Ministerul Sănătăţii a emis, la sfârşitul lunii februarie, Ordinul ministrului Sănătăţii pentru instituirea măsurii de carantină a persoanelor în situaţia de urgenţă de sănătate publică internaţională determinată de infectarea cu COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei.
Conform documentului, se instituie măsura de carantină pentru toate persoanele asimptomatice care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă. Carantina va dura o perioadă de 14 zile şi va fi organizată în spaţii special amenajate.
Având în vedere necesitatea unor clarificări suplimentare asupra recomandărilor de conduită în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19), Grupul de Comunicare Strategică pune la dispoziţie răspunsuri pentru o serie de întrebări ridicate în spaţiul public:
Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19).
Carantina va dura o perioadă de 14 zile şi va fi organizată în spaţii special amenajate, puse la dispoziţie de autoritatea locală, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică.
CITEȘTE ȘI: Cu ce sunt tratați românii infectați cu COVID-19
Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar:
o au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localităţi din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă
o au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome şi care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă
o au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19).
o membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situaţiile de mai sus
Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmata. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcţia de Sănătate Publică.
Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă şi a celor afectate se actualizează de fiecare dată când este nevoie şi poate fi consultată pe pagina https://www.cnscbt.ro/ sub titulatura: „Lista zonelor cu transmitere comunitara extinsa si a altor zone afectate de COVID 19”
Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei şi persoanelor care locuiesc la acelaşi domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată.
Toţi au obligaţia de a NU părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării.
Dacă restul familiei nu doreşte să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se solicită către Direcţia de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituţionalizată. Această opţiune este posibilă numai în cazul în care persoana NU a avut anterior contact cu familia!
De asemenea, persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu este pentru urgenţe.
CITEȘTE ȘI: Cel mai simplu mod de a identifica infecția cu coronavirus: Sfatul unui medic chinez
În cazul în care, pe parcursul celor 14 zile, vreun membru al familiei prezintă simptome sugestive pentru infecţia cu coronavirus (febră, tuse, dificultate în respiraţie) sau prezintă orice altă urgenţă medicală, contactaţi medicul de familie şi/sau sunaţi la 112. Menţionaţi, obligatoriu, că vă aflaţi în situaţia de autoizolare la domiciliu!
La mai puţin de 1 metru, pentru mai mult de 15 minute – acoperiţi-vă gura şi nasul cu batistă când tuşiţi sau strănutaţi! Spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun imediat, purtaţi mască de protecţie.
Vă va transporta până la centrul de boli infecţioase cel mai apropiat, unde se poate efectua testarea pentru coronavirus. Acolo veţi fi izolat până la obţinerea rezultatelor.
Dacă rezultatul este negativ, veţi fi adus înapoi la domiciliu şi veţi continua autoizolarea până la 14 zile.
Dacă rezultatele sunt pozitive, se vor aplica procedurile specifice pentru cazurile de infecţie cu coronavirus.
Pentru alte urgenţe medicale, personalul de la ambulanţă / SMURD vor lua deciziile ce se impun în acord cu reprezentanţii DSP.
Persoanele aflate în autoizolare pot fi ajutate în aprovizionarea cu apă şi alimente de către rude şi/sau prieteni.
Dacă este necesar, persoanele aflate în autoizolare pot solicita sprijinul Comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă şi autorităţilor locale pentru aprovizionare cu alimente, apă, măşti de protecţie.
Autorităţile locale vor decide, de la caz la caz, modul de operare implicând şi organizaţiile non-guvernamentale (ex: Crucea Roşie)
Persoanele care au sosit din alte zone decât cele care necesită carantinare pot părăsi domiciliul numai după cele 14 zile de autoizolare, dacă nu prezintă niciun simptom. În aceste cazuri, NU este necesară testarea pentru coronavirus.
Persoanele care au intrat în contact direct cu caz confirmat cu COVID-19 vor fi testate în prima zi de autoizolare şi înaintea terminării perioadei de autoizolare. Pot părăsi domiciliul numai dacă rezultatele finale sunt negative.
Persoanele aflate în autoizolare vor primi la finalul celor 14 zile de autoizolare aviz epidemiologic de la DSP, care să ateste că pot reveni în colectivitate.
La ieşirea din autoizolare, mergeţi în consult la medicul de familie pentru a vă elibera concediul medical şi/sau adeverinţele pentru şcoală.
Rămâneţi vigilenţi şi respectaţi în continuare recomandările generale privind prevenirea infecţiei cu coronavirus sau alt tip de gripă.
CITEȘTE ȘI: Încălzirea vremii va opri coronavirusul? Experții dau verdictul
În primul rând, este important să contactaţi angajatorul şi/sau unitatea de învăţământ pentru a-i înştiinţa că vă aflaţi în autoizolare la domiciliu.
La finalul perioadei de autoizolare, elevii şi studenţii beneficiază de scutire medicală, iar persoanele angajate, de concediu medical.
Concediul medical va fi eliberat de către medicul de familie, după ieşirea din izolare, în baza certificatului DSP, nemaifiind nevoie de adeverinţă de la angajator.
Conform prevederilor OUG 158/2005 şi art. 60 (2) din Normele de aplicare, în cazul concediilor medicale pentru carantină, angajatul nu este obligat să depună la angajator certificatul pentru luna anterioară până în data de 5 a lunii în curs, ci până la sfârşitul lunii în curs. Astfel, angajatul poate depune certificatul pentru concediul medical după ieşirea din izolare/carantină.
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul, la fel ca în cazul concediilor medicale acordate pentru o boală obişnuită.
Durata concediilor pentru carantină nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni şi nu se aplică restricţia de 10 zile valabilă pentru concediul şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii.