Bolile au miros: Cum ar mirosi cancerul și diabetul. Mirosurile resimţite la nivelul pielii, care ar putea să ne alarmeze, variază şi în funcție de vârstă, dietă, sex, metabolism. Şi totuşi, atunci când simţim un iz „iute” şi ştii că nu provine dintr-o zonă transpirată e cazul să-ţi pui întrebări.
Bolile au miros
„Unele boli au ca rezultat un miros caracteristic care emană din diferite surse de pe corpul unei persoane bolnave”, spune Mats Olsson, psiholog experimental la Institutul Karolinska din Suedia. Mirosul unei persoane nu iese doar din piele, ci și din respirație, sânge și urina, iar diferențele subtile dezvăluie cât de sănătoși sunt. „Oamenii miros respingător când sunt bolnavi”, a spus Olsson.
CITEȘTE ȘI: Superalimentul care previne cancerul de colon și diabetul
Persoanele cu afecţiuni hepatice au un miros de pește crud
Unele studii arată că mai multe boli găzduiesc mirosuri caracteristice pe corp, inclusiv persoanele cu febră tifoidă despre care se spune că miros a pâine coaptă, persoanele cu febră galbenă care miros a carne crudă și boala glandulară scrofulă care imprimă în piele un miros de bere veche, stătută, răsuflată.
Oamenii de ştiinţă care au studiat fenomenul îndeaproape spun că cei care au probleme hepatice au un miros specific de pește crud. În schimb, cei care au infecție urinară au miros de amoniac.
Diabetul miroase a mere putrede
Cât priveşte diabetul, se crede că aduce a note de mere putrezite, şi asta din cauza concentraţiilor scăzute de acetonă eliberate în respirație.
Cum miroase cancerul
În cazul bolilor oncologice, corpul emană un miros deranjant de „carne stricată.” În plus, pentru că temperatura corpului crește din cauza infecţiilor frecvente, apare transpirația abundentă ca mecanism de termoreglare.
Dermatologul rus Irina Skorogudaeva a explicat că acest lucru se datorează faptului că se produce „factorul de necroză tumorală”, cu ajutorul căruia organismul luptă împotriva creșterii maligne.
Preti studiază mirosul corporal de mai bine de 30 de ani. „Merg mult cu transportul public și, din când în când, dau peste cineva care emană un miros puternic și este evident”, a spus Preti.
CITEȘTE ȘI: Superalimentul care previne cancerul de colon și diabetul
Echipa lui Olsson și-a propus o provocare mai generală: să exploreze modul în care mirosurile pot dezvălui când cineva este bolnav sau infectat recent.
Procesul este considerat a fi evolutiv în rândul oamenilor care simt schimbarea și se îndepărtează – pentru a rămâne sănătoși. „Oamenii ar trebui să poată detecta când cineva este contagios”, a mai spus Olsson, citat de CNN.
Comentarii: