NUTRITIE SANATATE

Cele mai bune ceaiuri pentru stomac: Tratează durerile, balonarea, constipaţia sau diareea

Durerile de stomac sunt unele dintre cele mai neplacute simptome, mai ales atunci cand ne strica planurile pentru o zi intreaga. Fie ca suferi de o afectiune care se intensifica uneori, cum sunt gastrita, refluxul sau ulcerul gastric, fie ca te-ai pricopsit cu o diaree, constipatie sau indigestie din senin, dupa ce ai mancat ceva nepotrivit, simptomele cedeaza, in cel mai fericit caz, dupa cateva ore.

Insa ceaiurile pot ameliora simptomele digestive neplacute, grabind vindecarea problemelor.

Beneficiile ceaiurilor in afectiunile digestive

Compresele calde, repausul la pat si medicamentele cu efect antispatic sunt folosite in majoritatea cazurilor, insa ceaiurile din plante incep sa castige teren datorita efectelor lor benefice pe termen lung, potrivit doc.ro. Este adevarat ca in cazurile mai grave, un tratament recomandat de medic este de preferat, insa atunci cand trebuie sa prevenim sau sa tinem sub control anumite afectiuni digestive, ceaiurile sunt cea mai buna optiune.

CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să bei pentru un ficat sănătos: Șapte ceaiuri care înlătură acumulările de grăsime

Infuziile pastreaza calitatile plantelor din care sunt preparate, cu conditia ca frunzele sau fructele sa fie cat mai intregi si uscate, nu sub forma de praf sau in amestecuri. In plus, frunzele nu trebuie sa fie fierte in apa, ci adaugate in apa care deja a clocotit si lasate timp de 5-10 minute, cu vasul acoperit. Infuziile nu se indulcesc si se recomanda prepararea lor zilnica, pentru ca depozitarea in frigider sau la temperatura camerei pentru mai mult de 24 de ore le poate schimba compozitia chimica.

Ceaiuri pentru balonare, arsuri sau crampe

Esti balonata? Bea ceai de lavanda sau coriandru, ambele cu proprietati antiinflamatoare. Te vor ajuta sa elimini gazele si vor restabili echilibrul din stomac si intestine.

Ai arsuri la stomac? Ceaiul de musetel este cel mai bun calmant in acest caz. Va diminua aciditatea si implicit senzatia neplacuta de arsura.

Crampe dureroase? Poti calma durerea band ceai de cimbru, musetel sau chimen si aplicand o sticla cu apa calda pe abdomen, timp de 2 ore.

Ceaiuri pentru indigestie, diaree sau constipatie

Ceaiul de menta si musetel sunt cele mai bune alegeri, fiindca vor actiona cu succes impotriva mai multor simptome ale indigestiei. Daca ai febra si durerile devin insuportabile, adreseaza-te medicului, fiindca poti avea o indigestie de natura infectioasa.

Ai diaree? Ceaiul de menta este celebru pentru calmarea diareei. Bea jumatate de cana la interval de o ora, fara sa depasesti insa un litru de ceai pe zi. Mare atentie, insa, daca suferi de boala de reflux gastroesofagian intrucat ceaiul de menta poate fi daunator, declansand arsuri.

CITEȘTE ȘI: Cele mai inspirate combinații la micul dejun: Tipul de ceai care completează diversele feluri de mâncare

Esti constipata? Prepara o infuzie din papadie, coada-soricelului sau cicoare. Este de preferat sa o bei dimineata, pe stomacul gol si apoi de 2-3 ori pe parcursul zilei.

Daca simptomele tale sunt mai grave si nu cedeaza dupa 2 zile, viziteaza medicul. Nu mari cantitatea de ceai proportional cu durerea sau disconfortul, pentru ca supradoza din anumite plante, chiar daca sunt naturale, iti poate cauza alte probleme de sanatate. In general, cantitatea medie recomandata de ceai medicinal este intre 250 si 500 de mililitri pe zi (1-2 cani).

Ceaiuri pentru greata sau varsaturi

Suferi de greata sau varsaturi ori raul de miscare iti da batai de cap? Ceaiul de ghimbir este un remediu eficient pentru tratarea problemelor digestive, in general, insa in mod deosebit atunci cand vine vorba despre greata sau varsaturi. Ceaiul preparat din radacina de ghimbir data pe razatoare poate ameliora senzatia de greata, dar poate combate totodata si flatulenta ori eructatiile.

Ceaiurile sunt benefice si eficiente in tratarea afectiunilor digestive, insa uneori acestea sunt contraindicate. De pilda, ceaiul de ghimbir poate fi daunator in timpul sarcinii, de aceea e bine sa fie evitat in aceasta perioada.

Ceaiul de menta este contraindicat pacientilor care sufera de reflux gastroesofagian, precum si celor care urmeaza un tratament pentru diabet.

Comentarii: