SANATATE

Care este pulsul normal în funcţie de vârstă şi ce boli îl poate afecta

Foto: Pinterest.com

Pulsul normal variaza atat in functie de varsta, cat si in functie de sex. Femeile si copiii au puls putin mai mare decat barbatii si exista si o limita maxima care nu ar trebui trecuta pentru ca pulsul sa fie considerat normal. Totodata, ai la dispozitie inclusiv o formula dupa care sa te ghidezi ca sa afli care ar fi valoarea maxima a acestuia considerata sigura, dincolo de care exista riscul de a avea probleme grave.

Afla, asadar, care este pulsul normal la femei si barbati, in functie de varsta!

Care este pulsul normal

De obicei, nu suntem constienti de puls si nici nu prea ne gandim la el decat daca avem palpitatii sau daca devine neregulat. Abia atunci incepem sa ne punem problema ca am putea avea probleme cu inima. Sunt foarte multi factori care influenteaza pulsul si este stiut ca acesta difera de la un organism la altul, pentru ca, in fond, fiecare om este construit putin diferit, scrie diva.ro.

Pulsul reprezinta numarul de batai ale inimii intr-un minut. Atunci cand esti in repaos, valoarea lui este mai scazuta, iar atunci cand faci efort, ea creste, pentru ca trebuie transportat mai mult oxigen prin corp, asa ca inima trebuie sa „munceasca” mai mult. In mod normal, nu va trebui sa iti masori pulsul decat daca esti sub urmarire medicala si e nevoie sa iei un posibil tratament.

CITEȘTE ȘI: Îţi poate salva viaţa: Cum şi unde să-ţi măsori tensiunea arterială

Cum se măsoară pulsul:

1. Pune varfurile degetelor aratator si mijlociu pe incheietura celeilalte maini si misca-le putin pana gasesti pulsul.

2. Numara bataile in intervalul de 10 secunde, apoi inmulteste rezultatul cu 6 pentru a obtine pulsul pe un minut.

Pulsul normal pentru adulti este cuprins in general intre 60-100 batai pe minute. In stare de repaos, el ar trebui sa fie intre 60 si 80 la femei si 50-70 la barbati. Valorile nu sunt fixe si depind de multi factori care pot influenta pulsul: medicamente, anemie, probleme cu tiroida, raceli, consum excesiv de cofeina etc. Copiii au, in general, pulsul putin mai mare decat adultii.

Cum știi daca ai puls normal

Daca pulsul normal variaza intre 50 si 80 de batai pe minut, atunci care este pulsul maxim pe care il poate suporta organismul? Exista o formula simpla care raspunde la aceasta intrebare:

220 – varsta pacientului = pulsul maxim suportat de organism

Asadar, odata ce inaintam in varsta, inimile devin tot mai slabe si pulsul maxim suportat scade, motiv pentru care nu mai putem face acelasi efort la 60 de ani ca la 20 de ani. Pulsul maxim mai poate fi determinat si prin exercitii fizice graduale.

Pulsul-țintă

Oricine tine la sanatatea inimii trebuie sa foloseasca pulsul ca pe un ghid pentru a-si regla nivelul de efort fizic pe care il poate efectua. Exista un puls-tinta pe care trebuie sa il atingi, insa nu trebuie sub nicio forma sa il depasesti.

Este o regula de baza a slabitului sanatos si a mentinerii unei inimi sanatoase si „fortoase”. Pulsul-tinta in timpul efortului fizic (de tip cardio) este circa 60-80% din pulsul maxim, calculat dupa formula de mai sus. De aceea, exercitiile intense nu ar trebui facute intamplator, ci ar trebui mereu luat pulsul si ajustat efortul fizic la acesta, pentru a obtine beneficii maxime.

A depasi pulsul maxim nu doar ca nu ajuta la nimic, dar este chiar periculos pentru inima si muschi deopotriva, care nu vor mai obtine suficient oxigen.

CITEȘTE ȘI: Vrei să nu mai ai probleme cu tensiunea arterială: Consumă fructul minune

Iata care ar fi, orientativ, valorile pulsului-tinta in timpul exercitiilor, in functie de varsta:

Varsta Puls-tinta in timpul efortului    Puls maxim
20        120-170                                          200
25         117-166                                           195
30        114-162                                           190
35        111-157                                            185
40        108-153                                          180
45        105-149                                          175
50        102-148                                          170
55        99-140                                            165
60       93-132                                             160
65       90-128                                             155

Atunci cand trece de 100 de batai in repaos, avem de-a face cu tahicardie. Daca ai observat ca ai un puls prea mare sau neregulat, este cazul sa iti faci o serie de analize, pentru ca poate fi vorba de mai multe afectiuni care sa provoace acest simptom.

Cum scazi pulsul rapid

Pulsul se poate accelera din cauza stresului, a supararii, a deshidratarii sau a epuizarii. in astfel de conditii, este indicat sa stai jos si sa respiri adanc, pentru a reduce bataile inimii. O viata activa, cel putin 30 de minute de miscare in fiecare zi, iti va mentine, de asemenea, pulsul in limite normale.

Daca faci sport, este important sa te opresti corect din efort. Pentru ca inima iti bate foarte tare, temperatura corpului este ridicata, iar vasele de sange sunt dilatate, este periculos sa te opresti deodata, deoarece ai putea lesina. Ideal este sa continui sa faci miscare si sa faci exercitii de intindere.

  • Mergi timp de 5 minute sau pana cand bataile inimii scad sub 120.
  • Fa exercitii de intindere, dar usoare.
  • Respira corect.

Boli care iti afecteaza pulsul

Există o serie de boli care iti influenteaza pulsul. Aritmia, de exemplu, iti dereglează bătăile inimii, fie reducandu-le, fie accelerandu-le.

CITEȘTE ȘI: Când mişcarea poate fi periculoasă: Ce fel de exerciţii fizice au voie să facă persoanele cu tensiune ridicată

Atunci când ai peste 100 de batai ale inimii pe minut, inseamna ca ai tahicardie. Aceasta afecțiune apare atunci cand semnalele electrice din inimă apar anormal. Daca inima iti bate cu 150 de batai pe minut, vorbim de tahicardie supraventriculara si trebuie să fii consulatata de un medic.

De cealalta parte, bradicardia este o afectiune care iti reduce bataile inimii pana la sub 60 pe minut, din cauza unul atac de cord sau a altor boli cardiovasculare.

Comentarii: