestinului iritabil. Singura modalitate de a ști este prin laparoscopie. De asemenea, se poate preleva țesut din zonă.
Comentarii: