Care este legătura dintre micul dejun și apariția diabetului. Mâncatul de dimineață are un efect benefic asupra productivității unei persoane pe parcursul zilei, dar faptul de a nu lua micul dejun după trezire are consecințe grave și pe termen lung.
Un proverb străvechi spune: „Mănâncă micul dejun singur, împarte prânzul cu un prieten și oferă cina dușmanului tău”. Și nu a fost inventat din întâmplare. Se pare că dimineața este cel mai bun moment pentru a mânca.
În acest moment, toate procesele interne sunt favorabile pentru obținerea unei cantități suficiente de hrană și a unui val de energie. Pentru a dormi mai mult, unii oameni renunță la obiceiurile sănătoase, inclusiv la micul dejun. Alții iau prima masă la sosirea la serviciu sau la școală, în timp ce alții mănâncă doar la prânz.
În ciuda faptului că un astfel de stil de viață pare destul de acceptabil pentru o persoană, în organism apar imperceptibil schimbări ireversibile. Obiceiul de a nu lua micul dejun dimineața poate provoca apariția unor boli grave.
Care este legătura dintre micul dejun și apariția diabetului
Astfel, oamenii de știință de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona au constatat că dezvoltarea diabetului de tip II este influențată nu doar de o dietă dezechilibrată, ci și de ora primei mese.
Potrivit cercetării, micul dejun după ora 09:00 dimineața crește riscul de a dezvolta boala cu 59%. Totuși, aceasta nu este singura problemă care poate apărea dacă vă planificați incorect mesele zilnice.
Când este cel mai bun moment pentru a lua micul dejun?
Masa de dimineață declanșează procese importante în tractul gastrointestinal și ajută la asigurarea energiei pentru întreaga zi. Atunci când refuzați micul dejun, mecanismul intern este perturbat.
„În mod ideal, consumul de alimente ar trebui să fie în prima oră și jumătate după ce o persoană se trezește, astfel încât <…> digestia să funcționeze corect”, spune un medic.
Prin urmare, cu cât se începe mai devreme masa de dimineață, cu atât mai bine.
Pericolele săritului peste micul dejun
Dacă ne adâncim în fiziologia umană, în timpul nopții se acumulează în vezica biliară aproximativ 250 de mililitri dintr-un lichid special (bila), provenit din ficat și necesar pentru a neutraliza aciditatea sucului gastric și a absorbi anumite substanțe din intestine.
„Dacă o persoană nu ia micul dejun dimineața, atunci la prânz, în jurul orei 12, apare o saturație și mai mare. În acest moment, vezica biliară se poate contracta și poate arunca aproximativ 30 de mililitri de bilă deodată”, notează expertul.
Perturbarea constantă a acestui mecanism duce la apariția unor boli grave. Cele mai frecvente consecințe sunt gastrita și ulcerul. De asemenea, o altă consecință neplăcută a săritului peste micul dejun poate fi reducerea concentrării și afectarea memoriei.
CITEȘTE ȘI: Mic dejun: Ce să NU mănânci înainte de ora 10 – Alimentele care îți afectează sănătatea
Pentru masa de dimineață, este recomandat să alegeți alimente bogate în calorii și nutritive, care vă vor menține sătul pentru o perioadă lungă de timp.
Este mai bine să refuzați:
- cerealele și muesli;
- produsele de patiserie și sandvișurile;
- terciul instant;
- iaurtul;
- fructele și legumele;
Toate aceste alimente conțin carbohidrați rapizi, adică nutrienți care se absorb rapid. La câteva ore după ce le-ați consumat, senzația de sațietate va dispărea și apetitul se va trezi din nou.
Cel mai benefic mic dejun ar fi unul format din: carne; ouă; pește; brânză de vaci; unt; paste din grâu dur; terci de cereale fierte îndelung; Toate aceste produse conțin proteine, grăsimi și carbohidrați lenți necesari organismului, care vor contribui la funcționarea normală a sistemului digestiv, potrivit actualno.com.
Comentarii: