REVIEW

Câini vs pisici? Care animale de companie sunt mai inteligente, conform studiilor

Dezbaterea continuă dacă pisicile sau câinii sunt mai deștepți a divizat iubitorii de animale de companie de-a lungul istoriei, iar cercetările științifice au alimentat dezbaterea.

Unele studii arată diferențe biologice în ceea ce privește inteligența câinilor și a pisicilor. Studiile arată că cortexul cerebral, stratul creierului care controlează funcții precum rezolvarea problemelor și luarea deciziilor, tinde să aibă mult mai mulți neuroni la câini decât la pisici. În timp ce câinii au, în medie, aproximativ 530 de milioane de neuroni în cortexul cerebral, pisicile au doar aproximativ 250 de milioane de neuroni, aproape jumătate din numărul de neuroni al câinilor.

CITEȘTE ȘI: Câinii prelungesc viața stăpânilor. Descoperire uimitoare a cercetătorilor

Câinii de două ori mai inteligenți decât pisicile

Deși aceste date pot părea să sugereze faptul că patrupedele canine sunt de două ori mai inteligente decât pisicile, o legătură directă între dimensiunea mai mare a creierului și inteligența sporită nu a fost dovedită în mod concludent.

Câinii tind să demonstreze o inteligență socială puternică, ceea ce duce la comparații cu abilitățile mentale ale copiilor mici umani. Studiile au arătat că câinii dau dovadă de conștiință de sine și reușesc în sarcinile de comunicare prin cooperare. Cu toate acestea, cercetările privind inteligența socială a câinilor ar trebui luate cu precauție în dezbaterea pisică vs. câine.

Deși mulți consideră câinii ca fiind subiecți de primă mână pentru studiul cogniției sociale, pisicile sunt rareori studiate în laboratoarele de comportament. Oamenii de știință au început să studieze comportamentul pisicilor abia la începutul secolului XXI, iar până în prezent s-au obținut puține informații despre inteligența felină. Unele studii arată o inteligență socială puternică atât la câini, cât și la pisici.

Într-un studiu efectuat atunci când reprezentanții celor două specii au concurat într-un test de găsire a hranei ascunse, au obținut rezultate destul de asemănătoare. Cu toate acestea, lipsa de informații despre tendințele comportamentale ale felinelor înseamnă că cunoștințele despre inteligența socială a felinelor rămân limitate.

De fapt, însăși comparația dintre câini și pisici se poate dovedi a fi nefondată din punct de vedere faptic

Deoarece cele două specii au obiceiuri și roluri atât de diferite, unii oameni de știință au ajuns la concluzia că comparațiile sunt ilogice. Fiecare dintre câini și pisici a evoluat pentru a putea îndeplini sarcinile speciei lor, ceea ce înseamnă că tipurile lor de inteligență ar putea să nu fie comparabile.

CITEȘTE ȘI: Descoperire majoră a cercetătorilor americani: Ce rasă de câini descoperă cancerul la om în 97% dintre cazuri

În cele din urmă, întrebarea dacă pisicile sau câinii sunt mai inteligenți rămâne neconcludentă. Deși unele dovezi sugerează că câinii prezintă niveluri mai ridicate de inteligență socială, sunt necesare mai multe cercetări pentru a rezolva dezbaterea dintre iubitorii de pisici și iubitorii de câini.

Comentarii: