Carbohidrații cei mai buni pentru creier: Toată lumea crede că sunt dăunători. Carbohidrații furnizează organismului energia necesară pentru funcționarea normală a creierului , explică Dr. Augusto Miravalle, neurolog și șeful Centrului de Scleroză Multiplă din Chicago (SUA).
Creierul utilizează aproximativ 20% din caloriile pe care le consumați. Acesta arde calorii pentru gândire, memorare, studiu și somn. Cea mai bună sursă de energie pentru creier este glucoza, un tip de zahăr care este produs din carbohidrații pe care îi consumați. Sângele transportă glucoza la celulele din tot corpul pentru energie.
Creierul se va lupta fără carbohidrați, dar numai fără carbohidrați „buni”. Lista acestora include pâinea din cereale integrale, cartofii, nucile, fructele uscate.
CITEȘTE ȘI: Cartofii care nu îngrașă, sunt bogați în potasiu și conțin carbohidrați complecși
Carbohidrații cei mai buni pentru creier
Pâinea integrală
Oamenii cred adesea în mod eronat că pâinea este rea pentru sănătate. Dar pâinea integrală (împreună cu alte cereale integrale) este o sursă sănătoasă de carbohidrați complecși care sunt buni pentru creier, spune Thomas Holland, MD, medic-cercetător la Universitatea RUSH.
Acest produs de panificație conține o mulțime de fibre, care sunt bune pentru intestine, creier și inimă. De asemenea, se mândrește cu vitaminele B, care s-au dovedit a îmbunătăți funcția neurologică și a susține sănătatea creierului.
Cartofi fierți sau copți
Cartofii fierți sau copți cu puțină grăsime sunt o sursă bună de carbohidrați, spune Dr. Miravalle.
Cartofii sunt bogați în potasiu, care poate transmite creierului semnale nervoase care îi „comandă” să învețe și să-și amintească. Și nu uitați de fibre, care sunt deosebit de abundente în coajă.
Nucile
Nucile sunt cunoscute ca un produs care conține multe grăsimi, dar conțin și mulți carbohidrați (nucile conțin 13 g de carbohidrați la o porție de o sută de grame). Nucile sunt pline de fibre, antioxidanți și alți nutrienți care sunt buni nu numai pentru creier, ci și pentru întregul organism.
Studiile arată că consumul de nuci, în special, este asociat cu îmbunătățirea scorurilor la testele cognitive. Aceste nuci sunt bogate în acid alfa-linolenic (ALA), un tip de acid gras omega-3 care ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Fructele uscate
Fructele uscate sunt dulci, dar consumul unei mâini pline de ele nu este cea mai bună soluție, dar sunt totuși o sursă bună de carbohidrați favorabili creierului. Deși expertul în nutriție Julie Stefanski spune că este mai bine să alegeți fructe proaspete, dar atunci când acest lucru nu este posibil, cele uscate vor face la fel de bine. Acestea conțin, de asemenea, fibre și zaharuri naturale.
Fibrele pot reduce riscul de boli cardiovasculare și probleme gastrointestinale (GI) și sunt, de asemenea, bune pentru creier. Acestea conțin, de asemenea, antioxidanți care pot lupta împotriva dezvoltării bolilor degenerative ale creierului.
CITEȘTE ȘI: Carbohidrații care ajută la controlul glicemiei și al colesterolului
„Pentru ca creierul să funcționeze bine, cu siguranță nu merită să renunțăm la carbohidrați. Acesta are nevoie de energie, adică de calorii, care sunt conținute în multe alimente pe care le iubim foarte mult: pâine, cartofi, nuci etc. Așa că uitați de stereotipul conform căruia carbohidrații sunt răi. Faceți doar alegerile alimentare corecte”, spune Dr. Miravale, potrivit actualno.com.
Comentarii: