REVIEW SANATATE

Busuiocul îți aduce… norocul! La sănătate! Știau și vechii daci de proprietățile miraculoase ale plantei

Foto: Pinterest.com

Dacă îmi spuneți că există vreo adolescentă care nu și-a pus niciodată sub pernă busuioc de la biserică pentru a-și afla ursitul în somn, permiteți-mi să nu vă cred.

Așa cum îmi imaginez că orice gospodină care se respectă are în cămară măcar un pliculeț cu frunze uscate de busuioc atunci când vrea să prepare un sos de roșii pentru paste. Sau când gătește un pui la cuptor italiano vero, cu mirodenii și toate cele.

Dar că busuiocul, această minunată plantă aromată, este un adevărat medicament la îndemână, sincer nu prea știam. Și dacă vă gândiți bine, nici nu e nevoie să stați la curte ca să aveți așa ceva la dispoziție: într-un ghiveci micuț, busuiocul crește și înflorește bine-merci pe pervazul de la bucătărie sau pe balcon.

Ceea ce nu știam noi, oamenii societății moderne, știau însă vechii daci, care-l utiliazau entru proprietățile sale terapeutice. Specialiștii de astăzi vin și confirmă: semințele, frunzele, florile de la busuioc sunt recunoscute pentru efectele antispastice, expectorante, antifungice. În plus, este o extraordinară sursă de calciu, fosfor, vitaminele A și C, antioxidanți, ajută la menținerea sistemului osos.

Portalul doctorulzilei.ro ne oferă și sugestii de cum să utilizăm această minunată plantă. Sub formă de infuzie, pulbere, tinctură, ceai, suc, ulei volatil sau băi terapeutice. Specialiștii în fitoterapie consideră că busuiocul este ideal pentru prevenirea unor afecțiuni precum sunt: astmul, infarctul, ateroscleroză, anumite infecții. Nu în ultimul rând, aroma de busuioc este un adjuvant pentru cei diagnosticați cu anxietate sau depresie. Trebuie să reținem că busuiocul este o componentă esențială a siropurilor pentru tusea expectorantă.

Citește și: Care sunt ţânţarii cei mai periculoşi? Cum ne putem feri de boala transmisă de virusul West Nile

Busuiocul îți aduce ursitul și alungă… țânțarii

Bun. și dacă am depășit faza de enumerat toate cele, să ajungem și la momentul în care vă spunem, cu liniuță de la capăt, beneficiile busuiocului.

Medicii spun că busuiocul are darul de a ameliora faringita și amigdalita, contribuie la stimularea lactației și este bun pentru femeile care au născut. De asemenea, combate durerea de cap și pe cea de stomac, dar tratează afecțiunile pielii, însă trebuie să utilizezi o cremă de busuioc.

Planta este bună și împotriva durerilor menstruale, ajută în cazul tulburărilor de tract intestinal, iar răceala, gripa, astmul, bronșita și tusea sunt ameliorate dacă vă tratați cu un decot de busuioc în care adăugați puțină miere.

Ce mai face busuiocul? Experții spun că face bine și la inimă, adică reduce riscul pentru boli cardiovasculare. Sunt studii care spun că băut zilnic sau măcar de câteva ori pe săptămână, ceaiul de busuioc scade riscul de boli cardiovasculare. În plus, scade nivelul de colesterol rău – LDL.

Având proprietăți antiinflamatorii, busuiocul poate să contribuie la diminuarea durerilor articulare. Combate insomnia și înlătură sau ameliorează cefaleea. Este un adjuvant de nădejde în infecțiile bucale – frunzele de busuioc sunt renumite pentru eficiența lor în tratarea ulcerațiilor sau a aftelor bucale. Este suficient doar să mestecați câteva frunze de busuioc.

Dacă este aplicat extern, busuiocul poate să amelioreze: aftele bucale, negii, probleme pielii, ulcerațiile. Și mai are și puterea miraculoasă și incredibil de folositoare în această perioadă: dacă este aplicat pe piele poate ține țânțarii la distanță!

Comentarii: