Cei mai mulți dintre noi ne pornim ziua cu o cafea, uneori chiar și înainte de micul dejun. Fie că este cu zahăr sau amară, făcută la ibric sau la filtru ori expressor, cafeaua poate fi îmbunătățită cu ușurință, prin adăugarea unui ingredient surpriză, iar rezultatele nu întârzie să apară.
”Un fel de cafea extraordinară pentru iubitorii de plante aromatice: cafeaua cu rozmarin proaspăt.
Nu am știut până acum că aroma rozmarinului poate însufleți atât de mult o cafea (ea având deja un suflet mare). De altfel, aceasta îndeletnicire de a mânca arome, vine cu un aflux uriaș de antioxidanți, compuși antiinflamatori și alte secrete.
Spre exemplu, rozmarinul, este un stimulent cognitiv ce îmbunătățește memoria, focusul, aduce prezență și spirit, fier, calciu, vitamina B6, culoare și parfum”, a scris dr. Ruxandra Pleșea, medic nutriționist, pe contul său de socializare.
CITEȘTE ȘI: Ceaiurile de care ai nevoie zilnic: Încetinesc îmbătrânirea și pot înlocui cafeaua
Care sunt beneficiile rozmarinului
Frunzele de rozmarin conțin compuși fitochimici care sunt cunoscuți pentru proprietățile lor de prevenire a bolilor.
Partea aeriană a plantei, în special vârful florilor, conține acid rosmarinic, antioxidant fenolic, precum și numeroase uleiuri esențiale volatile benefice pentru sănătate, cum ar fi cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, alfa-pinen.
Acești compuși sunt cunoscuți ca având proprietăți rubefaciante (antiiritante), antiinflamatorii, antialergice, antifungice și antiseptice.
Aport scăzut de calorii
Frunzele de rozmarin au un aport scăzut de calorii, numai 131 la suta de grame, în plus, nu conțin colesterol. În schimb asigură 37% din necesarul zilnic de fibre.
Vitamina B6
Planta este foarte bogată în mai multe grupe de vitamine din complexul B, cum ar fi acidul folic, acidul pantotenic, piridoxina, riboflavina.
Este una dintre plantele care conțin niveluri ridicate de folați, furnizând aproximativ 27% din doza zilnică recomandată. Folații sunt esențiali pentru sinteza ADN-ului și, atunci când sunt administrați în perioada peri-concepțională, pot ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuți.
Bogată în vitamina A
Rozmarinul vine cu o cantitate foarte mare de vitamina A, de aproape 97% din necesarul zilnic recomandat. Astfel, câteva frunze pe zi introduse în alimentație ar putea contribui suficient de mult la acest capitol.
Vitamina A are proprietăți antioxidante și este esențială pentru vedere. De asemenea, este necesară pentru menținerea sănătății mucoaselor și a pielii.
Consumul de alimente naturale bogate în vitamina A este cunoscut pentru că ajută organismul să se protejeze de cancerele de plămâni și de cavitatea bucală.
Aport de vitamina C
Frunzele proaspete de rozmarin sunt o sursă de vitamina C, conținând aproximativ 22 de mg la suta de grame, adică circa 37% din necesarul zilnic. Vitamina C este esențială pentru sinteza colagenului, în corp, pricipala proteină structurală din organism. Colagenul este necesar pentru menținerea integrității vaselor de sânge, a pielii, a organelor și a oaselor.
Mai mult decât atât, un consum regulat de alimente bogate în vitamina C ajută organismul să se protejeze de scorbut, să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși, prin creșterea imunității, și ajută la eliminarea radicalilor liberi, proinflamatori.
CITEȘTE ȘI: Cardiologii recomandă: Ora potrivită pentru a bea cafea
Bogat în minerale
Rozmarinul, fie uscat sau proaspăt, este sursă bogată de minerale precum potasiu, calciu, fier, mangan, cupru și magneziu.
Potasiul este o componentă importantă a celulelor și a fluidelor corporale, care ajută la controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale. Corpul uman folosește manganul ca și cofactor pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutaza.
Planta este o sursă excelentă de fier, conține 6,65 mg/100 g de frunze proaspete, adică aproximativ 83% din doza recomandată. Fierul, o componentă a hemoglobinei din interiorul globulelor roșii, determină capacitatea de transport al oxigenului în sânge, notează site-ul Nutrition&You.
Comentarii: