Bolile care triplează riscul de a face demență. Identificarea factorilor de risc pentru demență este utilă în combaterea bolii.
Potrivit diferitelor studii, prezența bolilor oculare poate predispune persoanele la neurodegenerare. Boli care triplează riscul de demență Cu toate acestea, riscul poate fi și mai mare în cazul persoanelor cu anumite afecțiuni cronice.
Datele publicate în British Journal of Ophthalmology în 2021 au legat frecvența a trei boli oculare diferite de un risc crescut de demență.
CITEȘTE ȘI: Demența: Simptomele care apar cu 20 de ani înainte de declanșarea bolii
Potrivit studiului, cataracta și bolile oculare legate de diabet sunt legate de riscul de declin cognitiv.
Bolile care triplează riscul de a face demență: Cataracta
Un studiu efectuat pe mai mult de 112.000 de adulți, organizat de UK Biobank, a constatat că riscul de demență este cu 26% mai mare în rândul pacienților cu degenerescență maculară, cu 11% mai mare în rândul persoanelor cu cataractă și cu 61% mai mare în rândul celor cu diabet retinopatie.
Bolile care triplează riscul de a face demență: DOuă boli oftalmologice și două boli sistemice
Persoanele care suferă de două boli oftalmologice și două boli sistemice prezintă un risc și mai mare de a dezvolta demență decât cele care au doar una dintre ele.
De fapt, rezultatele au arătat că persoanele care au cel puțin două boli oftalmologice și cel puțin două boli sistemice au fost mai predispuse să dezvolte demență, potrivit autorilor studiului. În timp ce bolile oftalmologice afectează de obicei ochii, bolile sistemice afectează de obicei întregul corp, nu doar un singur organ.
CITEȘTE ȘI: Mineralul care are grijă de creierul tău: Reduce riscul de a face demență
Informațiile privind vârsta la care se diagnostichează bolile oculare și semnificația afecțiunilor sistemice ar fi utile pentru a detecta sau a prezice demența. Există dovezi mixte pentru a susține dacă tratarea afecțiunii poate reduce riscul de demență.
Comentarii: