NUTRITIE SANATATE

Cardiolog: Cum este afectat colesterolul de sfecla roșie

Cardiolog: Cum este afectat colesterolul de sfecla roșie. Mulți oameni au colesterolul ridicat , pe care îl gestionează cu medicamente. De fapt, se estimează că aproximativ 71 de milioane de persoane din Statele Unite se confruntă cu această problemă comună de sănătate.

Deși toată lumea are colesterol, nivelurile ridicate vă pot crește dramatic riscul de a dezvolta boli de inimă sau de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

CITEȘTE ȘI: Sucul de sfeclă roșie acționează eficient pentru a vindeca bolile din organismul nostru

Medicii vă monitorizează nivelul colesterolului prin analize de sânge. De obicei, veți vedea măsurători atât ale lipoproteinelor cu densitate mare (HDL), cât și ale lipoproteinelor cu densitate mică (LDL). Primul este considerat colesterol „bun” deoarece joacă un rol important în eliminarea colesterolului mai dăunător din sânge.

În schimb, colesterolul LDL se acumulează de-a lungul arterelor. Pe măsură ce pereții se îngustează, ei devin și mai rigizi. Acest lucru nu numai că împiedică sângele să circule ușor prin artere, dar favorizează și formarea unor depozite periculoase de grăsime. Aceste depozite pot provoca formarea de cheaguri, ducând la complicații cardiace și cerebrale potențial grave.

Din fericire, există măsuri pe care oamenii le pot lua pentru a depăși nivelul ridicat de colesterol. În timp ce medicația este o excelentă primă linie de apărare, schimbarea dietei poate face, de asemenea, o mare diferență în scăderea colesterolului.

Unele alimente pot avea un efect, dar există și câteva băuturi care pot reduce colesterolul rău din sânge. Unele pot chiar determina creșterea nivelului de HDL. Dacă aveți colesterolul ridicat și sunteți gata să adoptați o abordare proactivă, iată o băutură pe care ați putea dori să o includeți în dieta dumneavoastră.

Cardiolog: Cum este afectat colesterolul de sfecla roșie

Plină de polifenoli, sfecla roșie este densă în nutrienți și un adaos valoros la multe diete. Acești polifenoli sunt cei care asigură protecția antioxidantă atât de benefică pentru organism. Nu numai că vă protejează inima și reduc inflamațiile, dar pot, de asemenea, să reducă nivelul colesterolului LDL, crescând în același timp HDL. Potrivit lui Elsa-Grace Giardina, MD, director al Diviziei de Cardiologie de la Columbia’s Women’s Heart Center, adăugarea acestei plante la dieta dumneavoastră poate avea beneficii uriașe.

” Sfecla este delicioasă și dulce, și oferă, de asemenea, multe beneficii pentru sănătate ”, explică ea. „O jumătate de ceașcă de sfeclă gătită conține doar aproximativ 40 de calorii, fără grăsimi, fără colesterol și, important, puțin sodiu.” Mai mult, sfecla este o sursă bună de fibre, care pot îmbunătăți, de asemenea, nivelul colesterolului.

Un studiu din 2015 publicat în Journal of Pharmacy and Nutrition Sciences a constatat că participanții au experimentat o creștere a nivelului de colesterol HDL atunci când au luat suplimente de suc de sfeclă.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă în corp dacă bei în fiecare dimineață suc de sfeclă roșie: Scade tensiunea arterială și previne cancerul

Rezultatele au fost impresionante, sărind de la 42,9 miligrame pe decilitru (mg/dl) la 50,2 mg/dl în timpul perioadei de studiu. Sfecla conține, de asemenea, betanină, un pigment natural responsabil pentru nuanța roșu închis a plantei.

Un alt studiu a constatat că această componentă are un efect semnificativ asupra sănătății generale, îmbunătățind nu numai funcția cardiovasculară, ci și scăderea nivelului total de colesterol plasmatic, relatează actualno.com.

Citeste mai mult
Comentarii: