Carbohidrații care ajută la controlul glicemiei și al colesterolului. Atunci când se discută despre alimentația sănătoasă și despre pierderea în greutate, carbohidrații sunt adesea în centrul subiectului. În timp ce unele diete recomandă un consum redus de carbohidrați, altele merg atât de departe încât recomandă eliminarea completă a acestor surse de energie pentru a atinge obiectivele de pierdere în greutate. Dar unde este adevărul în această dezbatere?
Desigur, carbohidrații sunt esențiali pentru organism, deoarece reprezintă principala sursă de energie. Cu toate acestea, nu toți carbohidrații sunt creați la fel.
Aceștia pot fi împărțiți în două categorii principale: simpli și complecși.
Carbohidrații simpli
Carbohidrații simpli , cum ar fi zahărul și dulciurile, sunt considerați „răi”, mai ales atunci când vine vorba de o alimentație sănătoasă. Aceștia tind să determine creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge și sunt asociați cu pierderea controlului apetitului.
CITEȘTE ȘI: Nutriționist: Dacă vrei să înlocuiești carbohidrații, consumă aceste alimente
Carbohidrații complecși
Pe de altă parte, carbohidrații complecși (complexi), cum ar fi cartofii, orezul brun și pâinea integrală, s-au impus ca fiind carbohidrați „buni”. Aceștia sunt bogați în fibre, ceea ce îi face mai greu de digerat și oferă o senzație de sațietate de durată mai lungă.
Aceste alimente nu numai că controlează pofta de mâncare, dar pot ajuta, de asemenea, la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea colesterolului.
Legumele și fructele bogate în vitamine și fibre sunt, de asemenea, clasificate ca fiind carbohidrați buni și sunt adaosuri excelente la orice dietă. Ele oferă nu numai nutrienți, ci și un volum suplimentar care ajută la senzația de sațietate.
Este important de reținut că cantitatea de carbohidrați care ar trebui consumată poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv nivelul de activitate și tipurile de alimente preferate. Carbohidrații joacă un rol cheie în alimentația sănătoasă și în pierderea în greutate.
CITEȘTE ȘI: Carbohidrații pe care trebuie să îi ai zilnic în meniu: NU cresc nivelul zahărului în sânge
Evitând consumul excesiv de carbohidrați simpli în favoarea celor complecși, se poate îmbunătăți nu doar sănătatea fizică, ci și starea generală de bine, potrivit actualno.com.
Comentarii: