Când cafeaua îți poate îmbolnăvi inima: Descoperirile cercetătorilor australieni. Consumul de cafea în fiecare dimineață are mai multe beneficii pentru sănătate, dar crește și riscul de boli de inimă . O ceașcă de cafea poate fi exact ceea ce aveți nevoie pentru a vă începe ziua. O a doua ceașcă este suficientă pentru a vă scoate pe ușă, iar o a treia (bine, chiar o a patra) este probabil dacă sunteți deosebit de obosit.
Dar dacă beți frecvent mai mult, s-ar putea să vă expuneți unor complicații grave de sănătate, relatează un nou studiu din The American Journal of Clinical Nutrition.
Cercetătorii australieni au descoperit că a bea șase sau mai multe cești de cafea pe zi crește riscul de boli de inimă cu până la 22%.
În Statele Unite, aproape jumătate dintre adulți au o formă de boală cardiovasculară, iar aceasta este responsabilă pentru unul din patru decese anual.
De asemenea, americanii beau mai multă cafea ca niciodată.
Un sondaj Reuters a arătat că 64 la sută dintre americanii de peste 18 ani beau cel puțin un pahar pe zi, în creștere cu câteva puncte procentuale față de anul precedent și cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de deceniu.
Mai multe studii anterioare au analizat potențialele beneficii pentru sănătate ale băuturii fierbinți – și sunt multe – dar puține au încercat să descopere în ce moment riscurile consumului unei băuturi cu cofeină încep să depășească beneficiile.
Așa că exact asta au făcut Dr. Ang Zolk și profesorul Elina Hoppen de la Universitatea din Australia de Sud.
În primul studiu care a testat limitele superioare ale consumului sigur de cafea legat de sănătatea cardiovasculară, cercetătorii au examinat câtă cafea au consumat 347 077 de persoane cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani. Apoi au comparat consumul total de cafea cu riscul lor de boli cardiovasculare.
Ceea ce au descoperit sugerează că balanța înclină spre risc atunci când ajungeți la a cincea ceașcă de cafea și după aceea.
„Pentru a menține o inimă sănătoasă și o tensiune arterială sănătoasă, oamenii ar trebui să-și limiteze cafeaua la mai puțin de cinci cești pe zi – pe baza datelor noastre, șase este punctul de basculare la care cofeina începe să aibă un impact negativ asupra riscului cardiovascular”, a spus Hypponen într-o declarație.
Care sunt beneficiile pentru sănătate asociate cu consumul de cafea?
Cafeaua cu gălbenuș de ou – cu ce ne ajută?
Pe lângă faptul că vă stimulează energia, vă ajută să vă concentrați și chiar previne căscatul în mijlocul unei întâlniri de afaceri, cercetările au descoperit nenumărate cazuri în care obiceiul de a bea cafea poate avea unele beneficii de protecție a sănătății.
„Cafeaua este sursa numărul unu de antioxidanți în dieta umană – da, chiar înaintea vinului și a ceaiului ,” Vanessa M. Riceto, MS, RD, CDN, a declarat pentru Healthline.
” În plus față de cofeina care vă oferă un impuls dimineața devreme, aceste niveluri ridicate de antioxidanți pot ajuta la protejarea organismului de daunele cauzate de radicalii liberi, precum și la combaterea bolilor ”, a spus ea.
Iar lista potențialelor boli și afecțiuni care sunt mai puțin frecvente la consumatorii de cafea este lungă.
” Cafeaua cu cofeină a fost asociată cu un risc redus de anumite tipuri de cancer și boli hepatice ”, spune Kimbre Zahn, MD, medic de medicină de familie și medicină sportivă la Universitatea Indiana.
Într-adevăr, un studiu din 2011 de la Harvard a constatat că consumul regulat de cafea reduce riscul de a dezvolta cancer de prostată.
” Consumul zilnic de trei cești de cafea, indiferent dacă este cofeinizată sau decofeinizată, a fost asociat cu un risc cu 17% mai mic de mortalitate din toate cauzele, comparativ cu lipsa consumului de cafea ”, spune Dr. Zahn.
Sfatul zilei pentru sănătate, 9 decembrie: Doctore: NU dimineața, dar acesta este cel mai bun moment pentru a bea cafea
” Cafeaua cu cofeină duce, de asemenea, la scăderea riscurilor de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral, cu cele mai mari beneficii observate la cei care consumă între trei și cinci cești pe zi. ”
Dar ca să nu începeți să preparați o carafă în fiecare dimineață doar pentru aceste beneficii, este important să înțelegeți că cafeaua este o sursă excesivă de cofeină în dieta americanilor, care poate duce la mai multe probleme neprevăzute.
„Cafeaua poate provoca insomnie, nervozitate, anxietate, stomac deranjat, greață și vărsături, creșterea ritmului cardiac și a frecvenței respiratorii și alte efecte secundare ,” spune Risetto. „Consumul de cantități mari de cafea poate provoca, de asemenea, dureri de cap, anxietate, agitație, țiuit în urechi și bătăi neregulate ale inimii.”
Iar acum, datorită cercetărilor Prof. Huppen și Dr. Zak, știm că cafeina poate provoca hipertensiune arterială, care este un precursor al bolilor cardiovasculare.
Nu doar cofeina poate fi dăunătoare pentru o persoană. Mulți băutori de cafea își încarcă java cu smântână, zahăr sau îndulcitori și arome care adaugă calorii și grăsimi, aducând cu ele o serie de potențiale probleme de sănătate proprii.
„Numeroșii „aditivi” pe care îi punem în cafea pot avea efecte negative grave asupra sănătății noastre”, spune Dr. Garth Grahame, fost secretar adjunct adjunct al Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din SUA și actual președinte al Fundației Aetna și vicepreședinte al departamentului de sănătate comunitară și impact pentru CVS Health.
CITEȘTE ȘI: Cum poate cafeaua să schimbe bacteriile din stomacul tău
„Adăugarea de arome siropoase plus un pachet suplimentar de zahăr sau îndulcitori artificiali, lapte sau smântână și apoi acoperirea totul cu o lingură de frișcă poate fi un tratament frumos din când în când, dar cei care fac acest lucru în mod regulat se pun la un risc crescut legat de excesul de calorii”, a spus el.
În loc să vă gândiți la cafea în termeni de cești – gândiți-vă la consumul dumneavoastră în termeni de cofeină totală.
O ceașcă echivalează de obicei cu aproximativ 70 până la 140 miligrame de cofeină.
Dacă mergeți la cea mai apropiată cafenea și comandați o cafea medie sau mare, nu este întotdeauna o ceașcă – este probabil două sau chiar trei și, în funcție de cât de puternică este prăjitura, ar putea fi chiar mai mult.
„Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina cea mai bună cantitate, în general, consumul mai mic sau egal cu 400 miligrame de cafeină pe zi, sau aproximativ patru sau cinci cești, este ceea ce am recomanda”, spune Dr. Zahn.
De asemenea, puteți utiliza calculatoare online de cofeină pentru a ține cont de orice cofeină pe care o consumați.
Nu uitați, cafeaua nu este singura sursă de stimulente. Le puteți găsi și în ceai, sucuri și, uneori, în alimente.
Puteți bea în continuare cafeaua de dimineață – beneficiile potențiale sunt încă reale – dar dacă aveți nevoie de un motiv să reduceți consumul, acest nou studiu îl găsește.
Odată ce beți mai mult de șase cești pe zi, vă creșteți riscul de boli cardiovasculare, ceea ce poate șterge orice beneficiu potențial al primelor cinci cești.
” Nu putem identifica definitiv o relație cauză-efect, iar aceste rezultate pot fi mai degrabă legate de alte stiluri de viață sau alegeri comportamentale ale consumatorului”, spune Dr. Zak. „Prin urmare, medicii nu recomandă cafeaua pentru prevenirea bolilor sau din alte motive de sănătate, dar știm că dovezile susțin siguranța consumului de cafea în majoritatea cazurilor .”