X

Când varza murată poate să îți facă mai mult rău decât bine

Când varza murată poate să îți facă mai mult rău decât bine. Varza murată este un produs tradițional care este iubit pentru textura sa crocantă, gustul bogat și, după cum se crede, pentru numeroasele sale proprietăți benefice.

Dr. Ekaterina Kashukh, gastroenterolog, candidat în științe medicale, ne spune dacă varza murată este cu adevărat bună pentru sănătate, cât de mult o puteți consuma pentru a nu dăuna sănătății și cine ar trebui să o refuze.

Când varza murată poate să îți facă mai mult rău decât bine

Expertul amintește că procesul de preparare a varzei este ușor, dar necesită timp. Principalele ingrediente sunt varza proaspătă, zahărul și sarea, uneori se adaugă morcovi, semințe de fenicul, afine sau frunze de dafin. Toate componentele sunt puse strâns în borcane sau butoaie și lăsate într-un loc întunecos pentru a începe procesul de fermentare.

CITEȘTE ȘI: Remediu pentru multe afecţiuni: Ce se întâmplă în corp după ce mănânci varză murată

Varza murată este produsă datorită bacteriilor care transformă zaharurile din varză în acid lactic, dând mâncării finite un gust acru caracteristic. Varza murată conține multă vitamina C, care întărește sistemul imunitar, ajută la combaterea infecțiilor și menține pielea sănătoasă. Bacteriile lactice formate în timpul fermentației susțin o microfloră intestinală sănătoasă, îmbunătățesc digestia și ajută la prevenirea constipației. Varza murată este, de asemenea, bogată în fibre, care ajută, de asemenea, la buna funcționare intestinală”, explică medicul.

În ciuda tuturor proprietăților benefice, varza murată se consumă cel mai bine cu moderație. Cantitatea optimă pentru adulți este de aproximativ 100-200 g pe zi, explică Dr. Kasuh.

Balonare și disconfort abdominal

„Varza murată este bogată în fibre și probiotice, iar o cantitate prea mare în dietă poate duce la balonare și disconfort abdominal. În plus, o astfel de varză conține de obicei multă sare, care afectează negativ tensiunea arterială și favorizează umflarea”, avertizează gastroenterologul.

Potrivit acesteia, unele persoane ar trebui să își limiteze consumul de varză sau să o elimine complet din meniul lor.

Ulcer, reflux, gastrită

„Acizii formați în timpul fermentației irită mucoasa gastrică, astfel că varza nu este recomandată pentru gastrită, ulcer și reflux. Datorită conținutului ridicat de sare, o astfel de varză poate încărca inutil rinichii, prin urmare nu este recomandat ca persoanele cu probleme renale și hipertensiune arterială să o consume”, subliniază specialistul.

Ea menționează că varza este un produs care poate fi păstrat mult timp datorită acidului lactic și sării pe care le conține, care acționează ca conservanți naturali. Cu toate acestea, calitățile produsului se pot deteriora dacă condițiile de depozitare sunt încălcate sau dacă a fost depozitat prea mult timp.

CITEȘTE ȘI: De ce să bei zeamă de varză după Crăciun: Efectul pe care îl are asupra organismului

„Primul semn de deteriorare este un miros neplăcut, înțepător. Nu trebuie să mâncați o astfel de varză pentru a evita toxiinfecțiile alimentare. Gustul normal al varzei trebuie să fie ușor acru, dar plăcut. Dacă apare mucegai pe suprafața verzei sau a saramurii, este de asemenea mai bine să nu mâncați produsul, recomandă actualno.com. Chiar dacă mucegaiul poate fi îndepărtat de la suprafață, sporii acestuia vor rămâne în saramură”, adaugă gastroenterologul.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro