Durerile de urechi pot fi deranjante, dar nu toate infecțiile urechii sunt bacteriene sau necesită medicamentație. De fapt, îți poți a calma durerile de urechi mai puțin severe sau poți reduce durerea cu ajutorul unor remedii simple pe care le poți încerca acasă!
Deși ai putea crede că durerile de urechi sunt doar o neplăcere minoră, acestea pot provoca, uneori, dureri cu adevărat supărătoare. Durerile de ureche pot fi atât de insuportabile, încât să-ți fie dificil să dormi, să mănânci sau să faci orice altceva.
Cauze dureri de urechi
Infecțiile urechii sunt cea mai frecventă cauză a durerii de urechi. Când urechea se infectează, inflamația și acumularea de presiune provoacă dureri care pot fi resimțite intens.
Pacienții care se confruntă cu infecții ale urechii au adesea alte simptome, cum ar fi presiune la nivelul sinusurilor sau durerea în gât, deoarece infecțiile din zonele din apropiere pot afecta urechea.
O infecție a urechii poate fi, de asemenea, o afecțiune de sine stătătoare. Majoritatea infecțiilor urechii sunt bacteriene, nu virale.
Alte afecțiuni pot provoca, de asemenea, dureri la urechi, precum:
- Durerea specifică care poate fi de la infecții sau inflamații în altă parte a corpului. De exemplu, o durere de dinți poate provoca dureri de urechi.
- Bolile cronice, care includ disfuncția articulației temporomandibulare;
- Infecțiile pielii, dacă sunt în sau în jurul urechii;
- Reacțiile alergice cauzate de diverși factori, cum ar fi săpun, șampon sau cercei;
- Apa, care poate provoca dureri de urechi, dacă este prinsă în ureche;
- Presiunea – schimbările de altitudine pot afecta presiunea din urechi.
Remedii dureri de urechi
1. Analgezicele fără prescripție medicală
Academia Americană de Pediatrie (AAP) sugerează analgezice fără prescripție medicală, precum ibuprofenul și acetaminofenul pentru a controla durerea asociată cu un tip de infecție dureroasă a urechii numită otită medie acută.
Aceste medicamente pot ajuta, de asemenea, la scăderea febrei.
Discută cu medicul despre doza potrivită pentru copii. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomandă părinților să discute cu un medic înainte de a administra medicamente fără prescripție medicală unui copil sub 2 ani.
Este important să reții că nu este sigur să administrezi aspirină bebelușilor și copiilor mici, din cauza riscului unei afecțiuni care poate pune viața în pericol, numită sindromul Reye.
În plus, aceste medicamente pot provoca reacții adverse grave la bebeluși și copiii mici.
2. Compresele reci sau calde
Oamenii folosesc adesea pachete de gheață sau comprese calde, cum ar fi un tampon de încălzire sau o cârpă umedă, pentru a calma durerea. Același lucru se poate face și pentru durerile de urechi. Această metodă este sigură atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Pune punga de gheață sau compresa caldă peste ureche și alternează între cald și rece după 10 minute, recomandă doc.ro. Dacă preferi fie rece, fie cald, poți folosi o singură compresă.
CITEȘTE ȘI: Mineralul care combate infecțiile virale: Este recomandat și copiilor care suferă de diaree
3. Uleiul de măsline
Folosirea uleiului de măsline pentru durerile de urechi este un remediu popular. Nu există dovezi științifice solide care să demonstreze că picăturile de ulei de măsline în canalul urechii pot calma durerea de ureche.
De aceea, este necesar să discuți mai întâi cu medicul, în special în cazul copiilor.
Asigură-te, totodată, că atunci când apelezi la această metodă uleiul de măsline nu este mai cald decât temperatura corpului tău folosind un termometru. În caz contrar, îți poți arde timpanul.
4. Chiropractica
Dacă mergi la chiropractician s-ar putea să descoperi că îți poate calma durerea de urechi la fel de mult ca durerea de spate.
Chiropractica este o abordare alternativă a sănătății care caută să reducă durerea și alte afecțiuni medicale lucrând cu mușchii și oasele. Se crede că durerea de urechi poate fi cauzată de nealinierea oaselor superioare a gâtului. Un chiropractician te poate ajuta aducând aceste oase înapoi „în linie”și reducând durerile de urechi.
Cu toate acestea, unii specialiști avertizează că nu au existat studii clinice pe termen lung care să asocieze tratamentul chiropractic cu reducerea durerii de ureche.
5. Masajul
Masajul blând poate ajuta la durerile de urechi care iradiază din maxilar sau dinți sau care provoacă o durere de cap.
Poți masa zona sensibilă, precum și orice mușchi din jur. De exemplu, dacă te doare zona din spatele urechii, încearcă să îți masezi mușchii maxilarului și gâtului.
Masajul poate ajuta, de asemenea, la durerea unei infecții a urechii. Aplică presiune începând chiar în spatele urechilor mergând în jos, pe zona gâtului. Repetă această mișcare și pe partea din față a urechilor.
Acest tip de masaj poate ajuta la scurgerea excesului de lichid din urechi și poate preveni agravarea durerii de urechi.
6. Dormi fără a pune presiune pe ureche
Unele poziții de somn vor agrava durerea cauzată de infecțiile urechii, în timp ce unele pot ajuta la ameliorarea acesteia. Dormi cu urechea afectată ridicată, în loc să o ții în jos, spre pernă.
De asemenea, puteți dormi cu capul ridicat folosind perne suplimentare.
7. Exercițiile pentru gât
Unele dureri de urechi sunt cauzate de presiunea din canalul urechii. Anumite exerciții pentru gât pot fi folosite pentru a reduce această presiune. Exercițiile de rotație a gâtului sunt deosebit de benefice.
Urmează acești pași pentru a efectua exerciții de rotație a gâtului:
- Stai drept, cu ambele picioare pe pământ.
- Rotește încet gâtul și capul spre dreapta până când capul este paralel cu umărul.
- Rotește capul în sens invers, până când capul este paralel cu umărul stâng.
- Ridică-ți umerii ca și cum ai încerca să-ți acoperi urechile cu aceștia.
- Fă aceste mișcări încet, numărând până la cinci și apoi relaxează-te.
8. Ghimbirul
Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii naturale care pot ajuta la calmarea durerilor de urechi. Aplică suc de ghimbir (ghimbir mărunțit în ulei de măsline încălzit și strecurat), în jurul canalului urechii externe. Nu-l pune direct în ureche!
9. Usturoiul
Usturoiul are atât proprietăți antibiotice, cât și de calmare a durerii. Înmoaie usturoiul zdrobit timp de câteva minute în ulei de măsline sau susan cald. Strecoară usturoiul și aplică uleiul în canalul urechii.
10. Ceapa
La fel ca usturoiul, ceapa poate ajuta la combaterea infecțiilor și poate reduce durerea.
Încălzește o ceapă în cuptorul cu microunde timp de un minut sau două. Apoi, strecoară lichidul și aplică câteva picături pe ureche. Poți să te întinzi timp de 10 minute, iar după aceea să lași lichidul să curgă din ureche. Repetă acest lucru după cum este necesar.
11. Suptul
Suptul poate ajuta la reducerea presiunii în trompele lui Eustachio, oferind o oarecare senzație de ușurare.
Bebelușii care alăptează se pot simți mai bine atunci când sunt alăptați cât mai des posibil. Adulții și copiii pot suge bomboane.
12. Laptele matern
Laptele matern are proprietăți antimicrobiene. Unele cercetări sugerează că laptele matern al unei mame se schimbă în funcție de microbii la care este expus copilul.
Aceasta înseamnă că laptele matern este cel mai eficient la bebeluși. Cu toate acestea, unele surse sugerează că laptele matern poate ajuta chiar și adulții. Bebelușii ar trebui să continue să fie alăptați. Copii și adulții pot aplica locală lapte matern pentru durerile de urechi. Aceștia pot încerca să picure puțin lapte matern în fiecare ureche și să repete aplicarea la fiecare câteva ore, după cum este necesar.
10. Peroxidul de hidrogen
Peroxidul de hidrogen (apa oxigenată) a fost folosit ca remediu natural pentru durerile de urechi de mulți ani. Pentru a utiliza această metodă de tratament. Introdu 5-10 picături de peroxid de hidrogen în urechea afectată. Întinde-te pe o parte timp de aproximativ 10 minute, cu urechea dureroasă în sus. Apoi scurge lichidul într-o chiuvetă. La final clătește-ți urechea cu apă rece, curată, distilată.
Nu te îngrijora în privința bulelor care se formează în ureche, deoarece acest lucru te poate ajuta să scoți ceara din urechi.
11. Guma de mestecat
Dacă ai dureri de urechi care au apărut în timpul sau după călătoria cu avionul sau deplasarea la altitudini mai înalte, guma de mestecat poate ajuta la desfundarea urechile și la reducerea presiunii.
12. Uscătorul de păr
După ce îți faci baie, setează uscătorul de păr la o treaptă mai mică și țineți-l la distanță de ureche nu mai mult de 5 minute. Ai grijă să nu îți arzi urechea!
13. Uleiul de arbore de ceai
Uleiul de arbore de ceai este folosit în mai multe moduri. Câteva picături încălzite în ureche și aplicate pe zi pot ameliora durerea de urechi.
Cu toate acestea, înainte de a-l utiliza în ureche, este important să faci un test și să-l aplici pe piele pentru a verifica dacă există alergii.
Uleiul de arbore de ceai trebuie diluat în ulei de măsline, ulei de migdale dulci sau alt ulei purtător, de obicei, 3 până la 5 picături într-o uncie de ulei (aproximativ 28 g).
Arborele de ceai are proprietăți antiseptice, antifungice și antiinflamatorii.
CITEȘTE ȘI: Lipsa somnului îți dă mintea peste cap: Cum te face să te simți mai bătrân decât ești
14. Distragerea atenției
Una dintre cele mai bune metode de a reduce senzația de durere, în special în rândul copiilor, este să distrageți atenția. Jocurile, uitatul la televizor sau exercițiile fizice îți pot reduce atenția pe care o aloci durerii de urechi.
Când să mergi la medic
Doar un medic poate diagnostica o infecție a urechii. De asemenea, nu ar trebui să iei antibiotice fără prescripție medicală sau să presupui că simptomele sunt cauzate de o infecție a urechii.
Dacă nu sunt tratate, infecțiile urechii se pot răspândi la maxilar și în alte regiuni ale corpului. De asemenea, pot deteriora urechea și pot provoca febră.
Dacă te confrunți cu dureri severe de urechi ar trebui să consulți întotdeauna un medic, mai ales în cazul în care este prima dată când ai aceste simptome.
Durerile de urechi se ameliorează adesea în 2-3 zile. Astfel, când simptomele sunt prezente și nu se rezolvă de la sine în decurs de o zi sau două, ar trebui să discuți cu un specialist.
Dacă durerea este intensă, este însoțită de febră mare sau include pierderea auzului, solicită imediat asistență medicală!
Este important să știi când disconfortul tău ar putea fi un semn al ceva mai grav. Sună-ți medicul, dacă:
- observi lichid, cum ar fi puroi sau sânge, curgând din ureche;
- ai febră mare, dureri de cap sau amețile;
- crezi că un obiect ți s-a blocat în ureche;
- zona din în spatele urechii este umflată și acea parte a feței se simte moale sau nu poți mișca mușchii de acolo.
- ai avut dureri severe de ureche care se opresc brusc, ceea ce ar putea însemna o ruptură a timpanului;
- simptomele nu se îmbunătățesc (sau se agravează) în 24 până la 48 de ore.