Cafeaua poate crește colesterolul dacă o prepari greșit. Deși, cafeaua are beneficii dovedite pentru sănătate, modul în care o preparăm o poate transforma într-o ”bombă” de colesterol și trigliceride.
Medicul Alina Lăcătuș, specialist în nefrologie a explicat ce efecte nebănuite poate avea cafeaua.
”Desi, cafeaua nu contine colesterol, are in compozitia ei niste substante uleioase numite diterpene (cafestol si kahweol) care cresc LDL-colesterolul, colesterolul total si trigliceridele. Studiile au aratat ca fiecare 10 mg de diterpene cresc colesterolul seric cu 0.13 mmol/L, ceea ce nu este de neglijat, mai ales pentru cineva care are lipidele serice deja crescute,” arată medicul.
CITEȘTE ȘI: Medicii avertizează: NU consumați cafeaua pe stomacul gol! Crește riscul de diabet și alte boli
Dr. Alina Lăcătuș a precizat că modul de preparare al cafelei influenteaza cantitatea de diterpene eliberata, tipul cafelei (arabica sau robusta) nefiind important. Hartia de filtru, folosita la cafetiere clasice sau la percolator, retine aceste uleiuri, motiv pentru care consumul de cafea filtrata ne protejeaza de acest risc.
In imaginea de mai jos se poate vedea ce cantitate de diterpene se elibereaza din cafea in functie de modul de preparare si cu cat poate creste nivelul seric al colesterolului la un consum de 5 cesti de cafea/zi (o ceasca insemanand aprox. 150 ml).
CITEȘTE ȘI: Suferi de una dintre aceste boli? Poți să uiți de cafea!
”Cafeaua turceasca pare sa fie cea mai nociva, urmata de cafeaua facuta la cafetiera cu presa, apoi cea fiarta la ibric. La polul opus este cafeaua obtinuta la cafetiera cu filtru, percolator sau preparata instant, la care cresterea colesterolului este nesemnificativa.”