Care este cel mai puternic os din corpul uman. Problemele legate de sănătatea oaselor sunt deosebit de importante pentru femeile afectate sau cu risc de osteoporoză după intrarea la menopauză. Boala face oasele fragile, dând naștere riscurilor de fracturi, deosebit de neplăcute fiind cele ale articulațiilor șoldului, care necesită intervenții chirurgicale, care sunt costisitoare și prezintă riscuri, ca toate intervențiile chirurgicale.
Articulațiile șoldului sunt printre cele mai sănătoase, motiv pentru care o fractură apărută indică o problemă gravă a oaselor – osteoporoză severă, care a rămas nediagnosticată și netratată în timp. Și care este cel mai puternic os din corpul uman?
Cel mai puternic os din corpul uman – care este rolul său?
Cel mai puternic os din corpul uman este șoldul, care este rezistent la orice sarcină dacă nu suferiți de osteoporoză. Femurul nu este doar cel mai puternic os din corpul uman, este și cel mai lung. Rolul său nu este mai puțin important – asigură statul în picioare, mișcarea, mersul. Cele menționate nu epuizează rolul femurului în organism.
CITEȘTE ȘI: Băutura care scade tensiunea arterială și întărește oasele: Consum-o în fiecare zi
Femurul are următoarele funcții:
- susține mușchii importanți;
- susține tendoanele;
- susține părți ale sistemului circulator;
- este implicat în menținerea echilibrului.
Acest os are un aspect clasic – dacă ați văzut cum sunt desenate și reprezentate oasele umane în desene animate și ilustrații – exact așa arată femurul – are două capete rotunjite și un ax lung în mijloc.
Nu este doar cel mai lung și mai puternic, ci și singurul os din coapse, fără de care nu se poate sta în picioare sau merge. Femurul este atât de puternic încât numai o forță și un impact comparabile cu cele ale unui accident de mașină îl pot rupe.
Totuși, există o condiție pentru ca această afirmație să fie adevărată – dacă nu suferiți de osteoporoză. Cei afectați de osteoporoză au oase fragile, iar osteoporoza severă poate duce la fracturarea femurului chiar și în cazul unei leziuni minore, cum ar fi o căzătură.
Deoarece osteoporoza poate afecta acest os extrem de puternic – cel mai puternic os din corpul uman și poate provoca ruperea lui, este important să aflați mai multe despre această boală și cum să o preveniți sau să o controlați.
Ce este osteoporoza?
Slăbirea oaselor și creșterea numărului de „găuri” în structura lor poroasă este cunoscută sub numele de osteoporoză. Aceasta afectează mai ales femeile aflate la postmenopauză și se dezvoltă odată cu vârsta. Pierderea osoasă se produce fără simptome – fără durere, astfel încât cei afectați nu bănuiesc că au osteoporoză până când nu își rup un os.
Există modalități de prevenire și diagnosticare precoce – măsurarea densității osoase – un test care ajută la diagnosticarea precoce a osteoporozei, înainte ca aceasta să ajungă la consecințele sale grave.
Milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de osteoporoză, femeile fiind de 4 ori mai predispuse decât bărbații – posibil din cauza schimbărilor hormonale din timpul menopauzei.
Mai expuși riscului de osteoporoză sunt fumătorii, consumatorii de alcool, cei care suferă de deficit de vitamina D și calciu, cei care sunt inactivi fizic, cei care nu practică sport sau chiar mersul pe jos de bază și mișcarea pe distanțe scurte, cei care sunt predispuși genetic, cei care suferă de procese inflamatorii cronice în organism, cei care sunt expuși stresului oxidativ, luând medicamente pentru boli cronice care afectează negativ sănătatea oaselor.
Este important ca osteoporoza să fie diagnosticată la timp, astfel încât să poată fi inițiate medicamente, vitamine, minerale și un program de exerciții fizice pentru a gestiona boala înainte de apariția fracturilor osoase cauzate de osteoporoză, recomandă actualno.com.
Din nefericire, multe femei nu își vizitează medicul de rutină pentru monitorizarea sănătății oaselor și măsurarea densității osoase și descoperă că au osteoporoză doar după ce își rup un os. Și dacă osteoporoza de șold nu are simptome evidente care să vă trimită la cabinetul medical, o fractură de șold are, iar cunoașterea acestora vă poate salva de complicații și mai neplăcute care decurg din fractura în cauză.
CITEȘTE ȘI: Fructele care au grijă de sănătatea oaselor: Sunt bogate în vitamina K și potasiu
Fractura celui mai puternic os din corpul uman – cum să o recunoaștem?
Simptomele unei fracturi de femur sunt recognoscibile și pot include
- durere severă;
- incapacitatea de a se mișca ca de obicei;
- umflarea zonei afectate;
- vânătăi, deformări etc.
Alte boli care afectează femurul
În plus față de o fractură, femurul poate fi afectat de alte afecțiuni, cum ar fi sindromul durerii patelofemurale, cunoscut și ca genunchiul alergătorului. Acesta este recunoscut prin senzația de durere atunci când vă ghemuiți sau urcați scările, după ce stați cu genunchii îndoiți și prin pocnetul genunchilor atunci când stați în picioare.
Dacă aveți îngrijorări cu privire la sănătatea șoldului și a oaselor în general, discutați cu medicul dumneavoastră.
Comentarii: