Inchizi ochii si iti imaginezi o cafea proaspat preparata. Aroma si parfumul ei te naucesc pur si simplu. Si parca mereu ti-ai imaginat ca o cafea perfecta vei bea doar intr-o cafenea specializata, nicidecum acasa. Insa vestea buna este ca poti chiar tu sa prepari, in bucataria ta, cea mai buna cafea!
Da, poate parea greu de crezut ca exista sanse sa iti iasa la fel de gustoasa ca la cafenea, insa exista cateva tehnici care te vor ajuta sa iti atingi telul mult dorit. Si nu, nu trebuie sa ai o masina de cafea ultra performanta. Chiar si cu un banal filtru vei obtine o licoare perfecta.
Cumpara cafea boabe
Cel mai si cel mai important lucru este cafeaua pe care o folosesti. Specialistii recomanda cafeaua boabe, asta intrucat cafeaua pe care o gasesti pe rafturile magazinelor, rajnita si ambalata la vid, sta acolo probabil de luni bune. Iar cafeaua atinge aroma maxima la doar cateva zile dupa ce a fost prajita si ar trebui consumata cam intr-o luna de la data prajirii, potrivit acasa.ro.
CITEȘTE ȘI: ‘Cafeaua’ care vindecă tiroida. Alte plante recomandate de medici pentru bolile glandei
Depoziteaz-o corect
Pentru a pastra cafeaua pe care o cumperi mai mult timp, asigura-te ca o depozitezi corect. Un borcan Mason clasic este suficient.
Conteaza cum si cand macini cafeaua
Cafeaua se rasneste chiar inainte de a o prepara. In felul acesta obtii aroma maxima. Atentie, insa! Ea trebuie sa aiba granulatia sarii grunjoase. Daca e prea mare, vei obtine o cafea slaba. Daca e prea marunt macinata, cafeaua va avea un gust amar.
Masoara cafeaua in greutate, nu in volum
Foloseste aceeasi unitate de cafea la unitatea de apa cand prepari cafeaua. Raportul ideal este 1:20 (adica o parte cafea la 20 parti apa, sau aproximativ 7,5 g cafea la 150 ml apa). In acest fel vei obtine o ceasca de cafea destul de tare. Unele persoane prefera raportul 1:14, iar altele 1:30. Depinde de tine care gust consideri ca ti se potriveste cel mai bine.
Prepara cafeaua la temperatura potrivita
Multe aparate automate nu apuca sa atinga temperatura optima de preparare. Temperatura optima a apei pentru prepararea cafelei prin picurare este cuprinsa intre 90 si 100 de grade Celsius. E bine sa nu depasesti aceasta temperatura pentru a nu opari cafeaua.
CITEȘTE ȘI: Cercetătorii de la Harvard au vești bune pentru iubitorii de cafea: Cum protejează de cancer și diabet
Foloseste apa potrivita
Calitatea apei pe care o folosesti este un alt aspect adesea neglijat al prepararii cafelei. Folosirea apei dure va face ca particulele fine de cafea sa nu se dizolve bine, obtinandu-se astfel o cafea slaba.
Comentarii: