LIFESTYLE

Când a devenit insultător degetul mijlociu. Scurtă istorie

Foto: Pinterest.com

În secolul IV î Hr, în Atena, un intelectual şi-a ridicat în public degetul mijlociu pentru a-şi exprima dispreţul faţă de un politician care vorbea ca o moară stricată. “Acesta este marele demagog”, a spus intelectualul, care era nimeni altul decât filosoful Diogene, despre nimeni altul decât oratorul Demostene. Degetul mijlociu, ridicat deasupra celorlalte degete care stau culcate sub el, a fost documentat astfel ca semn al insultei şi trivializării de mai bine de două milenii.

CITEȘTE ȘI: Ce spun GESTURILE INVOLUNTARE despre tine

Filosofii Greciei antice, poeţii latini, soldaţii, atleţii şi starurile pop, elevii, poliţiştii irascibili sau directorii cu nerv au fost şi sunt conştienţi de puterea acestui gest de a ofensa şi aprinde spirite, scrie BBC News. “Este unul dintre cele mai vechi gesturi de insultă cunoscute vreodată”, spune antropologul Desmond Morris. “Degetul mijlociu este penisul, iar degetele chircite de ambele părţi sunt testiculele. Când îl ridici, îi faci cuiva un gest falic”, scrie site-ul totb.ro. 

Dacă noi numim acest gest “a-i arăta cuiva degetul” (există şi variante mai vulgare), romanii aveau şi ei propria denumire pentru el – “digitus impudicus”, adică degetul neruşinat, indecent sau insultător. În opera Epigrammata din secolul I d.Hr., poetul latin Martial, care se îngrija des de sănătatea lui, ridică degetul, “cel indecent”, înspre trei medici.

Istoricul roman Tacitus scrie că tribalii germanici le-au arătat degetul soldaţilor romani, iar mai devreme, grecii foloseau degetul mijlociu pentru a face referire la organul genital masculin, cum a fost cazul dramaturgului Aristofan. Însă originile acestui gest par să meargă şi mai departe: masculii de maimuţă veveriţă din America de Sud, spune Desmond Morris, îl făceau cu penisul erect.

Degetul mijlociu pare să fi pătruns în SUA odată cu imgiranţii italieni, fiind documentat în anul 1886, când un jucător al echipei de baseball Boston Beaneaters l-a ridicat într-o fotografie de grup cu rivalii de la New York Giants. Francezii au propriul lor salut falic, spune Morris, numit “bras d’honneur” (braţul de onoare) – persoana care insultă îşi ridică antebraţul în aer, cu partea din spate în exterior, şi loveşte sau apucă interiorul cotului cu cealaltă mână. Gestul britanicilor – două degete ridicate care formează un “v”, cu palma orientată înspre interior, este un “falus dublu”, mai spune antropologul britanic.

CITEȘTE ȘI: Gesturile care te vor transforma într-un ”BĂRBAT ADEVĂRAT” în ochii partenerei

De-a lungul timpului, degetul mijlociu a depăşit graniţele culturale, lingvistice şi naţionale, fiind prezent la proteste, pe terenuri de fotbal sau la concerte rock din întreaga lume. Iar Ira Robbins, profesor de drept la Universitatea Americană din Washington DC, care a studiat locul gestului în jurisprudenţă, spune că acesta, chiar dacă la origine simboliza falusul, acum şi-a pierdut acel înţeles şi nu mai este obscen. Acum poate avea mai multe înţelesuri, simbolizând protestul, furia sau exaltarea. Asta în contextul în care un post american de televiziune şi-a cerut scuze pentru popstarul M.I.A., care şi-a ridicat degetul mijlociu în timpul show-ului de Super Bowl.

Comentarii: