Anumite virusuri si bacterii, cum este virusul HIV (virusul imunodeficientei umane), provoaca boli cu transmitere prin sange dificil de vindecat. Cum le recunosti si de ce este important sa mergi la medic cat inca pot fi tratate?
Hepatita B, Hepatita C si SIDA, declansata de HIV, sunt boli cu transmitere prin sange care, daca nu sunt detectate la timp si tratate cu seriozitate, pot da complicatii fatale.
Sunt mai multe afectiuni de acest tip, cauzate de microorganisme care se transmit prin sange, inclusiv malarie, sifilis, bruceloza, dar cele mai des inregistrate afectiuni cu transmitere prin sange sunt hepatita B, provocata de virusul HBV, hepatita C (HCV) si SIDA, cauzata de infectia cu HIV.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE! Unul dintre cele mai folosite medicamente în România crește riscul de hepatită
Dintre toate tipurile de hepatita, hepatitele B si C se transmit doar prin sange. Initial, hepatita B provoaca inflamatia ficatului, si daca nu este tratata corect si la timp, poate determina aparitia cirozei sau a cancerului la ficat. Stiai ca 4 din 10 persoane nu isi dau seama ca sunt bolnave, pentru ca hepatitele, in prima faza, se manifesta prin simptome comune cu ale altor afectiuni. Cu toate acestea, hepatita acuta B are unele semne distinctive care ar trebui sa te alarmeze: aspectul galben al pielii, decolorarea scaunelor, oboseala inexplicabila, lipsa apetitului, dureri abdominale, potrivit clicksanatate.ro.
Bine de stiut: Hepatita B este de 50 pana la de 100 de ori mai contagioasa decat SIDA. Tratamentul are ca scop blocarea procesului de replicare a virusului.
La nivel mondial, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 2 din 10 persoane stiu ca au aceasta infectie. Din nefericire, hepatita C este ignorata, iar diagnosticul este pus cu intarziere. Simptomele care insotesc boala sunt oboseala, tulburari si dureri digestive, probleme ale pielii, depresie, insomnie. Daca nu este diagnosticata timpuriu, boala poate provoca unele complicatii hepatice severe.
Pentru depistarea hepatitei C sunt necesare teste serologice pentru detectarea anticorpilor şi teste moleculare pentru detectarea particulelor virale ARN VHC (viremia). Eventualele rezultate fals-negative ale testelor serologice se pot datora absentei anticorpilor asa cum se intampla atunci cand, in ciuda existentei unei infectii, inca nu s-au format acesti anticorpi.
HIV este virusul imunodeficientei umane, care provoaca boala SIDA. Acest virus ataca celulele sistemului imunitar, distrugandu-le treptat, astfel incat persoana infectata isi pierde mecanismele de aparare fata de infectii si alte boli.
De regula, bolnavii au, in general, o stare buna de sanatate, care se mentine pana la 15 ani de la infectare. Daca statusul HIV este monitorizat, persoanele seropozitive pot duce o viata normala mai multi ani, dar pot transmite infectia, daca fac sex neprotejat sau folosesc seringi intravenos, in comun cu alte persoane.