Cannoli este un desert sicilian despre care se crede că provine din regiunile Palermo și Messina.
Însemnând „tub mic” în siciliană, cannoli variază ca mărime, de la „cannulicchi”, care nu sunt mai mari decât un deget, până la cei de mărimea unui pumn, care se găsesc, de obicei, în Palermo.
Cannoli sunt, practic, tuburi sau coji din aluat crocante, dulci, umplute cu o cremă sau brânză ricotta, adesea aromate cu cacao, nuci, fistic, ciocolată sau fructe confiate.
CITEȘTE ȘI: 5 deserturi rapide despre care nu știai că se prepară atât de ușor – Exquis
Ingrediente:
Mod de preparare:
Adaugă făina, zahărul, scorțișoara și pudra de cacao într-un castron mare și amestecă până se omogenizează.
Taie untul rece în cuburi, apoi amestecă-l în făină, cu degetele.
Fa o groapă în mijlocul făinii și adaugă oul bătut, oțetul și Marsala.
Amestecă totul cu o furculiță, până se formează un aluat gros.
Pune aluatul pe o suprafață de lucru curată și frământă timp de 7-10 minute.
Acesta este secretul pentru a obține toate acele bule în cojile de cannoli.
Odată frământat, înfășoară aluatul în folie de plastic și lasă-l la frigider pentru 30 de minute până la 1 ora, sau chiar și peste noapte.
CITEȘTE ȘI: Nuci umplute cu cremă de ciocolată- desertul prin care îți retrăiești copilăria – Exquis
Încălzește uleiul într-o oală mare, adâncă, la 180°C, folosind un termometru de bucătărie.
Întinde aluatul pe un blat ușor înfăinat, până devine foarte subțire.
Taie rondele folosind o formă rotundă, de 10-12 cm.
Înfășoară aluatul în jurul unei forme de cannoli, folosind puțin albuș bătut, pentru a sigila locul unde se suprapune.
Prăjește cannoli în uleiul încins, până se rumenesc și se umflă.
Scurge-le pe un șervet de hârtie. Dacă nu ai multe tuburi de cannoli, ai grijă ca, înainte de a reutiliza formele, acestea să nu fie foarte fierbinți.
Umplutura pentru cannoli este atât de fină, delicată și aromată, încât cei dragi vor dori să servească aceste delicii zi de zi.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Înainte de a începe, pune ricotta într-o sită, peste un bol și păstreaz-o la frigider pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte, dacă este posibil.
Este important să scurgi ricotta, altfel va fi prea moale pentru a umple cannoli.
Pune ricotta scursă și zahărul pudră într-un castron și amestecă până se omogenizează.
Adaugă coaja rasă de citrice sau chipsuri de ciocolată.
Pune crema într-o pungă de patiserie și umple cojile de cannoli.
Spor la gătit!