NUTRITIE SANATATE

Când sănătos înseamnă delicios şi aromat! Ce miracole face pentru organism exotica nucă de cocos

Nu este ca şi cum o găsim în grădina vecinului sau creşte în curtea noastră precum fasolea pe araci. Dar folosim nuca de cocos de la foarte multe deserturi sau o consumăm aşa, fie crudă, fie ca apă, ulei de cocos sau lapte de cocos. Cresc, se ştie, la tropice, doar că gustul delicios şi beneficiile uimitoare, multiple, pentru sănătate, au făcut ca nucile de cocos să fie căutate pe toate meridianele.

Nucile de cocos conţin grăsimi, dar şi proteine, anumite minerale importante şi o cantitate mică de vitamina B. Reversul medaliei este că nu sunt o sursă extraordinară de vitamine, dar mineralele pe care le conţine ajută corpul să funcţioneze corespunzător, spun specialiştii pe portatul „Ce se întâmplă, doctore?”.

Este un fruct bogat în mangan, esenţial pentru sănătatea oaselor şi reglarea nivelului de colesterol. De asemenea, cocosul conţine o cantitate mare de fier şi cupru, care ajută la formarea celulelor roşii de sânge, la fel şi seleniu, un antioxidant important care protejează celulele.

Citeşte şi: Marele secret al verzei murate: Vindecă o boală cruntă

Bogăţie de nutrienţi, sănătate curată pentru inimă şi control al glicemiei

Cocosul este scăzut în carbohidraţi şi conţine un nivel ridicat de fibre şi grăsimi, care ajută la stabilizarea glicemiei. Studii realizate pe animale au relevat că nuca de cocos are efect antidiabetic, datorat, cel mai probabil, conţinutului de arginină. Arginina este un aminoacid important în funcţionarea corespunzătoare a celulelor pancreatice, care ajută la eliverarea hormonilor de insulină pentru reglarea nivelului glicemic din sânge.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că locuitorii din Polinezia care consumau frecvent nuca de cocos, aveau şanse mai mici să dezvolte probleme de inimă decât cei care urmau o dietă din Vest.

În urma unui alt studiu s-a constatat că uleiul de cocos are un efect neutru asupra nivelului colesterolului. Consumul de ulei de cocos extra virgin ajută la reducerea grăsimii de pe abdomen, iar acest lucru reprezintă un beneficiu pentru că excesul de grăsime din zona abdomenului creşte riscul apariţiei bolilor de inimă şi a diabetului.

În plus, am scos pentru dumneavoastră valorile nutriţionale ale unei nuci de cocos crude:

  • Calorii- 354
  • Proteine- 3 grame
  • Carbohidraţi- 15 grame
  • Fibre- 9 grame
  • Grăsimi- 33 grame
  • Grăsimi- 33 grame
  • Mangan- 75% din necesarul zilnic
  • Cupru- 22% din necesarul zilnic
  • Seleniu- 14% din necesarul zilnic
  • Magneziu- 8% din necesarul zilnic
  • Fosfor- 11% din necesarul zilnic
  • Fier- 13% din necesarul zilnic
  • Potasiu- 10% din necesarul zilnic

Nuca de cocos conţine şi compuşi fenolici, acei antioxidanţi care ajută la protejarea celulelor împotriva oxidării. Pritnre aceştia se numără:

  • acidul galic
  • acidul cafeic
  • acidul salicilic

 

sursa: CSID

Comentarii: