thetimes.co.uk
Care este cafeaua care crește colesterolul. Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Unele persoane consumă până la 5-6 cești pe zi, însă medicii recomandă insistent limitarea acestei cantități la 2-3. În plus, cel mai bine este să beți cafea în prima jumătate a zilei și să nu adăugați zahăr sau frișcă în ea – este mult mai utilă în acest fel.
Experții de la Universitatea Uppsala din Suedia, împreună cu colegii lor de la Universitatea de Tehnologie Chalmers, au decis să afle care cafea poate fi considerată una dintre cele mai nocive. Rezultatele cercetării lor au fost publicate în revista Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases.
CITEȘTE ȘI: De ce să pui o linguriță de ulei de măsline în cafeaua ta: Ce beneficiu mare are asupra sănătății
Pentru a face acest lucru, cercetătorii au studiat 14 metode diferite de preparare, acordând o atenție deosebită concentrației de substanțe nocive care rămâneau în cafea.
Se pare că băutura preparată în distribuitoarele automate și aparatele de cafea cu capsule este un dușman al inimii și al vaselor de sânge. Vorbim despre echipamentul care se găsește în multe locuri publice – stații de transport public, autogări, aeroporturi, saloane de înfrumusețare, clădiri publice.
„Apeși butonul și băutura aromată este gata. Dar această băutură dăunează sistemului cardiovascular, deoarece o astfel de cafea crește foarte mult colesterolul”, a comentat medicul rus Dr. Zuhra Pavlova studiul.
„Motivul este că aparatul de cafea produce o băutură cu o concentrație ridicată de diterpene cafestol și kahweol, substanțe care cresc nivelul de colesterol „rău” din sânge. Concentrația lor depinde de cât de bine este întreținută mașina, de exemplu, cât de des sunt schimbate sau curățate filtrele”, spune expertul.
Iată care sunt principalele concluzii ale experților.
Cea mai mare concentrație de diterpene a fost găsită în băutura preparată într-un aparat de cafea folosind capsule. Cafeaua dintr-o presă franceză și percolator (mașină de cafea cu gheizer) a arătat rezultate medii, nu s-au găsit multe substanțe toxice în ea. Cafeaua preparată pe aragaz este, de asemenea, periculoasă pentru sănătate – conținutul de diterpene din aceasta este același ca în cazul aparatelor de cafea care utilizează capsule.
CITEȘTE ȘI: Ce să pui în cafea pentru ca aceasta să fie mai gustoasă și sănătoasă
Acesta este filtrul care vă permite să reduceți nivelul de penetrare a substanțelor nocive în cea mai mare măsură – de aproape 15 ori!
Din toate acestea, oamenii de știință concluzionează că iubitorii băuturii cofeinizate fac bine să aleagă cafeaua care a fost trecută printr-un filtru de hârtie. Această băutură va ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare și va reduce, de asemenea, riscul de niveluri ridicate de colesterol în sânge.