Care este cea mai bună perioadă pentru a pune murături care să reziste toată iarna. Murăturile de iarnă trebuie preparate într-un moment potrivit astfel încât procesul de fermentare să fie eficient și cât mai sigur. În acest sens, temperaturile sunt un factor important.
Care este cea mai bună perioadă pentru a pune murături care să reziste toată iarna
Odată cu apropierea toamnei, piețele sunt pline de legume proaspete și parfumate, un semn că este perioada ideală să începem pregătirile pentru iarnă. Murăturile, o componentă indispensabilă a bucătăriei tradiționale românești, nu pot lipsi de pe masă în anotimpul rece. Însă, atunci când vine vorbim de momentul potrivit și de cele mai potrivite metode de a le prepara, sunt câteva aspecte cheie de care trebuie să țineți cont.
CITEȘTE ȘI: Nu arunca zeama de la murături: Efectul vindecător al acesteia
Murăturile de iarnă trebuie preparate într-un moment strategic pentru a face procesul de fermentare să fie cât mai eficient și sigur. Temperaturile au un rol esențial în acest aspect. În vreme ce pentru murăturile de vară, precum castraveții murați, gospodinele au început să le pregătească încă din iulie, în ceea ce privește murăturile de iarnă, perioada ideală este între septembrie și octombrie.
În saramură sau în oțet?
„ Fermentarea se produce mai repede la temperaturi mai mari”, explică experții. Prin urmare, dacă vreți ca murăturile dvs. să țină toată iarna, trebuie să le puneți la murat când vremea începe să se răcească. Astfel, murăturile au timp să fermenteze lent și să capete acel gust acrișor care este atât de apreciat în bucătării.
Una dintre deciziile principale pe care trebuie să le ia gospodinele în momentul în care pun castraveții la murat constă în alegerea dintre saramură și oțet. Cele două metode sunt eficiente, însă există diferențe remarcabile în procesul de fermentare și în beneficiile aduse sănătății.
În timpul toamnei, când gospodinele se apucă să pună la păstrare legumele pentru iarnă, gogonelele constituie o variantă populară pentru murat. Cu toate acestea, pentru a vă asigura…
Murăturile în saramură reprezintă o tehnică tradițională care se folosește de mii de ani. Implică utilizarea unei soluții de apă sărată și este favorită de mulți pentru că procesul natural de fermentare produce probiotice favorabile sănătății.
„Varza murată, castraveții și gogonelele sunt doar câteva exemple de legume care pot fi conservate prin această metodă”, explică nutriționiștii.
În schimb, murarea în oțet constituie o procedură mai rapidă, dar oțetul împiedică fermentarea naturală. Cu toate că oțetul în sine are unele beneficii, în special dacă nu este pasteurizat, această metodă este preferata de cei care caută o soluție mai rapidă și vor să evite procesul complex de fermentare.
Una dintre cele mai comune neplăceri ale gospodinelor este înflorirea murăturilor, adică acea peliculă de mucegai care poate distruge în totalitate conținutul din borcan. Ca să evităm această situație, este important ca toate lucrurile să fie perfect curate și sterilizate înainte de a introduce murăturile. Spre exemplu, butoiul sau borcanele în care sunt păstrate legumele trebuie să fie bine spălate cu apă și bicarbonat de sodiu.
Un alt pas esențial este sterilizarea borcanelor. Înainte de utilizare, apa folosită pentru murături trebuie să fie fiartă, nefiind recomandată utilizarea sării fine de masă.
„Folosiți doar sare grunjoasă de murături, pentru că aditivii din sarea fină pot duce la formarea florii”, avertizează experții.
CITEȘTE ȘI: Murături: Un medic a dezvăluit ce se întâmplă cu organismul dacă le mănânci în fiecare zi
Sfaturi pentru păstrarea îndelungată a murăturilor
După ce murăturile sunt pregătite și depozitate în borcane, locul de păstrare joacă un rol esențial în asigurarea longevității acestora. Borcanele trebuie ținute într-un loc întunecat, răcoros și bine ventilat, precum o pivniță sau un beci. Ideal, temperatura ar trebui să fie între 8 și 10 grade Celsius, pentru a preveni fermentația excesivă sau formarea de mucegai.
Indiferent de metoda de murare aleasă, murăturile vor aduce un plus de savoare oricărei mese în sezonul rece, fiind nu doar delicioase, ci și benefice pentru sănătate, scrie Realitatea.
Comentarii: