SANATATE

Care mască te protejează mai mult: Cea refolosibilă sau cea de unică folosință? Cum poate totuși masca de protecție să te infecteze cu COVID-19

revista22.ro

Purtarea măștii a devenit obligatorie în România, de câteva luni în spațiile interioare, iar, recent, în unele zone, printre care și București, în toate spațiile publice exterioare. Masca este cheia pentru încetinirea răspândirii coronavirusului astfel că este imperativ să fie folosită corect, indiferent că vorbim de una refolosibilă sau de unică folosință.

Un sondaj YouGov a scos la iveală că 85% dintre britanici nu își spală corect măștile ce pot fi refolosite, iar 15% nu le-au spălat deloc din august, scrie Daily Mail.

Iar în cazul celor care optează pentru măști de unică folosință, mai mult de jumătate nu le aruncă, ci le refolosesc de mai multe ori.

Tina Joshi, lector în microbiologie moleculară la Universitatea din Plymouth, avertizează că măștile purtate de mai multe ori ar putea conține stropi infectați.

CITEȘTE ȘI: Institutul Național de Sănătate Publică anunță: Cine se poate testa GRATUIT pentru a vedea dacă are COVID-19 – Lista clinicilor incluse în programul Guvernului

Masca refolosibilă trebuie spălată după fiecare purtare

„Masca este purtată, în primul rând, ca să îi protejeze pe alții de particule infectate pe care le-am putea elimina noi în aer”, a spus Joshi.

„Poate, de asemenea, să ne ajute să inspirăm particule infectate eliminate de ceilalți. Dar va funcționa ca o barieră doar dacă o folosim corect”, adaugă experta.

Specialista atrage atenția că dacă masca refolosibilă nu este spălată după fiecare purtare, iar cele de unică folosință nu sunt aruncate corespunzător la gunoi după utilizare, măștile pot fi contaminate, iar asta va duce la o răspândire mai rapidă a coronavirusului.

Guvernul britanic recomandă ca măștile refolosibile să fie spălate cu alte textile, la temperatura cea mai mare pe care o permite materialul, iar Organizația Mondială a Sănătății recomandă „spălarea acestor măcare o dată pe zi”.

Tina Joshi spune că masca, odată purtată, trebuie considerată ca fiind contaminată, astfel ar trebui spălată imediat sau aruncată, dacă este de unică folosință.

„Poate suna excesiv, dar dacă ați ieșit din casa, nu puteți ști dacă ați contractat particule infectate sau nu. Nu trebuie să o puneți mereu în mașina de spălat. Eu o spăl pe a mea de mână cu detergent bio lichid, o frec și apoi o pun la uscat”, spune Tina Joshi.

Ar trebui să avem cel puțin două măști refolosibile

Experta spune că indicat ar fi să avem cel puțin două măști refolosibile pentru ca, în timp ce una se usucă, să avem una curată pe care să utilizăm când avem nevoie.

Enzimele din detergenți descompun învelișul protector din jurul virusului și astfel îl distrug – funcționează în același mod ca și 70% dintre dezinfectantele pentru spălarea mâinilor.

Spălarea manuală la temperaturi mai scăzute înseamnă, de asemenea, că este mai puțin probabil să degradăm materialul și să deteriorăm masca – ceea ce îl poate face mai puțin eficient ca o barieră împotriva picăturilor de virus.

Cei care sunt plecați de acasă toată ziua au la îndemână metode de a-și dezinfecta masca în deplasare, potrivit medicului.

„Am 70% etanol în laborator și îl voi pulveriza pe exteriorul măștii pe tot parcursul zilei. Orice spray de 70% alcool va face aceeași treabă. Alcoolul va distruge învelișul virusului și îl va dezactiva – dar nu va afecta ceea ce este încorporat în straturile de material. De aceea, întregul proces de spălare este necesar cât mai des posibil”, adaugă Joshi.

CITEȘTE ȘI: Ai avut COVID-19? Când te poți întâlni cu alți oameni, fără a exista pericolul de a-i infecta

Măștile de unică folosință au un strat albastru acoperit cu o substanță chimică

Medicul spune că măștile de unică folosință au câteva avantaje diferite față de cele refolosibile.

„Stratul albastru este acoperit cu o substanță chimică care îl face hidrofob – rezistent la apă. Virusul este transportat în picături, iar dacă apa nu poate trece, nici virusului nu poate”.

Expertul avertizează că dacă măștile de unică folosință sunt spălate, detergentul va deteriora stratul din exterior, iar ele vor deveni mai puțin eficiente.

Comentarii: