X

Cardiolog: Acesta este cel mai bun moment pentru a-ți măsura tensiunea arterială

Cardiolog: Acesta este cel mai bun moment pentru a-ți măsura tensiunea arterială. Cel mai bun moment pentru măsurarea tensiunii arteriale depinde de mai mulți factori. Dacă aveți tensiune arterială ridicată (hipertensiune arterială), medicul dumneavoastră vă poate cere să vă monitorizați tensiunea arterială de două ori pe zi – o dată dimineața și o dată seara.

Unii medici recomandă verificarea tensiunii arteriale la prima oră a dimineții, după golirea vezicii urinare, dar înainte de a lua medicamente sau de a bea cafeaua de dimineață.

Tensiunea arterială variază pe parcursul zilei. Ea urmează un ritm circadian, crescând brusc la trezire, atingând un vârf după-amiaza și apoi scăzând seara. Monitorizarea tensiunii arteriale auto-măsurate ar trebui făcută la aceeași oră în fiecare zi.

CITEȘTE ȘI: Cardiolog: De ce tensiunea arterială în ambele brațe este diferită – Ce problemă de sănătate ar putea semnala

Când să vă măsurați tensiunea arterială

Automonitorizarea la domiciliu a tensiunii arteriale trebuie făcută de două ori pe zi, conform indicațiilor medicului dumneavoastră. Evitați cofeina, alcoolul, fumatul sau exercițiile fizice cu 30 de minute înainte de a vă lua tensiunea arterială.

În mod ideal, doriți să vă măsurați tensiunea arterială la aceeași oră în fiecare zi. Acest lucru se datorează faptului că tensiunea arterială variază cu până la 30% într-o singură zi. O verificare de rutină la aceeași oră în fiecare zi va oferi cea mai exactă imagine.

Dimineața

Medicii recomandă să vă măsurați tensiunea arterială la prima oră a dimineții. De obicei, aceasta este mai scăzută în timp ce dormiți, apoi crește când vă treziți și începeți să vă mișcați în timpul zilei.

Tensiunea arterială de dimineață trebuie măsurată după golirea vezicii urinare, dar înainte de a lua medicamente pentru tensiune sau de a bea cafea. După ce ați folosit baia, stați liniștiți timp de 5 minute.

Evitați factorii potențiali de stres, cum ar fi verificarea e-mailurilor de la serviciu sau vizionarea știrilor, care vă pot crește tensiunea arterială. Pentru a asigura rezultate exacte, efectuați două măsurători la aproximativ un minut distanță. Dacă obțineți două citiri foarte diferite, așteptați încă un minut și luați-le din nou.

După-amiaza

Tensiunea arterială crește pe tot parcursul zilei și este, de obicei, cea mai ridicată după-amiază. În majoritatea cazurilor, medicii nu recomandă măsurătorile după-amiaza. Cu toate acestea, unii cercetători cred că citirile de după-amiază pot oferi informații valoroase.

Conform unui studiu din 2020 publicat în Journal of Clinical Hypertension, tensiunea arterială atinge vârful zilei între orele 16:00 și 18:00. Autorii studiului au constatat că testarea în timpul acestei ferestre ar putea ajuta la identificarea persoanelor expuse riscului unei forme de boală cardiacă cunoscută sub numele de hipertrofie ventriculară stângă, potrivit actualno.com.

Vârfurile tensiunii arteriale variază de la o persoană la alta. Pentru a vă determina tiparele unice, cardiologul vă poate recomanda un monitor ambulatoriu al tensiunii arteriale pe 24 de ore. Aceasta implică purtarea unui dispozitiv mic care vă urmărește tensiunea arterială în timp ce vă desfășurați activitățile zilnice.

Seara

Tensiunea arterială măsurată seara este, de obicei, utilizată împreună cu tensiunea arterială măsurată dimineața. Cel mai bun moment pentru a vă lua tensiunea arterială seara este încă supus dezbaterii.

CITEȘTE ȘI: Hipertensiune arterială și boli oncologice: Ochii dezvăluie probleme grave de sănătate

Orientările pentru monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu variază în întreaga lume. În Statele Unite, orientările actuale recomandă verificarea tensiunii arteriale înainte de cină.

În Asia, se recomandă măsurarea tensiunii arteriale seara înainte de a merge la culcare, după cină și după baie. Orientările europene sunt mai puțin specifice și menționează pur și simplu seara.

Cercetătorii nu sunt siguri dacă acest lucru se datorează diferențelor culturale sau factorilor genetici dintre diferitele etnii.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro