Cafea imediat după ce te trezești? Cât de indicat e acest lucru, conform specialiștilor. Dacă ați consumat cafea imediat după ce v-ați dat jos din pat (sau pe stomacul gol pe parcursul zilei), este posibil să observați dureri abdominale și stres suplimentar. În timp ce majoritatea oamenilor pot tolera cafeaua pe stomacul gol, am cerut unui expert câteva considerații de care să țineți cont.
Deși gustul și mirosul de cafea poate fi ceea ce vă atrage din pat dimineața, cafeaua vă poate ajuta, de asemenea, să vă începeți ziua. Iată alte câteva beneficii ale acesteia bazate pe știință, pe lângă faptul că te ajută să te trezești.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Cafeaua împiedică absorbția acestei vitamine
Cafeaua este cunoscută și pentru faptul că ajută digestia. Consumul de cafea poate ajuta la deplasarea lucrurilor prin stomac și tractul intestinal. Mai exact, afectează producția de acid gastric, secreția biliară și pancreatică și motilitatea colonului.
Dacă ați auzit vreodată pe cineva spunând că are nevoie de cafea înainte să poată vorbi (sau dacă ați spus-o dvs. vreodată), nu este doar ceva de spus. Știința spune că cafeaua îți poate stimula serios starea de spirit – și poate inversa efectele lipsei de somn asupra dispoziției tale. De fapt, studiile arată că o doză de aproximativ 200 până la 250 miligrame de cofeină – de exemplu, într-o ceașcă de cafea – poate stimula starea de spirit, iar efectele pot dura până la trei ore.
Deși există multe beneficii pentru sănătate ale consumului de cafea, momentul în care o bei poate avea un efect asupra ta. S-ar putea să fii tentat să te întinzi după o ceașcă de cafea la prima oră a dimineții, dar consumul de cafea pe stomacul gol nu este neapărat cea mai bună idee pentru toată lumea – deși unii oameni o pot tolera cu siguranță.
Consumul de cafea pe stomacul gol poate duce la dureri de stomac. Cafeaua poate stimula producția de acid gastric, ceea ce poate provoca dureri de stomac sau simptome de reflux acid.
Consumul de cafea pe stomacul gol poate duce la sentimente de stres. Acest lucru se datorează faptului că cafeaua poate stimula și producția de cortizol a organismului, un hormon al stresului. „În timp ce o anumită cantitate de cortizol este importantă pentru reglarea zahărului din sânge, a tensiunii arteriale și a metabolismului, cantitățile excesive pe perioade lungi de timp pot duce la hipertensiune arterială, niveluri de zahăr din sânge dereglate care pot duce la diabet și pierderea densității osoase”, adaugă el. Acest lucru nu este ideal, mai ales dacă dimineața este deja un moment stresant pentru tine.
Dacă vă propuneți o sănătate optimă prin rutina de cafea, cafeaua neagră este de preferat, dar produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau alternativele lactate sunt, de asemenea, perfect în regulă.
În ceea ce privește îndulcitorii, mierea sau siropul de arțar vor oferi mai multe beneficii decât zahărul din trestie, deoarece acesta este un agent proinflamator bine cunoscut în organism, potrivit actualno.com.
Cu toate acestea, toate aceste opțiuni vor determina creșterea glicemiei. Există, de asemenea, îndulcitori alternativi, cum ar fi aspartamul, dar aceștia sunt asociați cu efecte negative asupra sănătății. Dacă vă place dulceața, puteți căuta, de asemenea, note de aromă pe cafeaua boabe întregi.