X

Care este diferența dintre trigliceride și colesterol: Care este intervalul lor normal

Care este diferența dintre trigliceride și colesterol: Care este intervalul lor normal. Trigliceridele sunt o măsură importantă a sănătății inimii. Iată de ce trigliceridele sunt importante – și ce trebuie să faceți dacă trigliceridele dumneavoastră sunt prea mari.

Dacă v-ați monitorizat tensiunea arterială și nivelul colesterolului, este posibil să mai trebuiască să vă monitorizați și altceva: trigliceridele.

Nivelurile ridicate de trigliceride din sânge vă pot crește riscul de boli de inimă. Dar aceleași alegeri de stil de viață care promovează sănătatea generală pot ajuta și la scăderea trigliceridelor, informează Mayo Clinic.

Care este diferența dintre trigliceride și colesterol

Trigliceridele sunt un tip de grăsime (lipidă) care se găsește în sângele dumneavoastră.

Atunci când mâncați, organismul dumneavoastră transformă în trigliceride toate caloriile pe care nu trebuie să le folosească imediat. Trigliceridele sunt stocate în celulele grase. Ulterior, hormonii eliberează trigliceridele pentru energie între mese.

Dacă consumați în mod regulat mai multe calorii decât ardeți, în special din alimente bogate în carbohidrați, este posibil să aveți trigliceride ridicate (hipertrigliceridemie).

CITEȘTE ȘI: Ce probleme de sănătate putem avea de la un nivel scăzut de trigliceride

Ce este considerat normal?

Un simplu test de sânge poate dezvălui dacă trigliceridele dvs. se încadrează într-un interval sănătos:

Medicul dumneavoastră va verifica de obicei dacă trigliceridele sunt ridicate ca parte a unui test de colesterol, care se numește uneori panou lipidic sau profil lipidic. Va trebui să postiți înainte de a vi se putea recolta sânge pentru a vă măsura cu exactitate trigliceridele.

Care este diferența dintre trigliceride și colesterol?

Trigliceridele și colesterolul sunt tipuri diferite de lipide care circulă în sânge:

De ce contează trigliceridele ridicate?

Trigliceridele ridicate pot contribui la întărirea arterelor sau la îngroșarea pereților arterelor (arterioscleroză) – ceea ce crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și boli de inimă. Trigliceridele extrem de ridicate pot provoca, de asemenea, inflamația acută a pancreasului (pancreatită).

Trigliceridele ridicate sunt adesea un semn al altor afecțiuni care cresc riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, inclusiv obezitatea și sindromul metabolic – un grup de afecțiuni care include prea multă grăsime în jurul taliei, hipertensiune arterială, trigliceride ridicate, glicemie ridicată și niveluri anormale de colesterol.

Trigliceridele ridicate pot fi, de asemenea, un semn de:

Uneori, trigliceridele ridicate sunt un efect secundar al administrării anumitor medicamente, cum ar fi:

Care este cel mai bun mod de a scădea trigliceridele?

Alegerea unui stil de viață sănătos este esențială:

Faceți exerciții fizice în mod regulat

Vizați cel puțin 30 de minute de activitate fizică în majoritatea sau în toate zilele săptămânii. Exercițiile fizice regulate pot reduce trigliceridele și crește colesterolul „bun”. Încercați să încorporați mai multă activitate fizică în rutina dumneavoastră zilnică – de exemplu, urcând scările la serviciu sau făcând o plimbare în timpul pauzelor.

Evitați zahărul și carbohidrații rafinați

Carbohidrații simpli, cum ar fi zahărul și alimentele făcute cu făină albă sau fructoză, pot crește trigliceridele.

Pierdeți în greutate

Dacă aveți hipertrigliceridemie ușoară până la moderată, concentrați-vă pe reducerea caloriilor. Caloriile suplimentare sunt transformate în trigliceride și stocate sub formă de grăsime. Reducerea caloriilor va scădea trigliceridele.

Alegeți grăsimi mai sănătoase

Schimbați grăsimile saturate care se găsesc în carne cu grăsimi mai sănătoase care se găsesc în plante, cum ar fi uleiul de măsline și uleiul de canola. În loc de carne roșie, încercați pește bogat în acizi grași omega-3, cum ar fi macroul sau somonul. Evitați grăsimile trans sau alimentele cu uleiuri sau grăsimi hidrogenate.

Limitați cantitatea de alcool pe care o consumați. Alcoolul este bogat în calorii și zahăr și are un efect deosebit de puternic asupra trigliceridelor. Dacă aveți hipertrigliceridemie severă, evitați consumul de alcool.

Ce se întâmplă cu medicamentele?

Dacă modificările stilului de viață sănătos nu sunt suficiente pentru a controla trigliceridele ridicate, medicul vă poate recomanda:

Statine

Aceste medicamente pentru scăderea colesterolului pot fi recomandate dacă aveți, de asemenea, colesterol scăzut sau un istoric de artere blocate sau diabet. Exemple de statine includ atorvastatin calciu (Lipitor) și rosuvastatin calciu (Crestor).

Fibrați

Medicamentele fibrate, cum ar fi fenofibrat (TriCor, Fenoglide, altele) și gemfibrozil (Lopid), pot reduce nivelul trigliceridelor. Fibrații nu sunt utilizați dacă aveți afecțiuni renale sau hepatice severe.

Uleiul de pește

Cunoscut și ca acizi grași omega-3, uleiul de pește poate ajuta la scăderea trigliceridelor. Suplimentele de ulei de pește eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi Lovaza, conțin mai mulți acizi grași activi decât multe suplimente eliberate fără rețetă. Uleiul de pește administrat în doze mari poate interfera cu coagularea sângelui, așa că discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice supliment.

CITEȘTE ȘI: Condimentul recomandat de monahul de la Mânăstirea Rohia: Scade colesterolul și trigliceridele cu 30% și subțiază sângele

Niacina

Niacina, uneori numită acid nicotinic, poate reduce trigliceridele și colesterolul lipoproteic cu densitate scăzută (LDL) – colesterolul „rău”. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua niacină fără prescripție medicală, deoarece aceasta poate interacționa cu alte medicamente și poate provoca efecte secundare semnificative, potrivit actualno.com.

Dacă medicul vă prescrie medicamente pentru scăderea trigliceridelor, luați-le conform prescripției. Nu uitați de importanța schimbărilor pe care le-ați făcut în stilul de viață sănătos. Medicamentele pot ajuta, dar și stilul de viață contează.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro