Numărul cazurilor de bolnavi infectaţi cu SARS-CoV-2 creşte de la o zi la alta, la fel şi numărul pacienţilor care au nevoie de terapie intensivă şi de ventilatoare mecanice. Ce înseamnă să fii ventilat mecanic, explică medicul cardiolog Vasi Rădulescu.
În funcţie de forma infecţiei cu virusul COVID-19, se poate lua decizia de a acorda pacienţilor terapie intensivă. Din păcate, mulţi dintre pacienţii infectaţi ajung să fie ventilaţi mecanic, spune medicul cardiolog Vasi Rădulescu, fondator Leapşa de Sănătate.
CITEȘTE ȘI: Vitamina care ajută la recuperarea mirosului la cei afectați de COVID sau de alte infecții virale
Specialistul explică ce presupune această manevră, subliniind că “decizia de a ventila un pacient se ia pe indicaţii precise. Nu e uşor nici pentru pacient, nici pentru medic. Când se decide ventilarea, echipa ATI sedează pacientul, îi introduce un tub până în trahee, configurează ventilatorul ca să ţină funcţia respiratorie la parametri normali, păstrează de regulă pacientul în comă artificială”.
În acest timp, omul este inconştient, iar alimentarea normală iese din discuţie. Asigurarea necesarului nutritiv se face intravenos. Din cauza statului prelungit pe spate, în aceeaşi poziţie, există riscul de apariţie a escarelor (cruste negricioase formate în urma necrozei unor ţesuturi superficiale ale organismului).
De asemenea, riscurile de a dezvolta stricturi pe trahee sunt mari, spune medicul, care adaugă că riscurile de a face infecţii bacteriene sunt şi mai mari. Riscul de deces este şi el mare.
Când apare sindromul de detresă respiratorie, în cazurile de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, se impune tehnica de ventilare mecanică. Tehnica este invazivă, mai precis un tub este introdus prin gură până în trahee.
CITEȘTE ȘI: Este nevoie de încă o doză de vaccin anti-COVID? Ce arată studiile
“Ventilatorul umflă plămânii cu aer, la intervale prestabilite, asigurând continuarea schimburilor gazoase dintre organism şi mediul înconjurător. Avem nevoie de oxigen să trăim. Avem nevoie să eliminăm prin respiraţie dioxidul de carbon produs în ciclurile respiratorii, deoarece este toxic. Când plămânii sunt prinşi în procese inflamatorii mari, aşa cum se poate întâmpla în infecţia cu SARS-Cov-2, ventilaţia mecanică poate menţine schimburile gazoase, fără ea decesul producându-se rapid”, explică medicul.