Care este cel mai bun mic dejun pentru cei care au probleme cu tiroida. Pentru persoanele cu probleme tiroidiene, alegerea micului dejun potrivit poate juca un rol crucial în gestionarea simptomelor și menținerea sănătății generale.
Glanda tiroidă face parte integrantă din reglarea metabolismului, a nivelurilor de energie și a echilibrului hormonal, astfel încât un mic dejun care susține funcția tiroidiană și oferă energie constantă pe tot parcursul zilei este esențial.
Iodul este un nutrient esențial pentru producerea hormonilor tiroidieni. Alimentele bogate în iod, cum ar fi legumele de mare (de exemplu, nori, varec) pot fi utile. Cu toate acestea, persoanele cu anumite tulburări tiroidiene, cum ar fi tiroidita autoimună, ar trebui să-și consulte furnizorul de asistență medicală cu privire la aportul de iod.
Seleniul ajută la transformarea hormonilor tiroidieni în formele lor active. Nucile de Brazilia sunt o sursă excelentă de seleniu, doar câteva nuci furnizând cantitatea zilnică recomandată. Alte surse sunt ouăle și semințele de floarea soarelui.
CITEȘTE ȘI: 10 semne care indică faptul că ai probleme cu tiroida
Zincul joacă un rol important în sinteza hormonilor tiroidieni. Alimente precum semințele de dovleac, crustaceele și leguminoasele pot contribui la creșterea nivelului de zinc.
Nivelurile adecvate de vitamina D sunt importante pentru funcția tiroidiană. Deși lumina soarelui este principala sursă, includerea alimentelor bogate în vitamina D, cum ar fi laptele vegetal fortificat sau ouăle, poate ajuta.
Aceste grăsimi sănătoase reduc inflamația și susțin sănătatea generală a tiroidei. Sursele lor includ semințele de chia, semințele de in, nucile și peștele gras precum somonul.
Un mic dejun bine echilibrat trebuie să includă proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși. De exemplu, un smoothie făcut cu spanac, semințe de in, o lingură de pudră proteică și lapte de migdale oferă o combinație bună de nutrienți.
Includerea cerealelor integrale, cum ar fi fulgii de ovăz sau quinoa, oferă energie susținută și fibre. Fibrele ajută la sănătatea digestivă, ceea ce este important deoarece problemele tiroidiene pot afecta uneori funcția gastrointestinală.
Proteinele susțin sănătatea musculară și pot ajuta la menținerea nivelului de energie. Opțiunile posibile sunt iaurtul grecesc, ouăle sau proteinele pe bază de plante, cum ar fi tofu.
Fructele și legumele proaspete sunt bogate în vitamine și minerale care susțin sănătatea tiroidei. Fructele, bananele și legumele cu frunze verzi pot fi incluse în smoothie-uri sau servite cu iaurt.
Quinoa gătită cu fructe de pădure, semințe de chia presărate și puțin lapte de migdale oferă proteine echilibrate, omega-3 și antioxidanți.
O omletă cu spanac, roșii și ciuperci, servită cu pâine prăjită din cereale integrale, oferă o combinație bună de proteine, fibre și nutrienți esențiali.
CITEȘTE ȘI: Dezvăluire SURPRIZĂ a medicilor: Palpitaţiile ar putea fi semnul unei afecţiuni la glanda tiroidă
Iaurtul grecesc acoperit cu nuci mixte, semințe și o mână de fructe proaspete este o opțiune rapidă, bogată în nutrienți.
Este important ca alegerea micului dejun să fie adaptată la nevoile și preferințele individuale, recomandă actualno.com. Persoanele cu probleme tiroidiene trebuie să fie atente la alimentele care pot perturba funcția tiroidiană, cum ar fi cele bogate în goitrogeni (de exemplu, legume crucifere crude), și să își echilibreze aportul cu metode de gătit care reduc efectul goitrogen.