Umărul este o articulație complexa, fiind alcătuit din două articulații distincte: articulația glenohumerala (dintre humerus și omoplat) și articulația acromio-claviculara (dintre acromion și claviculă).
Articulația este acoperită de un grup de mușchi și tendoane, numită coafă rotatorie, aceasta ajutând la mișcarea umărului în diferite direcții.
Cauze nebănuite care provoacă dureri de umăr
Este mai probabil să aveți probleme cu umerii pe măsură ce îmbătrâniți, mai ales după vârsta de 60 de ani. Acest lucru se întâmplă pentru că țesuturile moi din jurul umărului tind să se uzeze și să se degradeze odată cu înaintarea în vârstă.
„Un umăr dureros poate avea o patologie ai cărei factori pot fi neaștepați. Principalii factori de risc în apariția capsulitei adezive (termenul medical pentru sindromul umărului dureros) sunt diabetul și leziunile suferite la nivelul umărului.” spune dr. Tarek Nazer, medic primar ortopedie, traumatologie și medicina sportivă
Medicul mai precizează că intervențiile chirurgicale la umăr pot declanșa apariția capsulitei adezive, dar și contractura Dupuytren, o afecțiune care presupune formarea unor bucăți mici de țesut îngroșat la nivelul mâinilor și degetelor sau tendinita calcificantă, afecțiune care implică mici depozite de calciu depuse pe tendoanele umărului, potrivit smartliving.ro.
Dureri de umăr din cauza unui atac cerebral sau infarct
Pe de altă parte, vinovate de favorizarea apariției umărului înghețat sunt și afecțiunile cardiovasculare, dar și accidentul vascular cerebral, boala Parkinson sau afecțiunile tiroidei.
Alte cauze ale durerii de umăr includ:
- artrită,
- cartilaj rupt,
- fractură de coafă rotatorie,
- tendoane inflamate,
- pinteni osoși (proiecții osoase care se dezvoltă de-a lungul marginilor oaselor),
- compresia unui nerv de la gât sau umăr,
- o fractură a unui os din umăr sau brat,
- umăr dislocat,
- leziuni cauzate de utilizarea excesivă sau de o mișcare repetitivă,
- leziuni ale măduvei spinării,
- infarct.
Vremea rece oferă mediul perfect pentru intensificarea simptomelor acestei patologii, lucru valabil, de altfel, în majoritatea patologiilor reumatologice.
CITEȘTE ȘI: NU ignora durerea de umăr! Poate fi generată de cancerul pulmonar sau de bolile de inimă
Dureri cronice din cauza reumatismului
„La nivel mondial, sute de milioane de oameni suferă de dureri cronice sau au un anumit grad de dizabilitate fizică, totul din pricina reumatismului sau a unor traumatisme. Vestea bună este că, în 90% din cazuri, ca urmare a infiltraţiilor cu acid hialuronic, durerile cedează.”
Capsulita adezivă atacă articulația umărului care devine rigidă și extrem de dureroasă. Simptomele se simt gradual, agravându-se în timp, după care se rezolvă pe parcursul a unui an sau chiar doi ani.
„Afecțiunea progresează lent, de aceea în diagnoză evaluăm situația în funcție de trei etape principale situația, fiecare cuprinzând mai multe luni,” explică dr. Nazer.
1. Faza dureroasă. Pe parcursul acestei etape, durerea apare la orice mișcare a umărului și devin observabile restricțiile dureroase ale mișcărilor.
2. Etapa de redoare. În această etapă se poate observa o diminuare a durerii, totuși umărul este din ce în ce mai înțepenit, iar miscările care pot fi realizate acum sunt mult mai puține.
3. Faza de dezghețare. În timpul desfășurării acestei etape, pacienții pot realiza mai multe mișcări. Pentru unii, durerea este mai intens resimțită pe parcursul nopții, ceea ce cauzează dereglări ale somnului.
Cum este diagnosticată cauza unei dureri de umăr
Medicul ortoped este cel care poate diagnostica cauza durerii de umăr. Acesta va întreba despre istoricul medical al pacientului și va face, mai întâi, o examinare fizică.
Medicul va observa sensibilitatea și inflamația umărului și va evalua, de asemenea, raza de mișcare și stabilitatea articulațiilor. Testele de imagistică, cum ar fi o radiografia sau RMN-ul, pot oferi imagini detaliate ale articulației umărului pentru un diagnostic precis.
De asemenea, medicul ortoped poate adresa anumite întrebări pentru a determina cauza apariției durerii.
Întrebările pot include:
- Durerea este localizată la un singur umăr sau la ambii?
- A debutat brusc această durere? Dacă da, în timpul cărei activități s-a declanșat?
- Durerea radiază în alte zone ale corpului?
- Poți identifica zona durerii?
- Te doare când nu te miști?
- Te doare mai mult când te miști în anumite moduri?
- Este o durere ascuțită sau o durere profundă?
- Zona dureroasă a fost roșie, fierbinte sau umflată?
- Durerea te ține treaz noaptea?
- Ce agravează și ce ameliorează durerea?
- A trebuit să îți limitezi activitățile din cauza durerilor de umăr?
Metode de tratament
Infiltrațiile cu acid hialuronic reprezintă un tratament cu rezultate excepționale în cazul sindromului de umăr dureros, potrivit medicului ortoped.
„Tratamentul vizează reducerea durerii şi inflamaţiei articulare, încetinirea sau oprirea evoluţiei leziunilor distructive ale încheieturilor, menţinerea funcţiei articulare şi a calităţii vieţii pacientului. În cazul sindromului umărului dureros, senzaţia este localizată în partea interioară a umărului. Uneori, însă, simptomele caracteristice sindromului pot coborî până la mijlocul braţului sau până la cot. Statisticile arată că în 80-90% din cazuri, tratamentul conservativ dă rezultate favorabile, durerile dispărând imediat.”
Infiltraţiile nu sunt dureroase, procedura în sine nu durează mult, iar durerile cedează în peste 90% din cazuri.
Când e cazul să mergi la medic
Ar fi indicat să mergi la un consult de specialitate dacă te confrunți cu febră, incapacitate de a mișca umărul, vânătăi de durată, căldură și sensibilitate în jurul articulației sau durere care persistă după câteva săptămâni de tratament la domiciliu.
Dacă durerea de umăr este bruscă și nu are legătură cu o leziune, sună imediat la urgențe. Poate fi un semn al unui atac de cord. Alte semne ale unui atac de cord includ:
- probleme de respirație,
- presiune în piept,
- ameţeală,
- transpirație excesivă,
- durere la nivelul gâtului sau maxilarului.
De asemenea, cheamă ambulanța sau mergi imediat la o cameră de gardă dacă ai suferit un traumatism la umăr și sângerează, este umflat sau poți vedea țesuturi expuse.
CITEȘTE ȘI: Regula numărul 1 pentru evitarea infecțiilor din spitale
Cum pot fi prevenite durerile de umăr
Exercițiile simple pentru umeri pot ajuta la întinderea și întărirea mușchilor și a tendoanelor. Un kinetoterapeut îți poate arăta cum să le execuți corect.
După ai avut bursită sau tendinită, efectuarea unor exerciții simple, în fiecare zi, poate preveni înghețarea umărului.
Comentarii: