Preparatul creveți saganaki este o călătorie culinară în inima Greciei, o explozie de arome mediteraneene care vor încânta papilele gustative ale celor dragi.
Rețeta originală de creveți saganaki se prepară în vase speciale care se numesc chiar așa – saganaki. Saganaki este o metodă grecească de gătire care implică prepararea alimentelor într-o tigaie specifică, denumită și saganaki, o tigaie din cupru din care se servește mâncarea direct la masă.
Saganaki poate include diferite ingrediente, cum ar fi creveți, brânză, roșii și ierburi, iar rețetele pot varia.
CITEȘTE ȘI: Creveți cu usturoi, o rețetă plină de gust și aromă – Exquis
Călătorie culinară în inima Greciei cu preparatul Creveți saganaki
Ingrediente:
- 1 kg creveți decorticați
- 7 linguri ulei de măsline
- 4 cepe tocate mărunt
- 6 căței de usturoi
- 1 ardei iute
- 200 ml vin alb sec
- 1 kg roșii decojite și tocate
- 2 lingurițe oregano uscat
- 300 g brânză feta
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt
- sare
- piper
CITEȘTE ȘI: Risotto cu creveți și lime, gustarea desprinsă din Rai – Exquis
Călătorie culinară în inima Greciei cu preparatul Creveți saganaki
Mod de preparare:
Se curăță creveții sau se decongelează.
Într-o tigaie se încălzește uleiul de măsline și se călește ceapa și usturoiul până devin aurii. Se adaugă ardeiul iute dacă se dorește o notă picantă.
Se adaugă creveții în tigaie și se gătesc până devin rozalii. Se toarnă vinul alb și se lasă să fiarbă până se evaporă alcoolul.
Se adaugă apoi roșiile tocate și oregano, sarea și piperul.
Se lasă să fiarbă până când sosul se îngroașă și roșiile își eliberează aromele.
Se adaugă brânza feta sfărâmată sau tăiată cubulețe și se bagă la cuptor, la 200°C, timp de 20 de minute sau până când branza este rumenită frumos.
Se scoate preparatul creveți saganaki din cuptor, se presară pătrunjel proaspăt și se servește cald, direct din tigaie.
Preparatul creveți saganaki se servește cu pâine proaspătă sau pâine prăjită pentru a înmuia pâinea în sosul delicios. Acest mod de a mânca este excelent pentru a savura fiecare picătură din sosul cremos.
Comentarii: