Atunci când nu vrei să acoperi tot peretele, alege o jaluzea care să adauge un plus de stil în casa ta. De la jaluzele romane la cele solare, ai de unde alege, însă fă-o în funcţie de gradul de transparenţă dorit şi stilul încăperii unde vor fi amplasate. În plus, dacă cei mici ajung la ele, asigură-te că materialul este suficient de rezistent pentru a face faţă impactului. Îţi povestim pe larg tot ce trebuie să ştii în următorul articol.
Chiar dacă aspectul este cel care îţi atrage atenţia prima oară atunci când eşti în căutarea unor jaluzele, ţine cont şi de alte criterii importante.
În primul rând, rolul acestora este să blocheze lumina şi vizibilitatea. În ce măsură îţi doreşti acest lucru? Vrei nişte jaluzele complet opace, pentru un somn liniştit şi intimitate, dacă ferestrele dau spre dormitor? Pe ce parte se află ferestrele pe care vrei să le acoperi? Dacă sunt la est sau la sud, vei avea parte de multă lumină iar o variantă opacă ar fi ideală, recomandă tettu.ro.
CITEȘTE ȘI: Cinci trucuri pentru o casă mai primitoare. Ce schimbări trebuie să faci
Jaluzele clasice nu sunt greu de curăţat, însă atrag praful cu uşurinţă şi trebuie şterse des. Dacă alegi un model cu mai multe nuanţe, praful va fi camuflat, însă ar putea necesita îngrijire profesională.
Dacă aceasta este modernă, cu mobilă minimalistă, nu te avânta spre un model floral sau cu un imprimeu vast. Ţesăturile groase şi culorile închise rareori sunt recomandate, indiferent dacă este o casă rustică sau modernă. Nuanţele închise vor micşora vizual ferestrele şi vor atrage căldura. Ai grijă şi la dimensiunea lor, însă despre acest lucru îţi povestim într-o rubrică dedicată.
Înainte de a începe proiectul, stabileşte-ţi un buget în funcţie de numărul ferestrelor ce trebuie acoperite. Dimensiunea acestora vă influenţa suma finală, însă, în general, jaluzelele pornesc de la 20 de lei per metru pătrat şi se găsesc atât în magazine dedicate casei şi grădinii precum şi în cele specializate, inclusiv online.
Jaluzelele clasice sau jaluzelele veneţiene sunt albe şi au lamele reglabile, ce permit pătrunderea luminii atunci când îţi doreşti. Sunt, de obicei, şi cele mai ieftine, în funcţie de material, iar curăţarea lor se face uşor, în principal cu o cârpă de praf.
Pot varia în funcţie de material, de la vinil, sau aluminiu la lemn iar modul cum se glisează poate fi pe verticală sau pe orizontală. Alege modelul pe orizontală pentru nişte ferestre mici sau înguste şi cel pe verticală pentru cele ce ţin locul unui perete sau pentru o uşă de termopan.
Jaluzelele din lemn se potrivesc într-o casă rustică sau retro şi au nuanţe deschise. Cele închise sunt vopsite sau lăcuite. Chiar dacă au un efect romantic, nu sunt recomandabile în baie sau bucătarii pentru că se pot degrada uşor, din cauza umidităţii. Ferestrele din lemn fals în schimb oferă același aspect frumos precum lemnul.
Cu toate acestea, ele sunt fabricate din materiale sintetice, ceea ce face ca jaluzelele din lemn fals să fie mai economice decât jaluzelele din lemn natural. Pot fi utilizate în zone și încăperi cu umiditate mai mare, cum ar fi băile. Deoarece jaluzelele din lemn fals sunt atât de durabile și de accesibile, ele au devenit o alegere foarte populară.
Jaluzelele din plastic sunt cele mai economice dintre toate materialele. Sunt disponibile în mai multe culori și dimensiuni. Ele nu oferă totuşi același aspect luxos precum alte materiale, cum ar fi lemnul. Deoarece aceste jaluzele sunt fabricate din plastic subțire, există șansa ca ele să se poată deteriora în timp.
Jaluzelele de metal oferă un aspect similar jaluzelelor din plastic și sunt disponibile într-o varietate și mai mare de finisaje. Ele sunt rezistente la umezeală, ceea ce le face o alegere excelentă pentru băi și medii umede. Cu cât ecartamentul este mai mic, cu atât sunt mai groase și mai durabile șipcile. Din moment ce sunt fabricate din metal, aceste jaluzele tind să fie cele mai zgomotoase de pe piață aşa că pot deranja anumite persoane.
Există întotdeauna şi alternativa jaluzelelor din ţesătură. Acestea vor arăta mai elegant şi, în cazul celor romane, pot da ferestrelor chiar şi un aer nobiliar. Dacă eşti în căutarea unor jaluzele opace din ţesătură, cele din microfibră vor fi utile. Acestea sunt recomandate pentru băi şi dormitoare.
Cele cu cute duble, numite şi jaluzele romane, se pliază complet când sunt trase de şnur iar dacă ţesătura este strânsă, se creează aspectul de balon pentru un plus de eleganţă şi stil. Sunt minunate în camerele de zi sau de protocol.
Jaluzelele celulare sau sub formă de fagure de miere sunt realizate cu linii orizontale cu aspect de bule de aer şi se potrivesc pentru menţinerea căldurii în timpul iernii şi verii. Aceste ţesături ce economisesc energie pot fi adaptate peste tot în jurul casei.
CITEȘTE ȘI: Ai casa plină de molii? Cum poți scăpa de ele /SFATURI PRACTICE
În acest scop au fost realizate şi jaluzelele solare, fabricate dintr-o ţesătură ce oferă protecţie împotriva razelor UV, dar nu blochează complet vederea. Ia-le în calcul pentru camera celui mic sau zona de luat masa.
Mai întâi, decide porţiunea pe care vrei să o acoperi şi dacă îţi doreşti ca aceasta să fie acoperită per total sau parţial. Verifică eventuale obstacole care ar putea împiedica instalarea unei jaluzele, cum ar fi mânerele geamului, prize de telefon sau dispozitive de fixare.
Îţi recomandăm să permiți o suprapunere a jaluzelei cu peretele de 5 cm pe fiecare parte a ferestrei și un supliment de maxim 10 cm lungime pe orizontală pentru că jaluzelele să blocheze complet lumina.
Utilizează o riglă metalică pentru acuratețe. Măsoară lățimea la 3 puncte diferite, deoarece este posibil să nu fie consecventă de-a lungul întregii ferestre. Măsoară la fiecare capăt și în mijloc și utilizează cea mai mică dimensiune ca reper de lățime. Pentru jaluzele romane, reduce lățimea cu 1 cm pentru a permite o extindere optimă.
Verifică măsurătorile de două ori pentru a evita comenzi nepotrivite. Dacă simţi nevoia, poţi include în comanda ta serviciul de măsurare, de cele mai multe ori disponibil la magazinele de specialitate.
CITEȘTE ȘI: 5 stiluri de șeminee care s-ar potrivi în casa ta!
Dacă te-ai hotărât deja asupra modelului, analizează punctul cardinal al ferestrei, stilul camerei acesteia şi achiziţionează jaluzelele doar după ce eşti convins de acurateţea măsurătorii.